• ΥΓΕΙΑ

    Μελάνωμα: Η πρώιμη διάγνωση… θεραπεύει – Δωρεάν εξετάσεις


    Σχεδόν οι μισοί θάνατοι από μελάνωμα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν οι ασθενείς είχαν φτάσει εγκαίρως στο γιατρό και είχαν υποβληθεί στην ενδεικνυόμενη θεραπεία. Εντούτοις, οι περισσότεροι καθυστερούν να απευθυνθούν σε ειδικό, μειώνοντας κατακόρυφα τις εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες ίασης που συνεπάγεται η πρώιμη ανίχνευση.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου οι κκ. Δημήτριος Ρηγόπουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της ΕΔΑΕ και Αλέξανδρος Κατούλης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 132,000 περιπτώσεις μελανώματος και 3 εκατ. περιπτώσεις μη μελαχρωματικού καρκίνου παγκοσμίως.

    Οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα και του εντέρου μαζί.

    Μόνο το 2016, 61.680 άτομα πέθαναν από μελάνωμα παγκοσμίως, δηλαδή 1 άτομο κάθε 9 λεπτά.

    Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Εντούτοις, θεωρείται συχνός, ιδίως ο μη μελανωματικός καρκίνος, με αυξητικές τάσεις.

    Όσον αφορά στο μελάνωμα, εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται 2,2 νέες περιπτώσεις και σημειώνονται 0,9 θάνατοι, ανά 100.000 κατοίκους, ετησίως.

    Ο πιο συχνός καρκίνος

    Ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, με την κατάχρηση του ήλιου να είναι μια από τις βασικές αιτίες της.

    Το μελάνωμα βρίσκεται στην 5η και 6η θέση, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

    Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς το πρώιμο μελάνωμα έχει εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης (>90% πενταετής επιβίωση). Αντίθετα, το μελάνωμα στο μεταστατικό στάδιο έχει πολύ κακή πρόγνωση (10-19%  πενταετής επιβίωση).

    Ο πιο πολύτιμος σύμμαχός μας απέναντι στη νόσο είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής πρόληψη. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène, διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος, την  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.

    Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου, εθελοντές δερματολόγοι σε όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους και τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού με ένα δερματολόγο κοντά στην περιοχή τους, τηλεφωνώντας στο 215 215 8523 ή μέσω της ιστοσελίδας www.sunfilos.gr

    Φέτος, η ενέργεια μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς την ίδια εβδομάδα μία ειδική ομάδα δερματολόγων θα επισκεφθεί 3 ελληνικά νησιά για να προσφέρει δωρεάν εξέταση στους κατοίκους τους, των οποίων η πρόσβαση για δερματολογική εξέταση είναι δύσκολη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δωρεάν εξέταση και αξιολόγηση σπίλων ισχύει για όλες τις δημόσιες δομές της χώρας, όλο το χρόνο.

    Ιδιαίτερα σημαντική εξέταση είναι η χαρτογράφηση, η οποία ωστόσο δεν απευθύνεται σε όλους αλλά διενεργείται μετά από σύσταση του δερματολόγου.

    Παραμένει το κενό στην πρόληψη

    Κάθε χρόνο εκατοντάδες γιατροί συμμετέχουν στην εκστρατεία και πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενοι, μέσης ηλικίας 46 ετών, εξετάζονται εντελώς δωρεάν, εκ των οποίων το 70% για πρώτη φορά. Το 94% του συνόλου προσέρχεται για προληπτικούς λόγους,  καθώς δεν έχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

    Παρά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης που γίνονται στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, το 20% δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό, το 42% χρησιμοποιεί μερικές φορές και το 39% χρησιμοποιεί πάντα. Παγκοσμίως, το 88% είναι ενημερωμένο για την ηλιοπροστασία αλλά δεν εφαρμόζει τα προληπτικά μέτρα, ενώ μόνο το 18% χρησιμοποιεί το αντηλιακό σωστά.

    Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ειδικοί, έχει φανεί ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 15 μειώνει την εμφάνιση μελανώματος κατά 50% και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κατά 40%. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα παιδιά, καθώς 5 ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μελανώματος, ενώ για τους ενήλικες το τεχνητό μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο κατά 8 φορές.



    ΣΧΟΛΙΑ