• ΥΓΕΙΑ

    Αλτσχάιμερ: Oφθαλμολογική εξέταση ανιχνεύει τη νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα

    Αλτσχάιμερ: Πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί


    Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να είναι σε θέση να αποκαλύπτει στους γιατρούς αν κάποιος αναπτύσσει νόσο Αλτσχάιμερ και να τους δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδό του, χρόνια πριν τα συμπτώματα εμφανιστούν.

    Οι νευροεπιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai διενήργησαν εξέταση του αμφιβληστροειδούς, χρησιμοποιώντας μια ειδικά αναπτυγμένη οφθαλμική απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας,  με στόχο να αξιολογήσουν εάν οι πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για το Αλτσχάιμερ είναι παρούσες και σε ποιο βαθμό.

    «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αμφιβληστροειδής μπορεί να χρησιμεύσει ως αξιόπιστη πηγή για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.  Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ανάλυσής του είναι η επαναληψιμότητα, η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους ασθενείς και ενδεχομένως την εξέλιξη της ασθένειάς τους», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας,  Maya Koronyo-Hamaoui.

    Οι ερευνητές, οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς τη νέα τεχνική σε άρθρο τους στο JCI Insight, ελπίζουν ότι αυτή η μη επεμβατική μέθοδος θα μπορέσει να συμβάλει στη ανίχνευση της νόσου νωρίτερα στη ζωή των ασθενών.

    Η μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φθηνό, εύκολο και αξιόπιστο τρόπο παρακολούθησης της πιθανής εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλά και θα επέτρεπε στους γιατρούς να τους προτείνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο να την αναπτύξουν.

     Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η δυσκολία στον εντοπισμό οσμών θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, προσφέροντα άλλον ένα μη επεμβατικό τρόπο για την παρακολούθηση της εξέλιξής της.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οστεοπόρωση: Προσοχή! Τα συμπτώματα έρχονται τελευταία
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταξωτή καρδιά το μέλλον στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι μισοί ασθενείς με χρόνια κνίδωση δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία

     



    ΣΧΟΛΙΑ