ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο σημερινός αγώνας δεν διεκδικεί δάφνες, θα ξεχαστεί γρήγορα και εκτιμώ πως η F1 θα επαναξιολογήσει τα δυο υποχρεωτικά πιτ στοπ.
Το GP του Μονακό φέτος ήταν ένα από τα πιο γρήγορα στην ιστορία ο αγώνας ολοκληρώθηκε σε 100 λεπτά και ο νικητής είχε μ.ω.τ 155km/h. Όλα αυτά παρότι είχαμε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας στον πρώτο γύρο με το Μπορτολέτο να χτυπά πάνω στα προστατευτικά και να σπάει την αεροτομή της Sauber. Μπόρεσε όμως να φτάσει στα πιτ και να συνεχίσει. Λίγο αργότερα ο Γκασλί έπεσε πίσω από το Τσουνόντα και κατάστρεψε το εμπρός μέρος της Alpine. O Γάλλος έφτασε ως τα πιτ και εγκατέλειψε.
Οι Williams και οι Racing Bulls ακολούθησαν μια εκνευριστική τακτική: Ο Λώσον βράδυνε όλους όσοι ήταν πίσω του και ο Χάντζαρ έκανε δυο αλλαγές διατηρώντας την 6η θέση. Αν εκεί έβγαινε αυτοκίνητο ασφαλείας θα μπορούσε να διεκδικήσει και κάτι παραπάνω ο Γάλλος. Ακριβώς ίδια τακτική ακολούθησαν και οι Williams που επίσης εξασφάλισαν βραδύνοντας τους υπόλοιπους τις δυο τελευταίες θέσεις στη δεκάδα. Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε το Λάντο Νόρις να πανηγυρίζει το χατ τρικ: Νίκη, pole position και ταχύτερο γύρο αγώνα. Έχοντας χαρίσει χθες στη McLaren την πρώτη της pole position στο Μονακό μετά από 18 χρόνια, σήμερα ο Άγγλος πέτυχε την πρώτη της νίκη μετά από 17 χρόνια. Η τελευταία φορά που ένα μονοθέσιο κατασκευασμένο στο Γουόκινγκ είχε κερδίσει στο Πριγκιπάτο χρονολογείται από το 2008, όταν ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος τερμάτισε πέμπτος σήμερα, πήρε την πρώτη του νίκη στο Πριγκιπάτο. Αυτή ήταν η έκτη νίκη του Νόρις στη Formula 1, η δεύτερη φέτος μετά από αυτή στον εναρκτήριο γύρο στην Αυστραλία. Σήμερα ο οδηγός της McLaren σημείωσε επίσης το τρίτο του χατ-τρικ στην καριέρα του, μετά από αυτά στο Ζάντβορτ το 2024 και στη Μελβούρνη φέτος. Η McLaren έχει πλέον 195 νίκες στο ενεργητικό της και εδραίωσε τη θέση της ως η πιο επιτυχημένη ομάδα στο Μονακό με 16 νίκες. Στο βάθρο ανέβηκαν επίσης ο τοπικός ήρωας, Σαρλ Λεκλέρ με Ferrari, για τον οποίο αυτό ήταν το δεύτερο βάθρο της σεζόν και το δεύτερο σε αυτόν τον αγώνα, καθώς και ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Όσκαρ Πιάστρι.
Η μορφή του αγώνα καθορίστηκε από τον κανόνα που ορίζει ότι όλοι οι οδηγοί έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τρία σετ ελαστικών. Όλοι οι οδηγοί συμμορφώθηκαν με τον κανόνα, ενώ ο Μπορτολέτο στην πραγματικότητα σταμάτησε τρεις φορές, καθώς έπρεπε να κάνει μια επιπλέον στάση αφού προσέκρουσε στην προστατευτική μπαριέρα στον εναρκτήριο γύρο. Η πλειοψηφία των οδηγών επέλεξε έναν συνδυασμό μέσης και σκληρής γόμας, ενώ οι οδηγοί που είχαν μόνο ένα σετ από τις C5 και C4 αντίστοιχα, χρησιμοποίησαν και τις τρεις γόμες. Υπήρχε μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε διάρκεια μερών αγώνα. Κάποιοι οδηγοί, όπως ο Τσουνόντα (Red Bull) έκαναν 72 γύρους με ένα σετ σκληρών ελαστικών αφού έκαναν μόνο τον εναρκτήριο γύρο με ένα σετ C6, πριν τελειώσουν με τρεις γύρους με μεσαία γόμα.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των τριών οδηγών στο βάθρο, χώρισαν τον αγώνα τους σε τρία μέρη παρόμοια: ο Νόρις έκανε 19 γύρους με το πρώτο του σετ μεσαίων ελαστικών και στη συνέχεια χρησιμοποίησε δύο σετ σκληρής γόμας (31 και 28 γύρους). Ο Λεκλέρ έκανε τους πρώτους 22 γύρους με τη μεσαία γόμα, μετά 27 γύρους με τη σκληρή και στη συνέχεια τελείωσε με 29 γύρους με μεσαία γόμα . Ο Πιάστρι έκανε το ίδιο με τον teammate του (20-28-30). Ο Φερστάπεν, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος, παρέτεινε το δεύτερο stint του με μεσαία γόμα όσο το δυνατόν περισσότερο (49 γύρους) πριν αναγκαστεί να μπει ξανά στα pit στον προτελευταίο γύρο ενώ προηγούνταν.
Πρέπει να πούμε ότι ο νέος κανονισμός με τις δυο υποχρεωτικές αλλαγές ελαστικών σίγουρα έκανε τους ανθρώπους να συζητούν για το τι μπορεί να συμβεί στον αγώνα. Είναι αλήθεια ότι οι τέσσερις πρώτοι τερμάτισαν με τη σειρά της εκκίνησης, είναι επίσης αλήθεια ότι υπήρξαν πέντε αλλαγές στην πρωτοπορία, με τρεις διαφορετικούς οδηγούς να εμπλέκονται, ενώ πίσω τους υπήρξε αρκετή δράση, σίγουρα περισσότερη από το συνηθισμένο, και περισσότερη από ό,τι είδαμε πέρυσι για παράδειγμα. Συνολικά, οι θεατές στην πίστα και όσοι παρακολουθούσαν στην τηλεόραση, ακόμα κι αν δεν ψυχαγωγήθηκαν ιδιαίτερα, σίγουρα δεν βαρέθηκαν, κάτι που συμβαίνει συχνά σε αγώνες που δεν έχουν ασυνήθιστες καταστάσεις όπως βροχή ή αυτοκίνητα ασφαλείας. Στο τέλος, αυτό είναι το Μονακό, είτε το δέχεσαι είτε όχι: Οι κατατακτήριες που σου κόβουν την ανάσα και στον αγώνα το προσπέρασμα είναι σχεδόν αδύνατο. Επόμενος αγώνας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 31/5 – 1/6 στην Ισπανία.
Η τελική κατάταξη ήταν:
Με τη νίκη του ο Νόρις μείωσε τη διαφορά της βαθμολογίας από τον Πιάστρι στους 3 βαθμούς:
Η μάχη της δεύτερης θέσης στους κατασκευαστές άναψε καθώς η Mercedes έμεινε εκτός βαθμών και η Ferrari πήρε 28 βαθμούς:
Διαβάστε επίσης:
F1: Στη Ferrari πότε θα κάνουν Ανάσταση;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί αγοράζει Alpha Bank το Helikon, οι ισχυροί στον Κόκκαλη, η ώρα της Aegean, τα calls αγωνίας Κοντόπουλου στο ΜΜ, τα κέρδη του Βαφιά και ένα hot quiz για αρμόδιους
- Πότε παραγράφονται οι οφειλές στους Δήμους – To κόλπο των δημάρχων και η «εισβολή» σε τραπεζικούς λογαριασμούς
- Τι γυρεύουν δύο Τουρκοκύπριοι στα Χανιά, το σφακιανό γιαχνί της Ντόρας, ποιος μαυροσκούφης κινδυνεύει με απόταξη, τι συμβαίνει με τις εκλογές στον Άρειο Πάγο, και ο παντρεμένος πολιτικός με τη μελαχρινή ύπαρξη
- Ελλάδα – Τουρκία: Τι σημαίνει άρση του casus belli και ποιες είναι οι άλλες απειλές της Άγκυρας
