• HealthStories.gr

    Η αισιοδοξία των ΜΗΣΥΦΑδων, η παραμονή του Ζωγραφόπουλου και ο πονοκέφαλος του Άδωνι

    • NewsRoom
    healthsecrets


    Στην αναμονή βρίσκονται εκατοντάδες φάρμακα για αυξήσεις τιμών, ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

    Αυξήσεις τιμών για νέα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

    Με χαμογελαστά πρόσωπα φωτογραφήθηκε σύσσωμο το ΔΣ του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) στην φωτογραφία που ακολούθησε την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου. Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτό συνέβη λόγω ευγένειας, όμως αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι άλλο.

    Ο συγκεκριμένος κλάδος εδώ και πολλά χρόνια περιμένει να μεγαλώσει κι άλλο. Και πώς θα γίνει αυτό; Μα φυσικά με τον αποχαρακτηρισμό κάποιων πολύ γνωστών φαρμάκων, που κυκλοφορούν δεκαετίες τώρα, από την κατηγορία των συνταγογραφούμενων σε εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων, δηλαδή των ΜΗΣΥΦΑ.

    Όπως έγινε σαφές στη συνέλευση, σύντομα αναμένονται αποφάσεις, με βάση τις οποίες θα μπορεί ένα φάρμακο, που μέχρι τώρα χρειαζόταν συνταγή, για να το πάρει κάποιος, να αλλάξει καθεστώς και ο καθένας να το προμηθεύεται εύκολα από το φαρμακείο.

    Ο σύνδεσμος, μάλιστα, έχει συντάξει και μια λίστα με 30 δραστικές ουσίες για φάρμακα, τα οποία μπορούν να «απελευθερωθούν». Μαζί, λοιπόν, με την απελευθέρωση θα υπάρχει και ελευθερία στην τιμολόγηση, αφού τα ΜΗΣΥΦΑ δεν υπόκεινται σε περιορισμούς τιμής, καθώς ο ΕΟΦ απλά προτείνει και δεν καθορίζει την εμπορική αξία.

    Οπότε, μαζί με τις πολλές άλλες ανατιμήσεις σε διάφορα σκευάσματα, αναμένουμε και αυτές.

    Αυξήσεις τιμών

    Μιας και μιλάμε για αυξήσεις τιμών, σήμερα, 22 Μαρτίου, με βάση και την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΦ, λήγει η προθεσμία (η οποία έλαβε και 4ήμερη παράταση) για τα αιτήματα για αυξήσεις τιμών, που θα μπορούσαν να καταθέσουν οι φαρμακευτικές, που διακινούν φτηνά φάρμακα.

    Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση στο τέλος Φεβρουαρίου: «Κατόπιν εντολής του ΥΥ, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, παρακαλούνται οι κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων, που πληρούν τις διατάξεις της παραγράφου 12, του άρθρου 4 της Δ3(α)οικ.82331/22-11-2019 (Τεύχος Β’, ΦΕΚ 4274/22-11-2019) Υπουργικής Απόφασης με τις διατάξεις τιμολόγησης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να καταθέσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και την 18η Μαρτίου 2024 τα αιτήματά τους».

    Μάλλον είχε διαφύγει το γεγονός ότι η 18η Μαρτίου ήταν η αργία της Καθαράς Δευτέρας κι έτσι δόθηκε παράταση μέχρι σήμερα.

    Ακούσαμε ότι τα αιτήματα είναι εκατοντάδες, αλλά ας μην κάνουν όρεξη πολλοί. Μερικές δεκάδες φάρμακα πληρούν τα κριτήρια, για να ανατιμολογηθούν προς τα πάνω.

    Το θέμα είναι τι θα σημαίνουν όλα τα παραπάνω για την τσέπη μας.

    Ο πονοκέφαλος του Άδωνι

    Μεγάλος πονοκέφαλος για τον Άδωνι Γεωργιάδη η φαρμακευτική πολιτική. Όπως έχουμε ξαναπεί, ο Υπουργός έχει αναλάβει τη δύσκολη δουλειά να «στρώσει» τις δαπάνες στην υγεία. Αυτή η δουλειά συμπεριλαμβάνει, βέβαια, και τη «βρωμοδουλειά» να αποφασίσει μέτρα, που έχουν αντίκτυπο και στην τσέπη μας.

    Μετά, λοιπόν, την καθιέρωση των επιβαρύνσεων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα, για την οποία εκκρεμούν και κάποιες διορθώσεις, θα έρθουν και νέες αυξήσεις, λόγω αλλαγής καθεστώτος στην αποζημίωση σκευασμάτων. Και το λέμε αυτό, καθώς άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και να μην έχουν αποζημίωσης (διεύρυνση της αρνητικής λίστας).

    Αυτό θα αποδεσμεύσει πόρους για τη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή θα μειωθεί το clawback ουσιαστικά.

    Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι, βέβαια, το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα. Εκεί έχουμε και νέες γκρίνιες, καθώς έχουν ξεφύγει και πάλι τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές.

    Παραμένει ο «προστάτης» των προσωπικών δεδομένων

    Εδώ και καιρό είχαμε ακούσει ότι θα άλλαζε το πρόσωπο, που είναι επικεφαλής στην υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Υπουργείο Υγείας. Όμως δεν θα αλλάξει, όπως φαίνεται.

    Σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη: Παρατείνεται η «απόσπαση του κου Δημητρίου Ζωγραφόπουλου του Γεωργίου, Νομικού – Ειδικού Επιστήμονα, με βαθμό Α΄ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Αυτοτελές Γραφείο του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας και ανανεώνουμε τη θητεία του ανωτέρω ως Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας από την επομένη της λήξης της προηγούμενης απόσπασής του και για χρονικό διάστημα πέντε ετών σύμφωνα με την παρ. 3 του αρ. 82 του Ν.4600/2019. Η ανωτέρω παράταση της απόσπασης μπορεί να διακοπεί μόνο για σπουδαίο λόγο. Η δαπάνη μισθοδοσίας του αποσπώμενου βαρύνει τον φορέα προέλευσης».

    Το αναφέρουμε αυτό διότι κατά καιρούς υπήρχαν παράπονα για καθυστερήσεις σε αποφάσεις. Δεν κατηγορούμε, απλά καταγράφουμε…

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Υγείας: Συγκρoτήθηκε Εθνική Επιτροπή για τη Διατροφή

    ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

    Έκθεση ΕΟΔΥ: 8 θάνατοι από κορονοϊό και 1 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ