• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία έως και €12,4 δισ. – Έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας φέρνουν οι επενδύσεις 6,5 δισ. στο 5G

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Παναγιώτης Παπάζογλου. Επικεφαλής ΕΥ Ελλάδος


    Σε σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας δύναται να οδηγήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του 5G.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ (Ernst & Young) για την εισαγωγή και τη λειτουργία δικτύων 5G στην Ελλάδα, για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την επόμενη δεκαετία (2021-2030) εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το τίμημα για τις συχνότητες), αλλά και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.

    Όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων (Mobile Edge Computing), η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), και η ρομποτική.

    Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα έξυπνα εργοστάσια και logistics, η «έξυπνη μετακίνηση» (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις, κ.α.

    Η μελέτη καταλήγει εντοπίζοντας 6 ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς.

    Συνοπτικά, το 5G μπορεί:

    1. Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων

    2. Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα

    3. Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας

    4. Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής

    5. Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών

    6. Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19

    Για να αποτελέσουν τα δίκτυα 5G καταλύτη και πολλαπλασιαστή του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η μελέτη προτείνει πέντε διακριτούς στόχους, και πιο συγκεκριμένα:

    – Την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

    – Τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων.

    – Την ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G.

    – Τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.

    – Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G.

    Για την αποτελεσματική υλοποίηση των ανωτέρω, η μελέτη της EY προδιαγράφει έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει μία σειρά από 12 πρωτοβουλίες και 42 δράσεις, παράλληλα με μια δέσμη βασικών δεικτών απόδοσης (Key Performance Indicators – KPIs), που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της προόδου της εφαρμογής της στρατηγικής για το 5G.

    Τα ευρήματα της μελέτης της παρουσίασε πριν λίγο η EY Ελλάδος, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε παρουσία του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, ο οποίος στον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι «η υπέρ-ταχεία λεωφόρος που επιτρέπει να “τρέξουν” οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, είναι τα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνίων», τονίζοντας ότι «η αναμονή ως προς την αλλαγή δεν είναι επιλογή», καθώς πλέον το πραγματικό κόστος μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο είναι μικρότερο από ποτέ. «Η έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων 5G αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα επόμενα βήματα. Απαιτείται, βέβαια, στρατηγική και προσήλωση στο στόχο του μετασχηματισμού και της χρήσης της τεχνολογίας», κατέληξε ο κ. Παπάζογλου.

    Τα βασικά ευρήματα της μελέτης της EY, παρουσίασε ο Χρήστος Κόκιος, Director στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής του Τομέα Τηλεπικοινωνιών της EY Ελλάδος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ