• ΥΓΕΙΑ

    Καρδιαγγειακά: “Θερίζει” τους Ευρωπαίους η κακή διατροφή – Τι δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι

    • Έφη Τσιβίκα


    Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Από αυτούς, περίπου οι μισοί οφείλονται στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Epidemiology.

    Ειδικότερα, από τους 4,3 εκατομμύρια θανάτους που σημειώθηκαν το 2016 (900.000 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, 600.000 στη Ρωσία και 250.000 στην Ουκρανία), τα 2,1 εκατομμύρια ήταν αποτέλεσμα κακής διατροφής, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22,4% όλων των θανάτων και το 49,2% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που σημειώθηκαν στη γηραιά ήπειρο.

    Στην Ελλάδα, από καρδιαγγειακές παθήσεις που οφείλονται σε διατροφικούς παράγοντες χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 25,700 άτομα κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20,2% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης, η οποία ωστόσο παρουσιάζει και τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όλων των γεωγραφικών περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Ακολουθούν η Φινλανδία (19.4%), η Μάλτα (18.7%) και η Αυστρία (18.4%). Στην ίδια περιοχή, η χώρα μας κατέχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τον πληθυσμό της (100/100.000), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (88 / 100,000), η Φινλανδία, η Μάλτα και η Γερμανία (87 / 100,000).

    Στη Δυτική Ευρώπη, ο υψηλότερος απόλυτος αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονται με διατροφικούς κινδύνους παρατηρείται στη Γερμανία (165.000), την Ιταλία (97.000) και το Ηνωμένο Βασίλειο (75.000).

    Σε ολόκληρη την ήπειρο, η Ανατολική Ευρώπη είχε τους περισσότερους (937.000) θανάτους σε απόλυτους αριθμούς, ενώ όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων και τους θανάτους ανά 100.000 άτομα, τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη (14.2%, 62 θάνατοι ανά 100.000).

    Στην Ανατολική πλευρά της ηπείρου, ο υψηλότερος αριθμός απόλυτων θανάτων παρατηρήθηκε στη Ρωσία (599.000 θάνατοι), και την Ουκρανία (253.000 θάνατοι)., ενώ επιπλέον, η Ουκρανία εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό (38,2% των συνολικών θανάτων) μεταξύ όλων των χωρών που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη.

    Όσον αφορά τους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, τα υψηλότερα ποσοστά στην Ανατολική Ευρώπη εντοπίστηκαν στην Ουκρανία (349 θάνατοι ανά 100.000), τη Μολδαβία (328 θάνατοι ανά 100.000) και τη Λευκορωσία (313 θάνατοι ανά 100.000).

    Εντός της Κεντρικής Ευρώπης, η μεγαλύτερη επιβάρυνση σχετικά με τους συνολικούς θανάτους παρατηρήθηκε στην Πολωνία (94.000) και ακολουθούν η Ρουμανία (70.000) και η Βουλγαρία (35.000). Σε σχετικούς όρους, το υψηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στη Βουλγαρία (32,2%), τη Σλοβακία (29,0%) και τη Ρουμανία (27,6%).

    Για τη μελέτη, η ομάδα αξιολόγησε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 1990 -2016. Στη συνέχεια ανέλυσε τον επιπολασμό των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, στις 51 χώρες που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει ως “ευρωπαϊκή περιοχή”, ενώ συμπεριλήφθηκαν επίσης αρκετά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Με βάση την κατανάλωση τροφίμων και άλλους παράγοντες κινδύνου στις αντίστοιχες χώρες, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε μια μη ισορροπημένη διατροφή.

    Όπως διαπίστωσαν, μεγαλύτερο αντίκτυπο έχουν οι χαμηλές σε προϊόντα ολικής αλέσεως δίαιτες, αντιστοιχώντας σε 429.000 θανάτους, ενώ ακολουθούν οι χαμηλής περιεκτικότητας σε ξηρούς καρπούς και σπόρους (341.000 θάνατοι), οι φτωχές σε φρούτα (262.000 θάνατοι), οι πλούσιες σε νάτριο (251.000 θανάτους) και οι χαμηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (227.000 θάνατοι).

    “Με μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί περίπου ένας στους πέντε πρόωρους θανάτους», τονίζει η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια Μάρτιν Λούθερ στο Χάλλε-Βίτενμπεργκ (MLU), Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας, Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και το nutriCARD (Competence Cluster for Nutrition and Cardiovascular Health).

    Εκτός από την παρατήρηση ότι μια δίαιτα χαμηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου σε όλες τις περιφέρειες που εξετάστηκαν, η κατάταξη των άλλων διατροφικών παραγόντων κινδύνου ήταν διαφορετική στο σύνολο των περιοχών. Ενώ στη Δυτική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων ήταν ο δεύτερος κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, στην Κεντρική Ευρώπη η υπερβολική κατανάλωση νατρίου προκάλεσε τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα, λόγω εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων (ισχαιμικό και αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και υπερτασικής καρδιοπάθειας.

    Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, ακολουθώντας τη διατροφή “χαμηλής περιεκτικότητας σε ξηρούς καρπούς και σπόρους” και «χαμηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα». Τέλος, ενώ στην Κεντρική Ασία ο παράγοντας κινδύνου «δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο» κατατάσσεται στην τρίτη θέση, στη Δυτική Ευρώπη κατέχει την τέταρτη θέση.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Στα… ύψη η χοληστερίνη μετά τα Χριστούγεννα – Πώς θα τη μειώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Έτσι θα σώσετε την καρδιά σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα σοκ: Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ