• ΥΓΕΙΑ

    Lockdown: Στον… πάγο μπαίνει ξανά η χώρα – Το σκεπτικό πίσω απ’ την εισήγηση


    Σε καθεστώς γενικευμένης καραντίνας αναμένεται να εισέλθει και πάλι η χώρα, 8 μήνες μετά το πρώτο lockdown του Μαρτίου.

    Κατόπιν αξιολόγησης των διαρκώς επιδεινούμενων επιδημιολογικών δεδομένων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τελικά στην Κυβέρνηση το “ύστατο” μέτρο, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επικίνδυνη πορεία που διαγράφει η επιδημία κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας να ξεπεράσει τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας.

    Την εισήγηση για γενικευμένο lockdown ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας:

    “Μετά από παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης που δέχεται το Ε.Σ.Υ. στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η εισήγηση της Επιτροπής στην Κυβέρνηση είναι lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο μήνα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του την εισήγηση της Επιτροπής”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Επιτροπής έχει γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό, εντούτοις, μέλη της αναφέρουν ότι θα ενημερωθούν σχετικά σήμερα, Πέμπτη (5/11). Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για χρονική διάρκεια ενδεχομένως μικρότερη του ενός μήνα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως το μέτρο δεν θα επεκταθεί χρονικά αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου είναι η συνέχιση της λειτουργίας της πρώτης βαθμίδας της Εκπαίδευσης, ενώ προσωρινό “λουκέτο” θα μπει στη δεύτερη και τρίτη βαθμίδα, όπου θα ακολουθηθεί το μοντέλο τηε τηλ-εκπαίδευσης.

    Τι οδήγησε στην απόφαση

    Παράγοντες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προσδίδουν στην εφαρμογή του γενικευμένου lockdown προληπτικό χαρακτήρα. Η ραγδαία επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, καθώς έχει “θολώσει” το τοπίο σχετικά με την συμπεριφορά του ιού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα δύο μητροπολιτικά κέντρα της χώρας η επιδημία κινήθηκε διαφορετικά, αιφνιδιάζοντας κατά κάποιο τρόπο τους ειδικούς, οι οποίοι ανέμεναν το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιαστεί στην Αττική, όπου η κατάσταση παραμένει σχετικά ελεγχόμενη.

    Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, ελήφθη η απόφαση για γενικευμένη καραντίνα, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί αυτή η πιθανότητα αλλά και να περιοριστεί η μεγάλη διασπορά του ιού που ήδη υπάρχει στη συμπρωτεύουσα και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

    Βασικός στόχος του μέτρου είναι η αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας, την κατάσταση του οποίου χαρακτηρίζουν “οριακή” σε επίπεδο επικράτειας. Δεδομένου ότι, είναι πιθανή η διακομιδή ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών, η ανάγκη για περιορισμό της διασποράς σε όλη τη χώρα κρίθηκε πλέον επιτακτική, έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι ανάγκες για νοσηλεία και σε άλλες περιοχές, όπου τα νοσοκομεία έχουν “αέρα” και θα μπορούσαν να δεχθούν ασθενείς από τη συμπρωτεύουσα.

    Όσον αφορά στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, αν και υπήρξε διχογνωμία, η Επιτροπή κατέληξε σε πιο συντηρητική προσέγγιση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνοντας προσωρινό “λουκέτο” στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του ιού μέσω και αυτής της οδού.

    Άλλωστε, υπάρχουν ενδεικτικά στοιχεία ότι σε εφήβους άνω των 12 ετών ο ιός συμπεριφέρεται όπως και στους ενήλικες. Παρότι δεν πρόκειται για ισχυρά δεδομένα, η απόφαση ελήφθη προληπτικά και ενισχύεται από συμπεριφορικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες οι μαθητές μετά το σχολείο δεν κατευθύνονται απευθείας στο σπίτι και έχουν και στενότερες κοινωνικές επαφές μεταξύ τους.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, ακούστηκαν προτάσεις για το κλείσιμο και των Δημοτικών, οι οποίες ωστόσο δεν “πέρασαν”, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μετάδοση του νέου κορονοϊού από παιδί σε παιδί στα σχολεία δεν είναι η κύρια αιτία της COVID-19 σε παιδιά, και ιδιαίτερα σε αυτά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού.

    Ειδικοί αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του lockdown θα αρχίσουν να διαφαίνονται μετά από τουλάχιστον πέντε ημέρες – μία εβδομάδα, με σταθεροποίηση αρχικά των κρουσμάτων και στη συνέχεια μείωση. Εντούτοις, αυξητική αναμένεται να παραμείνει η τάση των διασωληνώσεων και των θανάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Δοκιμάζεται το σύστημα Υγείας

    Χθες σημειώθηκε νέο, τριπλό ρεκόρ με 2.646 νέα κρούσματα, 179 διασωληνωμένους ασθενείς και 18 επιπλέον θανάτους, φτάνοντας συνολικά τους 683, τη στιγμή που στο τέλος Σεπτεμβρίου η χώρα “μετρούσε” 100 θύματα. Από τις νέες διαγνώσεις οι 588 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής και οι 823  στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid “στερεύουν” σε όλη τη χώρα, συμπαρασύροντας και τις γενικές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες προορίζονται για παθολογικά περιστατικά. Παρά το lockdown η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει μια “διαφορά φάσης” από τη διάγνωση, στην εισαγωγή στη ΜΕΘ και στο θάνατο (περίπου 10 ημέρες).

    Με αυτά τα δεδομένα, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να αυξάνεται από τις περιοχές που έχουν ήδη αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αττική, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Ροδόπη και τα Ιωάννινα.

    Την ίδια στιγμή, το δικό τους αγώνα δίνουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά του, καλούνται να διαχειριστούν μία κατάσταση που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο τους.

    «Δεν υπάρχουν πια περιθώρια στις νοσοκομειακές μονάδες. Στο δικό μας νοσοκομείο υπήρχαν 20 κλίνες, τριπλασιάστηκαν, και καλύφθηκαν άμεσα. Δημιουργείται πρόβλημα και για άλλους ασθενείς. Υπάρχει μια μικρή πίτα που πρέπει να μοιραστεί. Εχτές υπήρχε αριθμός ασθενών που έπρεπε να διασωληνωθούν και δεν μπορούσε να αποφασιστεί που θα πάνε και καθυστερούσε η διασωλήνωσή τους. Τελικά πήγαν σε άλλα νοσοκομεία. Επειδή γίνεται χρήση κλινών ΜΕΘ από άλλα νοσοκομεία, οι άνθρωποι αυτοί δεν παρακολουθούνται από το γιατρό τους που γνωρίζει την κατάστασή τους. Και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα», ανέφερε χθες στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», σημειώνοντας ότι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και θα πρέπει να διατεθεί η κλίνη τους σε ασθενή με Covid μεταφέρονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

    «Τα κρεβάτια από τις ιδιωτικές κλινικές έχουν δοθεί μήνες και ήδη έχουν μεταφερθεί ασθενείς εδώ και ένα μήνα, από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Πρέπει άμεσα να παρουσιαστούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία», τόνισε από την πλευρά της η η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά. Αναφερόμενη στο θέμα της μείωσης των χειρουργείων η κ. Παγώνη σημείωσε ότι στην Αττική συνεχίζονται κανονικά, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να κάνουν τα χειρουργεία τους οι υπόλοιποι ασθενείς.
    «Υπάρχει πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη με αναβολές χειρουργείων και τακτικών ιατρείων. Όλες οι δυνάμεις έπεσαν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σχεδόν όλα τα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Γίνονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.

    Η κατάσταση στις ΜΕΘ
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ.
    Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).

    -Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).
    Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).
    Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).

    -Οι ΜΕΘ-COVID είναι 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).
    Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 102.
    Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
    Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι 144.
    Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).

    -Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972.
    Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
    Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια, στην 1η ΥΠΕ (Αττικής) νοσηλεύονται 425 ασθενείς, στην 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) 152, στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας) 270, στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης) 345, 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) 122, 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) 129, στην 7η ΥΠΕ (Κρήτης) 13, και στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία 47.

    Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το επερχόμενο lockdown αναμένονται σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι. Παρών θα είναι και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ μετά τις ανακοινώσεις θα τεθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.



    ΣΧΟΛΙΑ