• ΥΓΕΙΑ

    Β. Κικίλιας: «Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι καθολικό lockdown για έναν μήνα» (video)

    • NewsRoom
    Κικίλιας

    Βασίλης Κικίλιας


    «Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι lockdown για έναν μήνα», ανέφερε προ ολίγου, μιλώντας στον ANT1, o υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

    Όπως είπε ο υπουργός, μετά την παρουσίαση των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο σύστημα υγείας από το επιτελείο του υπουργείου, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν να ληφθεί απόφαση για καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα για έναν μήνα, ενώ στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται και το κλείσιμο και των Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα.

    Ερωτηθείς αν το lockdown θα αρχίσει να ισχύει, επί παραδείγματι, από την Παρασκευή, ο υπουργός απάντησε ότι θα ισχύσει «το συντομότερο δυνατό».

    Οι επίσημες αποφάσεις, ωστόσο, θα ανακοινωθούν αύριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο έκτακτο μήνυμά του.

    Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στην απόφαση για περαιτέρω μέτρα οδήγησαν οι κατακόρυφες αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται στις νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και οι αυξητικές τάσεις την Αττική.

    Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι πριν από 12 ημέρες ήταν κατειλημμένο το 20% των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 80-90%.

     

    «Βλέπετε ότι η αύξηση είναι γεωμετρική και δυστυχώς αυτό είναι κάτι το οποίο επιστημονικά επιβεβαιώνεται σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown γιατί υπάρχει επιβάρυνση σε όλη τη χώρα».

    Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου καθολικού lockdown, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έκλεισαν την οικονομία τους και έσωσαν ανθρώπινες ζωές μακροπρόθεσμα είχαν μεγαλύτερα οφέλη και στην οικονομία.

    «Όποιος γλίτωσε χιλιάδες ζωές είχε μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Το σημαντικότερο είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ