• ΥΓΕΙΑ

    Κοτόσουπα: Το μυστικό πίσω από την θεραπευτική της δράση

    • NewsRoom


    Η κοτόσουπα αποτελεί παραδοσιακό «γιατρικό» για το κρυολόγημα, λίγοι όμως γνωρίζουν γιατί έχει αυτή τη θεραπευτική δράση.

    Την απάντηση έδωσε πρόσφατα η Sandy Allonen, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη.

    Σύμφωνα με την ίδια, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα γεμάτο μπολ με κοτόσουπα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

    «Η σούπα είναι ζεστή, καταπραϋντική και σημαντική πηγή ενυδάτωσης, κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, ειδικά εάν υπάρχει πονόλαιμος», τονίζει η Allonen, σε ανακοίνωση του νοσοκομείου.

    Όπως η ίδια εξηγεί, το βασικό συστατικό, το κοτόπουλο, προσφέρει πολλαπλά οφέλη: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στην πέψη.

    Επίσης, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, ενισχύοντας τη διάθεση και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα.

    Τα ζυμαρικά ή το ρύζι μέσα σε μια κοτόσουπα παρέχουν τους απαραίτητους υδατάνθρακες, που χορταίνουν και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.

    Τα λαχανικά, όπως τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι παρέχουν βιταμίνες C και K και άλλα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία στο σώμα.

    Παρότι πολλοί νομίζουν ότι το αλάτι και τα άλλα καρυκεύματα που εμπεριέχονται στην κοτόσουπα δεν κάνουν και τόσο καλό, όμως, τα συστατικά αυτά  με μέτρο, αντισταθμίζουν τη μερική απώλεια της γεύσης που προκαλεί ένα κρυολόγημα.

    “Τα συστατικά της κοτόσουπας, όχι μόνο συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ιών, αλλά και βοηθούν το σώμα να αναρρώσει πιο γρήγορα”, αναφέρει η Allonen.

    Σημαντική στην περίπτωση του κρυολογήματος είναι, επίσης, η ενυδάτωση, κάτι το οποίο μπορεί η κοτόσουπα να προσφέρει.

    Τέλος, ακόμη και ο ατμός από την ζεστή σούπα είναι ευεργετικός, καθώς μπορεί να αποσυμφορήσει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή. Έχει, επίσης, ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, προσφέροντας χαλάρωση στους μύες και ανακούφιση από τα συμπτώματα”, καταλήγει η Allonen.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 4 στους 10 επαγγελματίες υγείας εργάζονται ενώ έχουν συμπτώματα γρίπης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι κοινό κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέντε μυστικά διατροφής για να καταπολεμήσετε τις ιώσεις και τη γρίπη



    ΣΧΟΛΙΑ