• ΥΓΕΙΑ

    Πρόσληψη βάρους: Πώς θα “εξισορροπήσετε” τις διατροφικές κραιπάλες

    • NewsRoom


    Η πρόσληψη βάρους κατά την περίοδο των γιορτών, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να το αποφύγει. Οι πειρασμοί είναι πολλοί, η διάθεση γιορτινή και οι άμυνες πεσμένες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι άνθρωποι σε διατροφικές κραιπάλες.

    Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ακόμα και όσοι έχουν επιλέξει να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή, έχουν δικαίωμα στο «ατόπημα» και μάλιστα μπορούν να το εξισορροπήσουν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του στο σωματικό βάρος τους.

    Τι μπορείτε να κάνετε

    Για να αποφύγετε ή έστω να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών θα πρέπει να ακολουθήσετε μια “στρατηγική πρόληψης”.

    Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην πηγαίνετε νηστικοί στα τραπέζια που καλείστε να παραστείτε. Κάποιο φρούτο ή ένα ελαφρύ πρωινό πριν το γεύμα συστήνεται σε κάθε περίπτωση.

    Ο προγραμματισμός των γευμάτων είναι επιβεβλημένος ακόμη και για τις γιορτινές ημέρες. Και καθώς τα καλέσματα είναι συνεχόμενα, θα πρέπει να καταφέρετε να κατανείμετε σωστά τα γεύματά σας, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Εάν για παράδειγμα γνωρίζετε ότι έχετε κάποιο τραπέζι και το μεσημέρι και το βράδυ, καλό είναι το μεσημέρι να προσπαθήσετε να είστε περισσότερο εγκρατείς, καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα σας δοθεί η ευκαιρία να εξισορροπήσετε την ημέρα σας με ένα πολύ ελαφρύ βραδινό γεύμα.

    Αντίθετα, για τις ημέρες που γνωρίζετε εκ’ των προτέρων ότι θα έχετε κάποιο γεύμα ή δείπνο φροντίστε να εξισορροπήσετε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ βραδινό ή μεσημεριανό γεύμα, αντίστοιχα.

    Σχετικά με το κυρίως πιάτο, συστήνεται να είστε επιλεκτικοί. Επιλέξτε αυτά που προτιμάτε περισσότερο, όπως πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα φαγητά που δεν γεύεστε συχνά τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

    Όσον αφορά στα περιβόητα χριστουγεννιάτικα γλυκά, φροντίστε να εξασφαλίσετε κάποιο «μικρό χώρο» στο στομάχι σας, καθώς συχνά οι άνθρωποι «χρεώνονται» τις επιπλέον θερμίδες χωρίς καν να τα απολαμβάνουν.

    Ακόμη κι αν παρόλο τον προγραμματισμό και την προσπάθεια δεν καταφέρετε να αντισταθείτε στους γευστικούς πειρασμούς και καταλήξετε σε διατροφικές υπερβολές, υπάρχει τρόπος να εξισορροπήσετε τα διατροφικά ατοπήματα με την φυσική δραστηριότητα. Ένας περίπατος, λίγος χορός με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μετά το γιορτινό γεύμα, μια μικρή βόλτα με το ποδήλατο, ένας μικρός περίπατος με τον σκύλο σας, λίγο παιχνίδι με τα παιδιά σας ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας ευχαριστεί, θα σας κάνει καλό και θα μειώσει τις επιδράσεις του φαγητού στο βάρος σας, το σάκχαρο και την αρτηριακή σας πίεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια των γιορτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός: «Παγωμένη» Πέμπτη-Πού θα χιονίσει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσες ώρες χρειάζονται για να «καθαρίσει» ο οργανισμός από το αλκοόλ



    ΣΧΟΛΙΑ