• ΥΓΕΙΑ

    Μελάνωμα: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 74%

    μελάνωμα


    Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα, πλακώδες και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την ίδια ασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη, ενώ ο κίνδυνος της νόσου μπορεί να είναι υψηλότερος ακόμη και όταν ακολουθούνται οι κανόνες ηλιοπροστασίας.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, εξετάστηκαν στοιχεία 216.115 ατόμων, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια 20 ετών.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για μελάνωμα αυξάνεται κατά 74% για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν  1ου ή 2ου βαθμού  συγγενείς με ιστορικό της νόσου, ενώ όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πλακώδους και βασικοκυτταρικού καρκινώματος, δύο άλλων κοινών τύπων καρκίνου του δέρματος, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και οι ίδιοι την ασθένεια, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 22 και κατά 27%, αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κύτταρα στο δέρμα των ανθρώπων έχουν «μεταβλητό κακόηθες δυναμικό» και τα γονίδια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιθανότητα να γίνουν καρκινικά.

    Τα γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τους πολλούς σπίλους στο δέρμα ή τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά, μπορεί να κληροδοτούνται και να φέρουν μαζί τους έναν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Εντούτοις, υπάρχουν πιθανώς και άλλα, ανεξάρτητα από αυτό, γονίδια τα οποία εμπλέκονται, τονίζουν οι ερευνητές. Τέλος, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η συμπεριφορική επιρροή των συγγενών μπορεί να είναι αρνητική.

    «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ύπαρξη ενός στενού οικογενειακού μέλους με μελάνωμα μπορεί να ενθαρρύνει την αυστηρότερη προστατευτική συμπεριφορά από τον ήλιο”, έγραψαν  οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Dr. Hongmei Nan.

    «Ωστόσο, αν και δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, μια αποθαρρυντική μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος λαμβάνουν μέτρα ηλιοπροστασίας».

    Ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, με την κατάχρηση του ήλιου να είναι μια από τις βασικές αιτίες της.

    Το μελάνωμα, είναι ο 5ος και 6ος πιο συχνός καρκίνος, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

    Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εντοπίζεται στην πλάτη στους άνδρες και στα πόδια στις γυναίκες.

    Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ένας ασυνήθιστος νέος σπίλος ή μια αλλαγή σε έναν παλιό.

    Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς το πρώιμο μελάνωμα έχει εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης (>90% πενταετής επιβίωση). Αντίθετα, το μελάνωμα στο μεταστατικό στάδιο έχει πολύ κακή πρόγνωση (10-19%  πενταετής επιβίωση).

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.



    ΣΧΟΛΙΑ