• ΥΓΕΙΑ

    Red alert για τις ΜΕΘ Covid: Μόλις 20 κλίνες ελεύθερες στη Θεσσαλονίκη – 40 στην Αττική

    εκτακτο


    “Ασφυξία” επικρατεί στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid –19, την ώρα που η επιδημία κορονοϊού στη χώρα “καλπάζει” και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται επικίνδυνα, καταρρίπτοντας κάθε ημέρα το ρεκόρ της προηγούμενης.

    Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που οδήγησε σε έκτακτο σχεδιασμό από το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας 43 κλίνες ΜΕΘ Covid την Κυριακή (1/11/), μια ημέρα πριν ανακοινωθεί το τοπικό lockdown.

    Εντούτοις, το περιθώριο που έδωσε η παρέμβαση αυτή φαίνεται πως ήδη εξαντλείται, δεδομένου ότι, από το συνολικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα, μία ημέρα μετά την εξαγγελία είχαν μείνει ελεύθερες μόλις 20. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη χθεσινή (3/11) ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στη Θεσσαλονίκη, για ασθενείς με Covid έχουν διατεθεί συνολικά 83 κλίνες εκ των οποίων τη Δευτέρα οι 63 ήταν καλυμμένες και οι 20 κενές.

    Την κατάσταση περιέγραψε χθες η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα στην εκπομπή «Κάθε Μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3, επισημαίνοντας ότι οι 43 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που εξαγγέλθηκαν για τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει και ότι για να δημιουργηθούν μεταφέρθηκαν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.

    Την ίδια στιγμή, σε οριακό σημείο βρίσκονται και οι απλές κλίνες Covid, ενώ νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για “κατακλυσμό” κρουσμάτων κορονοϊού στις εφημερίες.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Κατσίμπα, μάλιστα, τα απλά κρεβάτια με ασθενείς covid είναι πλήρη και για να νοσηλευθούν επιπλέον ασθενείς χρησιμοποιούνται κρεβάτια άλλων κλινικών που στερούνται από τους υπόλοιπους ασθενείς.

    Εντωμεταξύ, στον πάγο έχει μπει για την ώρα η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να απελευθερωθούν οι κλίνες από τα παθολογικά περιστατικά και τα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας να νοσηλεύουν μόνο ασθενείς με κορονοϊό, καθώς οι διαπραγματεύσεις φέρονται να “σκοντάφτουν” σε οικονομικά προσκόμματα.

    Πάντως, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά εντός του νομού, προβλέπονται διακομιδές σε ΜΕΘ Covid νοσοκομείων άλλων νομών.

    Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Μετατρέπουν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού

    Με την Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, την Τρίτη.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις για αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80% στις κόκκινες περιοχές και για μετατροπή γενικών κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, υποδηλώνουν ότι τα όρια του συστήματος Υγείας έχουν ήδη ξεπεραστεί.

    «Άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα μετατράπηκαν σχεδόν όλες οι ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης πάντως, από τις 136 κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, οι 83 έχουν διατεθεί για ασθενείς με κορονοϊό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες ότι ασθενείς με Covid πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε:

    Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, ότι υπάρχει κόσμος εκτός ΜΕΘ, τότε σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι εμείς, η Κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας και ο κόσμος. Προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό που αυτή την στιγμή δίνει την μάχη. Και θέλω να είμαι σαφής. Η διασωλήνωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός. Δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση, ούτε το Υπουργείο Υγείας. Είναι καθαρά ιατρική πράξη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την ιατρική κοινότητα να κάνει την δουλειά της και νομίζω ότι όλοι θα τα καταφέρουμε”.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είχε κάνει την εξής δήλωση: «Όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με Covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως “Ιπποκράτειο”, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο “Αλεξάνδρα”… Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορονοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ».

    Σε επικίνδυνη τροχιά η πληρότητα στην Αττική

    Αν και σε καλύτερη κατάσταση, επικίνδυνα διαμορφώνεται η πληρότητα των ΜΕΘ Covid και στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, από τις 140 κλίνες που έχουν διατεθεί για ασθενείς με Covid, τη Δευτέρα, οι 41 ήταν κενές και οι 99 καλυμμένες. Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα ρευστή και μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη, όπως ακριβώς και η επιδημία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, από την προηγούμενη εβδομάδα, η επιδημία στην Ελλάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης, ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. 

    Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης, με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις, σε σύγκριση με την Αττική.

    Να σημειώσουμε ότι αυτή η μετάβαση που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε RT μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του RT εντός του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου”, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής- Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Όσον αφορά στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι νέοι 19 – 39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 – 65, που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

    Έντονη είναι η ανησυχία για την επάρκεια των κλινών τις επόμενες ημέρες, καθώς η διασπορά που υπάρχει μεταξύ των νέων στα αστικά κέντρα έχει αρχίσει ήδη να μεταφέρεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

    Το ενδεχόμενο να διακομιστούν στην Αττική ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνει ακόμα πιο δυσοίωνες προοπτικές για την επάρκεια στο λεκανοπέδιο.

    Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι από τις 50 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid που αναπτύχθηκαν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, λειτουργούν μόνο οι 12.

    Ορατός το ενδεχόμενο για lockdown στην Αττική

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, την Τρίτη, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε ότι η Αττική βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει… Θεσσαλονίκη, εντούτοις, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες.

    Στη Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική”, είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση”.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ανά την επικράτεια οι κλίνες ΜΕΘ στο σύνολό τους είναι 997, εκ των οποίων τη Δευτέρα οι 694 ήταν καλυμμένες. Για τους ασθενείς με Covid υπάρχουν συνολικά 331 κλίνες , εκ των οποίων οι 209 ήταν καλυμμένες και οι 122 κενές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ