• ΥΓΕΙΑ

    Έρευνα: Στα… ύψη η χοληστερίνη μετά τα Χριστούγεννα – Πώς θα τη μειώσετε

    • Έφη Τσιβίκα


    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων  χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων  αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης (χοληστερίνη) στον οργανισμό, περισσότερο απ’ ό,τι εθεωρείτο μέχρι πρότινος, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα από τις γιορτές, τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη») είναι 20% υψηλότερα από ό, τι το καλοκαίρι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

    Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 25.000 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ο κίνδυνος αύξησης της χοληστερόλης είναι έξι φορές υψηλότερος, με εννέα στους δέκα συμμετέχοντες να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα.

    “Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε τα Χριστούγεννα. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλές μετρήσεις αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη”, σημείωσε η Δρ Anne Langsted, μία εκ των συγγραφέων του σχετικού άρθρου, δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis.

    Οι επιστήμονες επεσήμαναν ιδιαίτερα τον κίνδυνο για τα άτομα που έχουν ήδη υψηλή χοληστερόλη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικά κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

    Η υψηλή LDL-χοληστερόλη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η χοληστερόλη σχετίζεται με περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

    Η  LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή (υγιεινή διατροφή, μείωση σωματικού βάρους, τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ) και –αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό- με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

    Διατροφικές οδηγίες για μείωση της χοληστερίνης

    • Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης.
    • Ελαττώστε το βάρος σας.
    • Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως τα αλλαντικά, τα τυριά, το βούτυρο, τα εντόσθια. Να προτιμάτε το ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια (σπορέλαια) και φυτικές μαργαρίνες με χαμηλά λιπαρά, πάντα όμως σε περιορισμένες ποσότητες.
    • Να προτιμάτε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα ψάρια και τα πουλερικά (κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα).
    • Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος. Να προτιμάτε το άπαχο κρέας, κυρίως βοδινό ή μοσχάρι.
    • Να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά (λάιτ).
    • Να αποφεύγετε τα οστρακοειδή, γαρίδες, καβούρια και αστακούς.
    • Να αποφεύγετε τα γλυκά και τα έτοιμα φαγητά.
    • Αλλάξτε τρόπο μαγειρέματος. Αποφεύγετε τα τηγανητά. Να προτιμάτε τα φαγητά στον ατμό, τα ψητά ή τα βραστά.
    • Να αποφεύγετε τις σάλτσες και τις κρέμες που περιέχουν λίπος, τυριά ή κρέμα γάλακτος.
    • Να θυμάστε: το ελαιόλαδο κάνει καλό, όταν καταναλώνεται ωμό και πάντα σε περιορισμένες ποσότητες. Να προσθέτετε το λάδι στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος.
    • Ελαττώστε το αλκοόλ. Το κρασί, ιδίως το κόκκινο, είναι ωφέλιμο μόνο σε μικρή ποσότητα (ένα ποτήρι την ημέρα).
    • Διακόψτε το κάπνισμα. Εκτός των άλλων το κάπνισμα ελαττώνει την «καλή» χοληστερόλη.
    • Να γυμνάζεστε συστηματικά. Μία ώρα περπάτημα κάθε μέρα βελτιώνει σημαντικά την υγεία, ελαττώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή».
    ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
    Γάλα ή γιαούρτι Χαμηλά σε λιπαρά(1,5 ή 2%) Κρέμα γάλακτος, Γάλα και γιαούρτι πλήρες, Παγωτά & κρέμες από πλήρες γάλα
    Τυρί Μυζήθρα, ανθότυρο,τυριά με λιγότερο από 10% λιπαρά Τυριά τύπου Ένταμ – Γκούντα – Ροκφόρ – Κασέρι – Φέτα – Γραβιέρα, Μαλακά τυριά (τυρί κρέμα)
    Μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, ψωμί,όσπρια Ψωμί ολικής άλεσης! Τηγανητές πατάτες, Τσιπς
    Φρούτα, λαχανικά Φρέσκα φρούτα και λαχανικά Φρούτα με κρέμα, Σαντιγί, Γλυκά
    Λίπη Ελαιόλαδο Μαγιονέζα, ζωικά λίπη, Σάλτσες εμπορίου
    Κρέας χοιρινό ή μοσχαρίσιο Προσοχή!!! Μόνο άπαχο κρέας Παχιά μέρη κρέατος, Αλλαντικά-λουκάνικα, Αυγά
    Κοτόπουλο, γαλοπούλα Χωρίς πέτσα Χήνα-πάπια
    Ψάρια Όλα τα ψάρια Θαλασσινά
    Ποτά Οινοπνευματώδη

     

    Πηγές:

    Atherosclerosis Journal

    Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής Γ.Ν. Ξάνθης

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια των γιορτών

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Έτσι θα σώσετε την καρδιά σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υψηλή χοληστερόλη: Θεραπείες υπάρχουν, αλλά τα καρδιαγγειακά «θερίζουν»



    ΣΧΟΛΙΑ