F

ΥΓΕΙΑ

Γώγος: Πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων – Το εμβόλιο αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις

Γώγος: Πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων - Το εμβόλιο αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις

Χαράλαμπος Γώγος


Την πορεία των εμβολιασμών, τον δισταγμό των ανεμβολίαστων, αλλά και την «απειλή» της μετάλλαξης Δέλτα σχολίασε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1

Σχολιάζοντας το ποσοστό των ανθρώπων που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι ο αριθμός αυτός παραμένει «πολύ μεγάλος. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων». Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί».

«Όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά»

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δεν θα πας στην Εντατική, δεν θα πας στο νοσοκομείο. Ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%. Ένα ποσοστό από 60% έως 95% δεν θα έχει καν ασυμπτωματική νόσο. Ακόμη, είναι πέντε φορές χαμηλότερο το φορτίο σε κάποιον που μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός φορέας».

Για το ζήτημα της χρήσης διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση, ο κ. Γώγος εξήγησε στον ΑΝΤ1 ότι «αυτή τη στιγμή, η απόφαση είναι αν κάποιος έχει κάνει τη πρώτη δόση και εμφανίσει κάποια συμπτώματα, μπορεί να απευθυνθεί στον οικογενειακό γιατρό του και αν εκείνος επιβεβαιώσει ότι η πρώτη δόση δημιούργησε κάποια προβλήματα, μέσω του γιατρού του, μπορεί να ζητήσει να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο».

«Να δοθεί η δυνατότητα να συνδυάζονται διαφορετικά εμβόλια μεταξύ δόσεων»

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «προκειμένου να χαθεί η δεύτερη δόση, προκειμένου να μην έχουμε πλήρως εμβολιασμένους, θα πρέπει να το δει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο να μπορούν όλοι να επιλέξουν να κάνουν δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ λίγοι εκείνοι που θέλουν να κάνουν δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αν έχουν κάνει την πρώτη από συγκεκριμένο εμβόλιο. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να κάνουν την δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου είναι δεδομένη», ενώ όπως είπε δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα εφόσον γίνουν δύο δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.

«Στις περιοχές που γίνονται πολλά εμβόλια, έχουμε λιγότερα κρούσματα και ελέγχεται η κατάσταση, έχουμε και απτά παραδείγματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, προφανώς με τις παρενέργειες που ξέρουμε όλοι μας, που μετριούνται όμως στα δάχτυλα του ενός χεριού ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμών», είπε ο κ. Γώγος απαντώντας στον προβληματισμό όσων αναφέρουν ότι τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού δεν έχουν εγκριθεί μετά από πολύχρονη κλινική μελέτη, αλλά λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη τους.

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι δεδομένη»

«Αλίμονο αν δεν είχαν βρεθεί τα εμβόλια. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι δεδομένη, την έχουμε συζητήσει, την έχουμε δει στην πράξη. Δεν υπάρχει δεδομένο αυτή την στιγμή για την ασφάλεια τους. Δεν έχουμε δεδομένο ότι υπάρχει εξασθένηση του ιού, το παρακολουθούμε αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι λιγότερο λοιμογόνος, έχουμε δεδομένα από την Αγγλία, όπου όμως ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί. Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για αυτή την μετάλλαξη και δεν ξέρουμε ποια μετάλλαξη μπορεί να έρθει αργότερα, διότι όσο αφήνουμε ανεξέλεγκτη την πανδημία μπορεί να δούμε», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γώγος, «το τείχος ανοσίας, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, έχει αυξηθεί και έχει πάει κοντά στο 80%, πρέπει δηλαδή να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού για να έχουμε τείχος ανοσίας και πρέπει να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, για να μην υπάρξει διασπορά, διότι αν υπάρξει και άλλη παραλλαγή μπορεί να ανέβει κι άλλο το ποσοστό, όσο δεν εμβολιαζόμαστε».

Σε εκείνο το σημείο μίλησε για τους εμβολιασμούς εφήβων, λέγοντας πως «θα πρέπει να συζητηθεί και με τους ειδικούς και με τους γονείς το ενδεχόμενο εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού των παιδιών 15-18 ετών, διότι συμβάλλει ιδιαίτερα και στην μετάδοση του ιού και στην λειτουργία του σχολείου».

Καταλήγοντας, ο Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στο θέμα για τις μάσκες που έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή αποφάσισε ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, δηλαδή περίπου 45% εμβολιασμένους από το σύνολο πληθυσμού, τα δεδομένα της διασποράς και ότι είναι καλοκαίρι και έχει 40 βαθμούς, η επιτροπή είπε ότι “μπορούμε όταν περπατάμε μόνοι μας να μην φοράμε την μάσκα και να την φοράμε όπου έχει συνωστισμό”. Το είπε και η κα. Παπαευαγγέλου, έχουμε την μάσκα στο τσεπάκι μας και την βάζουμε όπου υπάρχει συνωστισμός».

Διαβάστε ακόμη:

Συναγερμός για την Δέλτα: Επιχείρηση πειθούς των ανεμβολίαστων – Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

ΕΟΔΥ: Σημεία μαζικών ελέγχων με rapid test για την Τρίτη 6 Ιουλίου

Μητσοτάκης: 5 εκατ. εμβολιασμένοι με τουλάχιστον 1 δόση – Συνεχίζουμε

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ