• Οικονομία

    Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ – Δεκτές και τροποποιήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας

    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας


    Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι εργοδότες που κλείνει η επιχείρησή τους με κρατική εντολή να δηλώσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους.

    Όπως διευκρίνισε πριν από λίγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη η προαναγγελία της μεταβολής των συμβάσεων ισχύει κανονικά για το μήνα Φεβρουάριο, ωστόσο θα δοθούν αυτές οι τέσσερις μέρες, προκειμένου να προλάβουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να περάσουν τις μεταβολές.

    Μάλιστα, οι εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να τροποποιήσουν και τις δηλώσεις που ήδη έχουν υποβάλλει στο σύστημα, σε περίπτωση που η επιχείρηση τους ανήκε στους πληττόμενους και πλέον είναι στις κλειστές με κρατική εντολή.

    Σύμφωνα με την κα Στρατινάκη, μπορούν να υποβάλλουν δυο αυτοτελείς δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τροποποιήσουν το εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους για το διάστημα έως τις 10 Φεβρουαρίου.

    Όπως έγραψε το «Mononews», συνεχίζεται η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως ισχύει και σήμερα. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε τηλεργασία θα πρέπει να προδηλώνονται από την επιχείρηση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με το έντυπο 4.1.

    Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα παραμείνει ενεργό όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

    Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν τρίωρη άδεια από την εργασία τους να κάνουν τεστ κορονοϊού, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανοίξει πλατφόρμα που θα δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους να υποβάλλουν αίτηση και να πραγματοποιούν δυο φορές το μήνα δωρεάν τεστ κορονοϊού.

    Άδεια ειδικού σκοπού

    Στη λήψη άδειας ειδικού σκοπού μπορούν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι γονείς λόγω της αναστολής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

    Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

    Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά:

    – είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
    – φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),

    Πλέον, μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και γι’ αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

    Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη.

    Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

    Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.

    Η εξ αποστάσεως εργασία και η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τρόπο ώστε και τα δύο μέρη, εργαζόμενοι γονείς και εργοδότες, να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού.

    Ωράριο εργασίας

    Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην Αττική προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του ωραρίου τους.

    Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

    Δίμηνη παράταση

    Νέα δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε η κ. Στρατινάκη. Ειδικότερα στο πλαίσιο παράτασης όλων των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

    Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

    – Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
    – Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως)
    -Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

    Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

    Διαβάστε ακόμη:

    Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας και συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας

    Όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους που φέρνει το νέο lockdown

    Οδηγίες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ