Η σημαντική διαφορά με άλλες φορές είναι στη λέξη «υποχρεωτικά».

Το Μονακό παραδοσιακά είναι αγώνας μιας ή δυο αλλαγών. Αλλά φέτος είναι υποχρεωτικά 2 οι αλλαγές. Όσοι λοιπόν σταθούν τυχεροί στις επιλογές τους μπορεί να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα. Ή ακόμη και να φτιάξουν την τύχη τους, βραδύνοντας ο ένας για να βρει κενό βγαίνοντας ο άλλος. Πολλά σενάρια μπορεί να δούμε να αναπτύσσονται.

1

Σίγουρα κάποιοι οδηγοί όπως ο Φερστάπεν, ο Χάντζαρ, ο Λώσον, ο Τσουνόντα, ο Μπορτολέτο θα χρειαστεί να βάλουν και τη μαλακή γόμα, καθώς δεν έχουν αρκετά σετ μέσης και σκληρής. Το μπες βγες στα πιτ έχει χρονική επιβάρυνση 20 sec σε κανονική ροή αγώνα, 15 sec αν εμφανιστεί το αυτοκίνητο ασφαλείας ή επιβληθεί καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας.

MONTE-CARLO, MONACO – MAY 24: Liam Lawson of New Zealand driving the (30) Visa Cash App Racing Bulls VCARB 02 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 24, 2025 in Monte-Carlo, Monaco (Photo by Andy Hone/LAT Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202505240468 // Usage for editorial use only //

Οι κανονισμοί που θεσπίστηκαν ειδικά για αυτό το Grand Prix απαιτούν τη χρήση τουλάχιστον τριών σετ ελαστικών, πράγμα που σημαίνει ότι οτιδήποτε είναι δυνατό όσον αφορά τα «παράθυρα» των pit stop, δεδομένου ότι υπάρχουν πραγματικοί περιορισμοί για το πότε θα αλλάξει κανείς λάστιχα. Ο λόγος της εφαρμογής αυτού του κανονισμού είναι για να δοθεί μια πιο συναρπαστική εξέλιξη στον αγώνα που πέρυσι είδαμε τους οδηγούς να τερματίζουν όπως εκκίνησαν. Η πιθανότητα εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας είναι 50%. Ο αριθμός των διαφορετικών γομών παραμένει αμετάβλητος στις δύο. Έτσι, ως παράδειγμα, οι ομάδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεσαία-μεσαία-σκληρά, αρκεί να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον τρία σετ.

MONTE-CARLO, MONACO – MAY 24: Lando Norris of Great Britain driving the (4) McLaren MCL39 Mercedes on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 24, 2025 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Glenn Dunbar/LAT Images)

Για όσους βρίσκονται στην κορυφή, δεν υπάρχει η σιγουριά των προηγούμενων ετών νιώθουν ότι ξαφνικά έχουν περισσότερα να χάσουν και η σειρά εκκίνησης θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί πολύ ωσότου πέσει η καρό σημαία. Για παράδειγμα μια ακραία στρατηγική θα μπορούσε να είναι εκκίνηση με τη μαλακή γόμα – δυο αλλαγές στους πρώτους δυο γύρους – και 76 γύροι με τη σκληρή γόμα. Μια τέτοια επιλογή θα σε έφερνε τελευταίο στην αρχή, αλλά θα είχες σημαντικό προβάδισμα όσο οι άλλοι θα έκαναν πιτ στοπ. Ένα αυτοκίνητο ασφαλείας που θα μηδένιζε τις διαφορές θα λειτουργούσε υπέρ ενός τέτοιου ρίσκου ενόσω οι άλλοι θα είχαν ακόμη υποχρέωση 2 πιτ στοπ.


Αξίζει να δούμε αν κάποιοι θα βραδύνουν για να δημιουργήσουν κενό ώστε να βρει άδειο δρόμο μπροστά ο teammate τους. Για παράδειγμα ο Χάμιλτον που εκκινεί 7ος θα μπορούσε να βραδύνει λίγο ώστε να φτιαχτεί ένα κενό «να μπει» ο Λεκλέρκ σε άδειο δρόμο. Ο Μονεγάσκος εκκινώντας με τη μαλακή γόμα μπορεί να πάρει προβάδισμα και να κάνει μια γρήγορη αλλαγή νωρίς. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο Λώσον ή ο Τσουνόντα για το Φερστάπεν. Θα έχει ενδιαφέρον αν εφαρμοστεί μια τέτοια τακτική. O αγώνας εκκινεί στις 16:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+.

Διαβάστε επίσης

F1 Μονακό: Ο Νόρις στην pole!

F1 Μονακό: Ferrari boys