• Body

    Νυκταλωπία: Η πάθηση των ματιών που «εμφανίζεται» τη νύχτα

    • NewsRoom


    Η ικανότητα των ματιών μας να προσαρμόζονται στο σκοτάδι ή στο ημίφως είναι ένα σημαντικό κομμάτι της όρασής μας. Όμως, δεν το διαθέτουν όλοι.

    Όταν ένα άτομο έχει ικανοποιητική ή καλή όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην όρασή του στο σκοτάδι ή σε χώρους με χαμηλό φωτισμό ή αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσαρμογή της όρασης από το φως στο σκοτάδι, τότε παρουσιάζει νυκταλωπία. Και δεν πρόκειται φυσικά για μια «απλή» δυσκολία σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού, αλλά για μια «παράλυση» του μηχανισμού προσαρμογής του οφθαλμού στο σκοτάδι, η οποία δεν επιτρέπει στους ασθενείς να δραστηριοποιηθούν.  Για παράδειγμα, όλοι μας λίγο-πολύ δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε γρήγορα μέσα σε μία κινηματογραφική αίθουσα, τα καταφέρνουμε όμως, όπως καταφέρνουμε να εντοπίσουμε τις θέσεις μας μετά από σύντομο χρόνο προσαρμογής.  Ο πάσχων με νυκταλωπία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταφέρει κάτι τέτοιο και συχνά «επιστρατεύει» άλλες αισθήσεις προκειμένου απλά να διασχίσει τον διάδρομο. Συχνά έχει ατυχήματα στο σκοτάδι, ιδιαίτερα σε άγνωστους χώρους και αποφεύγει συστηματικά κάθε είδους δραστηριότητα στο σκοτάδι.

    Πιθανές αιτίες

    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η νυκταλωπία είναι μία διαταραχή της όρασης με την ευρύτερη έννοια της. Πρόκειται όμως για  ένα σύμπτωμα (δυσλειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς), το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις του οφθαλμού, διαφορετικής ενίοτε βαρύτητας:

    1. Κληρονομικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς – συνηθέστερα μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
    2. Έλλειψη βιταμίνης Α
    3. Καταρράκτης
    4. Γλαύκωμα υπό αγωγή με κολλύρια που συστέλλουν την κόρη του οφθαλμού
    5. Διαθλαστικά σφάλματα χωρίς σωστή οπτική διόρθωση
    6. Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς.

    Στόχος η θεραπεία της αιτίας

    Η θεραπεία της νυκταλωπίας εξαρτάται από την αιτία της, η οποία θα πρέπει καταρχήν να εντοπιστεί από τον οφθαλμίατρο και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από εξαιρετικά απλή, όπως μια νέα συνταγή γυαλιών ή  αλλαγή της θεραπείας για το γλαύκωμα, μέχρι και χειρουργική επέμβαση όταν πρόκειται για καταρράκτη. Όταν η νυκταλωπία οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α, χορηγούνται συμπληρώματα ή συνιστάται πλούσια διατροφή σε βιταμίνη Α.  Όσον αφορά τις κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς γίνεται προσπάθεια ταξινόμησής τους σε γονιδιακό επίπεδο, καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο κλινικής εφαρμογής γονιδιακής θεραπείας σε λίγα χρόνια.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς μπορεί το σεξ να «κοστίσει» την όραση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η σοκολάτα «καλμάρει» το βήχα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΙΣΑ: Κατάργηση βιβλιαρίων υγείας: Τι πρέπει να γνωρίζετε



    ΣΧΟΛΙΑ