• ΥΓΕΙΑ

    Πώς η σοκολάτα «καλμάρει» το βήχα

    • NewsRoom
    βήχας


    Η σοκολάτα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του δυνατού βήχα από ένα συμβατικό φαρμακευτικό σιρόπι, ισχυρίζεται ειδικός από την Αγγλία.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Alyn Morice, επικεφαλής των μελετών για τα καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα στο Πανεπιστήμιο του Χολ και ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης του Βήχα, η σοκολάτα μπορεί να καλμάρει το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Alyn, ο οποίος έχει επενδύσει χρόνια στην έρευνά του, τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποδεικνύουν ότι ένα νέο φάρμακο που περιέχει κακάο είναι καλύτερο από ένα κλασικό σιρόπι για το βήχα.

    Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν είναι άμεσα. Η μελέτη των 163 ατόμων αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν φάρμακα με βάση το κακάο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μέσα σε διάστημα δύο ημερών από τη λήψη του.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η σοκολάτα μπορεί να καταπραΰνει το βήχα.

    Ερευνητές στο Imperial College στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές στο κακάο, είναι πιο αποτελεσματική στην καταστολή της ανάγκης για βήχα από την κωδεΐνη – ένα συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα φάρμακα που χορηγούνται για το σκοπό αυτό.

    Η δράση της σοκολάτας

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Alyn Morice, η υφή της σοκολάτας είναι κολλώδης και σχηματίζει επικάλυψη στις νευρικές απολήξεις του λαιμού, καταστέλλοντας την επιθυμία για βήχα.

    «Αυτό το καταπραϋντικό αποτέλεσμα εξηγεί γιατί το μέλι και το λεμόνι και άλλα σάκχαρα σιροπιών μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο με τη σοκολάτα», πρόσθεσε ο Alyn.

    Ο ειδικός εκτιμά ότι το «πιπίλισμα» ενός κομματιού σοκολάτας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση, ωστόσο τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά σε φάρμακο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βήχας: Πότε οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια σοκολάτα μειώνει το στρες και τη φλεγμονή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει γιατί πρέπει να τρώμε τρεις σοκολάτες το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ