• ΥΓΕΙΑ

    Ελλείψεις φαρμάκων – απαγόρευση εξαγωγών: Ποιους «καίει» έγγραφο του ΕΟΦ – Αποκάλυψη mononews

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μανωλόπουλος - ΕΟΦ

    Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΦ


    Εσωτερικό έγγραφο του ΕΟΦ με θέμα «Ελλείψεις φαρμάκων – νέα προσέγγιση», που αποκαλύπτει σήμερα το Mononews, αναφέρεται στις ελλείψεις και στην απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για καταβολή υψηλών αποζημιώσεων εκ μέρους του Οργανισμού. Χαρακτηρίζει, δε, τις απαγορεύσεις «ανίσχυρες», τονίζοντας ότι αντίκεινται στο ενωσιακό δίκαιο.

    Το έγγραφο έχει ημερομηνία 23/11/2023, το υπογράφουν υψηλόβαθμα στελέχη του Νομικού Τμήματος του ΕΟΦ – τα στοιχεία των οποίων έχει στη διάθεσή του το Mononews – και έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρο, με κοινοποίηση στον α’ αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

    Αυτά, που αναφέρονται, κινούνται σε τρεις άξονες: στις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών, στην αντιμετώπιση τυχόν νέων ελλείψεων υπό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και στην εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων.

    Έγγραφο – «φωτιά» του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών

    Τα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΦ κάνουν λόγο για «ανίσχυρο χαρακτήρα του μέτρου (σ.σ. της απαγόρευσης εξαγωγών) λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, που απαγγέλλεται από τα εθνικά Δικαστήρια».

    Λίγο πιο κάτω αναφέρεται ότι ενέχεται ο κίνδυνος «να ασκηθούν κατά του ΕΟΦ αγωγές αποζημίωσης από τους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης για ζημία, που υπέστησαν ή για διαφυγόντα κέρδη τους από παράνομη πράξη».

    Οι νομικοί χαρακτηρίζουν τις ισχύουσες αποφάσεις ανεπίκαιρες, διότι, όπως γράφουν:

    α) περιλαμβάνουν προϊόντα, για τα οποία ο τότε δηλωμένος από τους ΚΑΚ χρόνος μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς έχει παρέλθει,

    β) ισχύουν επί μακρόν χωρίς αξιολόγηση της ομαλοποίησης ή μη της αγοράς και του βαθμού της, στοιχείο που συναρτάται με τον βαθμό αντικτύπου στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ελευθερία,

    γ) οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων έχουν ήδη υποβάλει από την 1/8/23 μέχρι σήμερα δηλώσεις αποθεμάτων τους,

    δ) περιλαμβάνουν εκτεταμένο αριθμό φαρμάκων / εμβολίων.

    Ειδική αναφορά γίνεται στον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου (σ.σ. της απαγόρευσης εξαγωγών)  και υπογραμμίζεται ο κίνδυνος άσκησης αγωγών εναντίον του ΕΟΦ.

    Τι ζητά η Ε.Ε.

    Κλιμάκιο της Ε.Ε. επισκέφθηκε τη χώρα μας πριν από λίγο καιρό και, όπως αναφέρει το έγγραφο, ζήτησε κάποια συγκεκριμένα πράγματα ενόψει εκκρεμών τότε δικών στο ΣτΕ, κατά των αποφάσεων που ισχύουν για την απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων.

    Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη χώρα μας ρητά:

    «α) Να άρει τις ισχύουσες αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών / ενδοκοινοτικής διακίνησης, β) να τηρεί εφεξής την Οδηγία για τις προθεσμίες γνωστοποίησης πριν από τη λήψη του μέτρου, διαδικασία και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω θα κινηθεί σε βάρος της χώρας η διαδικασία παράβασης του ενωσιακού δικαίου με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, βάσει ήδη επιβληθεισών καταγγελιών.

    γ) Να εξετάσει τη θεσμοθέτηση ηπιότερων μέτρων».

    Το έγγραφο κλείνει με αναφορά στην πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία στα πλοία και στα αεροπλάνα σε χονδρικές ποσότητες, κάτι που, όπως υποστηρίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Νομικού Τμήματος του ΕΟΦ, «αποδυναμώνει το πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας των φαρμάκων», καθώς στα φάρμακα, που εξάγονται στα πλοία, δεν ακυρώνεται η ταινία γνησιότητας και δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα (όπως συμβαίνει στην περίπτωση εξαγωγής από φαρμακαποθήκες).

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΦ: Αυτά είναι τα 109 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη
    Επίθεση των φαρμακαποθηκάριων στον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ για τις εξαγωγές φαρμάκων
    ΕΟΦ: Κυκλοφορεί σκεύασμα για πίεση και αρρυθμίες χωρίς άδεια φαρμάκου
     



    ΣΧΟΛΙΑ