• First Top Stories

    The Wise Man: Red Alert από τον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ

    the wise man

    the wise man


    Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat
    Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat

    Με το όπλο παρα πόδα οι Έλληνες τραπεζίτες: Σε αναμονή είναι οι Έλληνες τραπεζίτες (όπως και όλοι μας βέβαια) για το θέμα της αξιολόγησης. Χθες ο Γιάννης Στουρνάρας ο επικεφαλής της ΤτΕ ζήτησε να αυξηθεί ο ELA κατά 400 εκ ευρώ. Κάθε εβδομάδα λέγεται ότι φεύγουν τις τράπεζες καταθέσεις (για να πληρωθούν φόροι και εισφορές)  250 εκ ευρω και αυτό δεν είναι καλό. Στην κυβέρνηση δείχνουν να μην νοιάζονται (η να μην κατανοούν) το μέγεθος του προβλήματος.

    Ψήγματα θετικών ειδήσεων και το +30% της Intrakat: Το σκηνικό ζοφερό, αλλά οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν από που θα έρθει η ανάπτυξη. Συμφωνίες και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα έρχονται να προσφέρουν λίγο φως στην καθημερινή ειδησεογραφία. Όπως η σύμβαση μεταξύ Intrakat και Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αρχικού ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Ας φανταστούμε το ύψος των αντίστοιχων συμβάσεων αν κάποια στιγμή γίνει το θαύμα και τελειώσει το σίριαλ του Ελληνικού. Μόνο εκεί φαίνεται πως ελπίζουν όσοι ασχολούνται με τις κατασκευές καθώς ο σχεδιασμός για νέα δημόσια έργα σκοντάφτει στην κυβερνητική προχειρότητα και στα άδεια κρατικά ταμεία. H Μετοχή της Intrakat πάντως εχθές έκλεισε με άνοδο 30%.

    Ο Πομερανός Γρεναδιέρος

    Πολιτική δεν είναι μόνο “η τέχνη του εφικτού”, όπως είχε πει ο Όττο φον Μπίσμαρκ. Είναι η τέχνη της κατάκτησης και διατήρησης της εξουσίας. Δεν είναι η επιδίωξη του “γενικού καλού” για τους ψηφοφόρους. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, η πολιτική αφορά τις ενέργειες και τις επιδιώξεις συγκεκριμένων ανθρώπων, ο καθένας από τους οποίους, σε τελική ανάλυση, ενδιαφέρεται περισσότερο για όσα είναι καλύτερα για εκείνον και όχι για τους άλλους!

    Ετσι, τυχαία, το υπενθυμίζουμε. Α, ο Μπίσμπαρκ είχε, επίσης, δηλώσει πως “ολόκληρα τα Βαλκάνια δεν αξίζουν τα κόκαλα ούτε ενός Πομερανού γρεναδιέρου”! Σχεδόν τα ίδια είπε χθες στους FT και ο Β. Σόιμπλε με την παραδοχή της Ευρώπης των “πολλών ταχυτήτων”. Έστω και αν στο τέλος δήλωσε αισιόδοξος για την Ε.Ε. (που έχει στο μυαλό του).

    Σήμερα η ναυμαχία για τον ΟΛΘ

    Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για τον Σωτήρη Θεοφάνη, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ (αυτός έβαλε τον οργανισμό στο Χρηματιστήριο επί Κ. Σημίτη) και του ΟΛΘ. Γιατί; Το απόγευμα υποβάλλονται στο ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές προσφορές για το 67% των μετοχών του ΟΛΘ και το σχήμα που συντονίζει ο Σ. Θεοφάνης, η γαλλική CMA-CGM με τη γερμανική Deutsche Invest και τον Ιβάν Σαββίδη είναι το πλέον «ζεστό».

    Μέχρι πρόσφατα αρκετοί πίστευαν πως μόνο αυτό το σχήμα θα καταθέσει προσφορά. Εσχάτως, όμως, κινούνται επιθετικά και η Dubai Ports, η οποία είχε καταθέσει προσφορά για τον ΟΛΘ στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή με συνέταιρο την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και η ιαπωνική Mitsui που εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο «Σαγιάς και Συνεργάτες».

    Απόψε θα ξέρουμε. Και θα ξέρουμε αν επιστρέψει στο ΟΛΘ ο πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στον Σχεδιασμό και τη Διοίκηση Λιμένων κ. Θεοφάνης.

    Επιθετική κίνηση από οικογένεια Ευμορφίδη 

    Εγκρίθηκε στις αρχές της εβδομάδας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η άδεια λειτουργίας της νέας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων της οικογένειας Ευμορφίδη. Πρόκειται για τους ιδρυτές της Coco-mat, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της οποίας είχε μεταβιβαστεί προ ετών στο Libra Group της οικογένειας Λογοθέτη.

    Η πλευρά Ευμορφίδη είχε ξεκινήσει από καιρό το σχέδιο μετατροπής της “Μπλε Κέδρος ΑΒΕΕ” σε ΑΕΕΑΠ, αλλά κάποια στιγμή το πάγωσε. Εσχάτως αποφάσισε να προχωρήσει και την Τρίτη έλαβε τη σχετική άδεια. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της νέας ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνεται και το ξενοδοχείο Acropolis Museum Hotel στη Λεωφόρο Συγγρού, και άλλες επενδύσεις των Αφων Ευμορφίδη.

    Ποιους βολεύει το καλώδιο;  

    Με το στόμα ανοικτό μένουν πολλοί συμπολίτες μας που λαμβάνουν τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κυρίως επειδή εξαιτίας του κρύου χειμώνα χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές συσκευές για να μειώσουν τα κοινόχρηστα. Ελάτε, όμως, που τώρα βλέπουν κάτι ασήκωτους λογαριασμούς φορτωμένους με ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και διάφορα άλλα φουσκωμένα τέλη (ΕΤΜΕΑΡ, δικτύου, κλπ).

    Για όσους δε θυμούνται οι ΥΚΩ είναι υψηλές επειδή εδώ και κάτι δεκαετίες εξαγγέλλεται, χωρίς να υλοποιείται, η περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη καθώς και μικρότερες διασυνδέσεις με νησιά. Έτσι οι κάτοικοι ηλεκτροδοτούνται με μονάδες πανάκριβου, εισαγόμενου, πετρελαίου.

    Τώρα ο ΑΔΜΗΕ προωθεί μια μεσοβέζικη λύση διασύνδεσης Πελοποννήσου με Κρήτη η οποία λέγεται πως βολεύει περισσότερο κάποιους παράγοντες που κινούνται στις παρυφές του κυβερνώντος κόμματος και έχουν κάτι σχέδια για αιολικά πάρκα. Βολεύει, επίσης, και τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ…

    Το ομόλογο του ΟΠΑΠ 

    Stock exchange in Frankfurt, GermanyO ΟΠΑΠ ξαναέδωσε αξία στο Χρηματιστήριο με το ομόλογο. τόσο γιατί η τιμή ανέβηκε όσο και γιατί κάνει αξιόλογο τζίρο. Τουλάχιστον στην αρχή και αυτό μετράει, αφού το μέλλον είναι αβέβαιο ειδικά για την Ελλάδα με τους πολιτικούς νάνους.

    Την πρώτη ημέρα εισαγωγής, η τιμή του ομολόγου έκλεισε στα 101,03, δηλαδή πάνω από την ονομαστική τιμή (100). Αυτό σημαίνει ότι όσοι αγόρασαν ομόλογα ήδη κερδίζουν από την άνοδο της τιμής. Έτσι, και η απόδοση υποχώρησε στο 3,26% από 3,5%. Και πάλι δεν είναι ευκαταφρόνητη, όταν οι τράπεζες δίνουν τόκο μέχρι 0,7% σε προθεσμιακές καταθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ομόλογο μπορεί να δώσει αποδώσεις 5 φορές περισσότερες από ότι δίνει μια απλή κατάθεση.

    Τη δεύτερη ημέρα, δηλαδή εχθές, η τιμή του ομολόγου του ΟΠΑΠ υποχώρησε στο 100,71 με την απόδοση να ανεβαίνει στο 3,344%. .

    Πάμε στον τζίρο τώρα. Η αξία συναλλαγών του ομολόγου πρώτη ημέρα ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ ενώ τη δεύτερη περιορίστηκε στο 1,652 εκατ. ευρώ.

    Φουλ ο Μυτιληναίος 

    Barclays και Nomura ήταν ιδιαίτερα θετικές για τη σχέση ανταλλαγής, του Μυτιληναίου με τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου. Στο ταμπλό σε λίγους μήνες θα υπάρχει μια μετοχή. Την Τρίτη, η Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ