ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφορολόγητα θα είναι πλέον, τα tips που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσό κάθε έτος.
Μετά την απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει τροπολογία, με την οποία όσοι εργαζόμενοι παίρνουν φιλοδώρημα θα τα δηλώνουν μεν στην εφορία (όπως όφειλαν πάντοτε), αλλά στο εξής τα tips θα είναι αφορολόγητα έως του ποσού των 3.600 ευρώ το χρόνο.
Στην πράξη, το κράτος δεν θα «τιμωρεί» όσους έχουν φιλοδώρημα έως 300 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο το εισόδημά τους.
Μάλιστα, αυτά τα ποσά θα απαλλάσσονται και απο τις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καταλήγουν “καθαρά” στην τσέπη των εργαζομένων.
Πρόκειται για εργαζόμενους πχ σε μικρά καφέ, οικογενειακές ταβέρνες, μικρά ξενοδοχεία κτλ που οι πελάτες τους επιβραβεύουν με μικρά ποσά, με αποτέλεσμα να μαζεύεται μέσα στον μήνα ένα μικρό ποσό των 100 -200 ευρώ.
Ωστόσο, όσοι είναι πιο… τυχεροί και έχουν μεγαλύτερα tips θα θεωρούνται πλέον ως εισόδημα και θα φορολογούνται κανονικά, με βάση τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος.
Η διασύνδεση των POS και η διαβίβαση όλων των φορολογικών στοιχείων στο myData έχει αποκαλύψει πολλές περιπτώσεις εργαζομένων.
Πλέον, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από Έλληνες και ξένους τουρίστες, τα tips σε εργαζόμενους (σερβιτόρους, διανομείς, groom ξενοδοχείων κ.α.) δίνονται μέσω POS, στα οποία υπάρχει η σχετική πρόβλεψη.
Μάλιστα, σε τουριστικές περιοχές είναι συχνό το φαινόμενο που σερβιτόροι να ρωτούν τους πελάτες αν μαζί με τον λογαριασμό επιθυμούν να αφήσουν και κάποιο tip, πάντα μέσω POS, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν πληρωμή με κάρτα.
Αντίστοιχα, για τους διανομείς, οι περισσότερος πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού ή καφέ έχουν την επιλογή να δοθεί φιλοδώρημα, μέσω κάρτας. Αυτή η επιλογή αναγράφεται ξεχωριστά από τον λογαριασμό της παραγγελίας.
Οι δύο προβλέψεις για περιπτώσεις κατάχρησης του νόμου
Η τροπολογία που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περιέχει δύο σημαντικές προβλέψεις:
Η πρώτη αφορά την ποσόστοση των αφορολόγητων tips σε σχέση με τον μισθό που έχει δηλωθεί.
Δηλαδή, θα πρέπει να ανέρχονται έως το 30% του ονομαστικού μισθού. Πολλοί εργοδότες προλαμβάνουν εργαζόμενους (κυρίως στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες έναντι χαμηλού μισθού με το δέλεαρ των υψηλών tips.
Έτσι, ορισμένοι καταλήγουν να παίρνουν για 4 – 5 μήνες έναν μισθό 4.000 – 5.000 ευρώ και διπλάσιο ή τριπλάσιο ποσό σε φιλοδωρήματα. Σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο κα έχει παρατηρηθεί σερβιτόροι σε ακριβά εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλαμπ να ολοκληρώνουν τη σεζόν σε tips 30.000, 40.000 ή ακόμα και 50.000 ευρώ.
Η δεύτερη πρόβλεψη θα συνδυάζεται με την πρώτη και θα αφορά τους “πονηρούς” εργοδότες.
Η τροπολογία θα αναφέρει πως θα ελέγχεται και ο μισθός που θα δηλώνει ο κάθε εργαζόμενος.
Στην πράξη, θα επιχειρηθεί να αποφευχθούν περιπτώσεις εργοδοτών που θα μειώσουν τον ονομαστικό μισθό ενός εργαζόμενου, ώστε τα αφορολόγητα tips που θα δηλώνει στην εφορία να καλύπτουν την αρχική συμφωνία των μηνιαίων αποδοχών.
Για παράδειγμα, αν είχε συμφωνηθεί ένας σερβιτόρος να λαμβάνει 900 ευρώ το μήνα, θα τον δηλώνει για 600 ευρώ, αφού τα 300 θα μπορούν να είναι αφορολόγητα και δεν έχουν και ασφαλιστικές εισφορές.
Όποιος εργοδότης πιαστεί να προσπαθεί να παρακάμψει το νόμο, θα πληρώνει στην εφορία το 22% επί του ποσού μείωσης του ονομαστικού μισθού.
Φυσικά, η παραπάνω διάταξη που ετοιμάζεται παρουσιάζει κάποια “κενά”, όπως για παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού. Εκεί οι συμβάσεις είναι με εποχικούς εργαζόμενους που αλλάζουν κάθε χρόνο, συνεπώς για την ερχόμενη τουριστική σεζόν οι “πονηροί” εργοδότες θα είναι… υποψιασμένοι.
Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να παρακρατούν τα tips
Μια ακόμα διάσταση που δίνει η τροπολογία αφορά και πάλι τους εργοδότες. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εργοδοτών που αρνούνται να δώσουν τα tips στους εργαζόμενους, κρατώντας τα οι ίδιοι, με την δικαιολογία ότι η επιχείρηση έχει έξοδα.
Ωστόσο, από την στιγμή που δίνεται ένα φιλοδώρημα μέσω POS, ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώσει πως τα κατέβαλε στους εργαζόμενους.
Διαβάστε επίσης:
Αγορά εμπορικών ακινήτων: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία που ξεκίνησε το 2019 – Οι νέες τάσεις
Δακτύλιος: Διαθέσιμο το νέο ειδικό σήμα για την περίοδο 2024 – 2025 μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet