• ΥΓΕΙΑ

    Κοστέλο: Το clowback δεν θα καταργηθεί, θα εξισορροπηθεί- δεν λειτούργησε όπως έπρεπε


    Στα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Υγείας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς κ. Ντεκλάν Κοστέλο, στη συζήτηση για το σύστημα υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Economist. Όπως είπε αυτά είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η εξισορρόπηση του clowback και ο επανακαθορισμός του επιπέδου δαπανών δημόσιας υγείας.

    Σημείωσε ότι, μπορεί οι μεταρρυθμίσεις να έχουν ξεκινήσει όμως έχουν μεγάλο περιθώριο εφαρμογής και μπορούν να  αποδώσουν σταδιακά στη μείωση κόστους σημαντικά περισσότερο. Σχολιάζοντας το clowback  ανέφερε ότι “ξεκίνησε ως ένας μηχανισμός που θα περιόριζε τις δαπάνες για την υγεία και σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε. Όμως, όπως είπε πλέον το clowback δεν λειτουργεί με τον τρόπο που έπρεπε, καθώς εξαιτίας του, οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε άλλες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθούν και με άλλους τρόπους οι δαπάνες. Γι αυτό και χρειάζεται να επανεξεταστεί και αν και δεν θα καταργηθεί τελείως χρειάζεται να εξισορροπηθεί”.

    Το τρίτο θέμα που θα συζητηθεί είναι  η δημόσια δαπάνη  για την υγεία, που “σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει από τις συζητήσεις με το υπουργό να επανακαθοριστεί”, σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ