• First Top Stories

    Έρχεται μεγάλη ανεργία που θα σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουν οι καναλάρχες (και οι εργαζόμενοι) που δεν πήραν άδεια;

    • Αθηνά Λαρδή


    Τι επιλογές έχουν από δω και πέρα οι καναλάρχες που δεν κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια, παρά την πολύωρη και σκληρή δημοπρασία που διήρκησε σχεδόν δυο μέρες; Πρώτα απ’ όλα, όσα κανάλια δεν πήραν μια από τις περιζήτητες άδειες, μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον επόμενο διαγωνισμό, αν και εφόσον γίνει, για τα περιφερειακά  και ψυχαγωγικά κανάλια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

    Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στην κυβέρνηση απολαμβάνουν τα μάλα το γεγονός ότι την ατζέντα της επικαιρότητας μονοπωλεί το θέμα του διαγωνισμού, τα γεύματα των υποψήφιων καναλαρχών και οι προφανώς εξευτελιστικές συνθήκες στρατοπέδευσής τους στο κτίριο της Γραμματείας, καθόλου δεν ευαρεστούνται με την ακριβή περιγραφή του επόμενου βήματος .

    Κοινώς, ο όρος “μαύρο” σε όσους δεν λάβουν άδεια και η εκπομπή τους θα “κοπεί” από την Digea, ενοχλεί εξόχως την Κυβέρνηση, εξ ου και χθες η κ. Γεροβασίλη σε δηλώσεις της στο περιστύλιο της Βουλής, εμφανίστηκε εξαιρετικά αμήχανη, όταν κλήθηκε να απαντήσει για το εάν θα πέσει μαύρο στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια. Τελικώς, με καθυστέρηση δευτερολέπτων, αντικατέστησε το “μαύρο” με τον όρο “νομιμότητα”, υπενθυμίζοντας ότι το “μαύρο” έπεσε στην ΕΡΤ και ανήκει σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Παρά ταύτα πάντως, “μαύρο” απ ό,τι φαίνεται θα πέσει και στα αρχικά σχέδια για χορήγηση θεματικών αδειών,  η Κυβέρνηση έχει μετακινηθεί από την αρχική της θέση, την οποία είχε περιγράψει ο κ. Παππάς: Μετά τις πανελλαδικές, θα δοθούν θεματικές άδειες.

    Ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει πως όχι μόνον είναι αβέβαιο το πότε θα δοθούν οι θεματικές άδειες αλλά ακόμη και το εάν θα δοθούν τελικά.

    “Ναι, δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθούν θεματικές άδειες, μπορεί και όχι”, ανέφερε η ίδια πηγή χαρακτηριστικά και επιβεβαίωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η αδειοδότηση των Περιφερειακών σταθμών.

    Οι λύσεις 

    Ομως υπάρχουν τα συνδρομητικά «μπουκέτα» του ΟΤΕ TV, Vodafone TV και της Nova, μέσω των οποίων θα μπορούσαν τα ήδη υπάρχοντα κανάλια, που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια, να συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά βάσει κάποιας συμφωνίας, ακόμα κι αν σταματήσει η εκπομπή τους μέσω Digea. Όμως υπό αυτές τις προϋποθέσεις τα διαφημιστικά έσοδα θα είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με σήμερα καθώς οι διαφημιστικές εταιρίες θα πριμοδοτήσουν όσους έχουν επίγειες άδειες. Άρα επί της ουσίας αυτό σημαίνει απολύσεις προσωπικού ακόμα και εάν ένα κανάλι επιλέξει την λύση του δορυφόρου.

    Βέβαια, υπάρχει πάντα και η λύση του Διαδικτύου, να εκπέμπουν δηλαδή μέσω Internet ως διαδικτυακά κανάλια – άλλωστε, πλέον είναι πολλοί αυτοί που παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα σε laptop και tablets, αντί για τη συσκευή της τηλεόρασής τους.

    Υπάρχει και ακόμα μία ενδιαφέρουσα λύση: Να εκπέμπουν τα κανάλια αυτά κανονικά επίγεια μέσω Κύπρου, αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει σε τηλεοπτικά κανάλια άλλων κρατών-μελών της ΕΕ να εκπέμπουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Η λύση αυτή προϋποθέτει την εξασφάλιση μίας άδειας από την Κύπρο, κάτι που δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.

    Τι θα κάνει το MEGA

    Εναλλακτικές μεθόδους αναζητά, όπως είναι γνωστό και το MEGA, που αποκλείστηκε νωρίς από τον διαγωνισμό.  Μάλιστα, μόλις πριν λίγες ώρες, ο γιος ενός εκ των βασικών μετόχων του MEGA, Παναγιώτης Ψυχάρης, γιος του Σταύρου Ψυχάρη, μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα τραπεζικής δανειοδότησης σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως το MEGA δεν κλείνει. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ και μέτοχος του Τηλέτυπου τάραξε τα νερά.

    Ο κ. Ψυχάρης απαντώντας στην έντονη φημολογία που θέλει το MEGA να οδηγείται στο “μαύρο”, δήλωσε ότι το κανάλι θα συνεχίσει να εκπέμπει τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω δορυφόρου, ίντερνετ ή άλλης πλατφόρμας.

    Συγκεκριμένα, εξήγησε: “Το MEGA δεν κλείνει. Στην απευκταία αυτή περίπτωση υπάρχει ο εμπορικός κώδικας και ο κώδικας των εταιρειών που λένε τι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν νομίμως. Όσον αφορά στο θέμα της λεγόμενης άδειας πρόκειται να βγουν κάποιες άδειες. Μέχρι να βγουν είναι λεγόμενες και μέχρι τότε θα εκπέμπει κανονικά. Είναι άδειες για να εκπέμπει κάποιος σταθμός μέσω DIGEA. Το MEGA όπως κι άλλα κανάλια μπορεί να δημιουργήσει πρόγραμμα και να εκπέμψει μέσω δορυφόρου, ίντερνετ, μέσα από πλατφόρμες. Είναι μια εταιρεία στο χρηματιστήριο που θα συνεχίσει να παράγει πρόγραμμα. Προφανώς δεν θα είναι μέσω των λεγομένων αδειών. Αν δεν πάρεις τη λεγόμενη άδεια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να εκπέμψεις πρόγραμμα. Το MEGA υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η τηλεόραση είναι απαρχαιωμένο μέσο που ανταποκρίνεται σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι νέοι όμως έχουν πάει σε εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης. Εμείς εδώ συζητάμε για άδειες όταν όλος ο κόσμος πάει αλλού. Το παιχνίδι αυτό το βλέπουν οι διαφημιζόμενοι και διαφημιστές που θα πάνε σε άλλα κανάλια περιεχομένου… Δεν έχει αποφασιστεί  ο τρόπος συνέχισης λειτουργίας του Mega. Για παράδειγμα ο ΔΟΛ ΑΕ έχει στις σκέψεις του το Βήμα TV αλλά αυτό θέλω να μείνει μεταξύ μας.”



    ΣΧΟΛΙΑ