• HealthStories.gr

    Επιστροφή της μάσκας στις μονάδες υγείας, συζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων, σε σημείο που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συζητά την επιστροφή της χρήσης της μάσκας στις μονάδες υγείας.

    Επιστροφή της μάσκας

    Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Πέμπτη με βασικό αντικείμενο την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, στα νοσοκομεία, στις προνοιακές δομές και στις μονάδες φροντίδας ηλικωιμένων και ασθενών με χρόνια νοσήματα.

    Αν και πολλοί στις μονάδες υγείας φορούν μάσκα με δική τους πρωτοβουλία, είτε πρόκειται για εργαζόμενους, είτε πρόκειται για ασθενείς και συγγενείς ή συνοδούς, η σύσταση ή η υποχρεωτικότητα χρήσης της μάσκας, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου από τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που έχουν θεριέψει αυτή την περίοδο.

    Τις ημέρες των γιορτών, η αύξηση των προσελεύσεων στα εξωτερικά ιατρεία των γενικών και των παιδιατρικών νοσοκομείων έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές των ασθενών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι λόγω των αργιών της 25ης και 26ης Δεκεμβρίου 2023, η συλλογή των επιδημιολογικών δεδομένων από τις Δομές Υγείας, παρατάθηκε μέχρι τις 28/12/2023 και έτσι η έκδοση της Εβδομαδιαίας Έκθεσης Ενιαίας Επιτήρησης Λοιμώξεων Αναπνευστικού μετατίθεται για την Παρασκευή 29/12/2023.

    Ενήλικες με συμπτώματα του αναπνευστικού αλλά και παιδιά με κορωνοϊό, περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία έως και 4 ώρες για να εξεταστούν, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, ο οποίος αποδίδει την πολύωρη ταλαιπωρία σε έλλειψη προσωπικού αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί υγειονομικοί νοσούν από κορωνοϊό και είναι με αναρρωτική άδεια.

    Η υποπαραλλαγή JN.1 φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτή την περίοδο ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι έως και το 50% των κρουσμάτων οφείλονται στη συγκεκριμένη παραλλαγή της Όμικρον. Η JN.1 είναι περισσότερο μεταδοτική, αν και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν προκαλεί αύξηση των νοσηλειών, ενώ το υπάρχον εμβόλιο την καλύπτει.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλείψεις φαρμάκων – απαγόρευση εξαγωγών: Ποιους «καίει» έγγραφο του ΕΟΦ – Αποκάλυψη mononews

    Τζανάκης: Μετά τις γιορτές αναμένεται να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών

    Στ. Λουκίδης: Ρεκόρ στις αιτήσεις για αντιιικά λόγω COVID-19, διπλάσιες μέσα στα Χριστούγεννα



    ΣΧΟΛΙΑ