• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης από 15 Φεβρουαρίου – Έλεγχος κυκλοφορίας εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας

    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας


    Αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των εργαζομένων από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και μετά προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως διευκρίνισε η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ή σε τηλεργασία δεν θα τους δίνεται βεβαίωση μετακίνησης από τον εργοδότη.

    Από την Κυριακή το βράδυ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα τροποποιηθεί η βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων και οι εργοδότες πλέον θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι ο εργαζόμενος δεν βρίσκεται σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

    Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχωράει μέσω της διαλειτουργικοτητας των συστημάτων στον έλεγχο διαδικτυακά των εργαζομένων που κυκλοφορούν. Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο κυκλοφορίας θα μπορεί να εντοπιστεί εάν ο εργαζόμενος εργάζεται ή όχι, κι αν έχει δηλωθεί σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

    Πρόκειται για νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση των μέτρων από τους εργοδότες αλλά και για να περιοριστεί η μετακίνηση όσων είναι σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Όπως υπογράμμισε η κ. Στρατινάκη σκοπός του μέτρου αυτού είναι η αποσυμφόρηση και η μη χαρτιών εργασίας για εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία.

    Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους κ.ά., θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών, όπως η φορολογική ταυτότητα.

    Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε:

    1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

    2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

    3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

    Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

    Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

    Για τον δημόσιο τομέα αποφασίστηκε:

    1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

    2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

    Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Εργασίας: 15 μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας

    Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ – Δεκτές και τροποποιήσεις

    Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας και συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ