• Κοινωνία

    Γεραπετρίτης: Προχωρούν τα έργα για τη σιδηροδρομική ασφάλεια – Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική κυβέρνηση

    O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

    O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης


    Για τις έρευνες στο σιδηρόδρομο, τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς και τα έργα για την ασφάλεια του δικτύου μίλησε προ ολίγου ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις υποδομές και τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Όσον αφορά τις εν εξελίξει έρευνες επισήμανε ότι προχωρούν και θα φτάσουν μέχρι τέλους, ενώ το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται να παραδοθεί μετά το Πάσχα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα γίνει μία ανεξάρτητη έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων που αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

    Για τα έργα στο σιδηρόδρομο επισήμανε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες ανάταξης για βελτιστοποίηση λειτουργίας. Αυτά αφορούν το φωτισμό στις σήραγγες, τον έλεγχο των  συστημάτων πυρόσβεσης, τις κάμερες για την κίνηση των συρμών σε εισόδους-εξόδους σηράγγων. Επίσης, έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία για την αποφυγή κλοπών των δικτύων, συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης στις σήραγγες.

    Ανέφερε, επιπλέον ότι υπάρχουν παλιές σήραγγες χρήζουν μεγαλύτερων παρεμβάσεων. Σχετικά με τα έργα επικοινωνίας, δηλαδή το GSMR, σημείωσε πως οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται και αναμένεται η έγκριση της ΡΑΣ για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ολοκλήρωση των σχετικών έργων. Προς τούτο μάλιστα ο υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, ώστε να «τρέξει» η ταχύτερη έγκριση της εγκατάστασης των συστημάτων.

    Αναφορικά με τις συμβάσεις για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, γίνονται συναντήσεις με ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά και τους αναδόχους. Απαιτείται συνέργεια για να μπορούν να λειτουργήσουν τα συστήματα που είναι αλληλένδετα.

    Στη Λάρισα λειτουργεί το τοπικό σύστημα – Απευθείας αναθέσεις στη Hitachi

    Ο υπουργός παρουσίασε την κατάσταση του τοπικού συστήματος ελέγχου και του κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, αυτό θα λειτουργεί από τη Λάρισα και πάνω μέχρι τις αρχές Ιουλίου και από τη Λάρισα και κάτω μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Εκτίμησε, επίσης, πως από αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσει όλη η τηλεδιοίκηση και τα Κέντρα Ελέγχου.

    Όσον αφορά το ETCS θα τρέξει διαγωνισμός προμήθειας από την ΓΑΙΑΟΣΕ και θα γίνει αναβάθμιση με απευθείας αναθέσεις στη Hitachi με στόχο το σύστημα να λειτουργεί εντός του καλοκαιριού.

    Σχετικά με το τοπικό κέντρο Ελέγχου στη Λάρισα ανέφερε ότι είναι είναι σε λειτουργία, ενώ παράλληλα εγκαθίσταται ένα νέο υπερτοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης. Αυτό θα είναι πιο εξελιγμένο και θα περιλαμβάνει και το τοπικό κέντρο.

    Νέα δρομολόγια και προσωπικό στον ΟΣΕ – Εκπτώσεις από τη Hellenic Train

    Σήμερα ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια από Αθήνα για τη Μαγούλα, ενώ προχωρούν και οι εργασίες για το Αθήνα-Κιάτο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 10 ημερών. Έως τότε η μεταφορά των επιβατών γίνεται με λεωφορεία.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Hellenic Train για την τιμολογιακή πολιτική και δήλωσε ότι θα δοθούν εκπτώσεις 50% στα εισιτήρια που αφορούν τους φοιτητές και τους νέους κάτω των 25 ετών αρχικά για τα δρομολόγια του Intercity, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στα δρομολόγια του Προαστιακού.

    Για το προσωπικό στον ΟΣΕ ο υπουργό δήλωσε πως οι προσλήψεις συνεχίζονται. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (215 άτομα), για ανανεώσεις όσων εργάζονται με δελτία παροχής (200 άτομα) καθώς και τους πεπειραμένους φύλακες των ισόπεδων διαβάσεων, των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεωθούν σύντομα.

    Η συνάντηση με τη γαλλική κυβέρνηση

    Σχετικά με τη συνάντηση με το Γάλλο υπουργό μεταφορών, Κλεμάν Μπον, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι έγιναν επαφές με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας σε οργανωτικά κυρίως θέματα του δικτύου, τα οποία αφορούν τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ.

    Προς τούτου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υπογραφεί και ένα μνημόνιο συνεργασίας, ενώ ο υπουργός έχει έρθει ήδη σε επαφή και με τη γερμανική πλευρά. Το μνημόνιο αυτό θα αφορά σε θέματα εκπαίδευσης προσωπικού αλλά και για οργανωτικά θέματα του σιδηροδρόμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας από σήμερα ενόψει Πάσχα

    Καιρός: Άστατος σήμερα Παρασκευή – Νέα κακοκαιρία με καταιγίδες από την Κυριακή



    ΣΧΟΛΙΑ