• Πολιτική

    Lockdown: Κλείνει ξανά η χώρα από το Σάββατο – Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

    • NewsRoom


    Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 σε κατάσταση γενικευμένης καραντίνας, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης την επιβολή νέου lockdown σε όλη την Ελλάδα.

    Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η πίεση που αρχίζει πλέον να ασκεί στο εθνικό σύστημα υγείας, αποτέλεσμα της απειθαρχίας που έχει επιδείξει μέρος του πληθυσμού απέναντι στα μέτρα και τους απλούς κανόνες ασφάλειας, οδηγεί στην απόφαση για την λήξη του σκληρότερου μέτρου, το οποίο αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή lockdown σε όλη τη χώρα, έπειτα από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς η πανδημία επελαύνει όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά ακόμα και σε περιοχές που μέχρι παρουσίαζαν ελάχιστα ή μηδενικά κρούσματα.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει  την ακριβή διάρκεια του νέου lockdown, καθώς ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε πως η εισήγηση των επιστημόνων έκανε λόγο για διάρκεια ενός μήνα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ίσως το διάστημα να είναι λίγο μικρότερο, στις 3 εβδομάδες. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως η καραντίνα, όπως και την περασμένη άνοιξη, δεν μπορεί  να επεκταθεί χρονικά αν αυτό κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

    Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύει για τα σχολεία, καθώς η εισήγηση των επιστημόνων είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια.

    Σε σχέση με το πανελλαδικό lockdown του Μαρτίου διαφορά επίσης αναμένεται να είναι και το ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, από τις 9 έως τις 5 το επόμενο πρωί, όπως συμβαίνει ήδη στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Εκεί, σε αυτές τις ώρες επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

    Το λιανεμπόριο, που μέχρι σήμερα παρέμενε ανοικτό, θα κλείσει ξανά, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τις μετακινήσεις από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

    Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

    Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

    Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

    Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

    Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ