• First Top Stories

    Γιατί “τραντάζεται” ο Καρέλιας; Θα αντέξει η πέμπτη γενιά;

    the wise man

    the wise man


    Θα αντέξει για την πέμπτη γενιά η Καρέλιας;

    Η χθεσινή ανακοίνωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας: Η διαμάχη για την τύχη της πανίσχυρης καπνοβιομηχανίας Καρέλιας οξύνεται έστω και σε “πολιτισμένο κλίμα”. Η απόσταση που χωρίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ανδρέα Γ. Καρέλια, τον αδερφό του και αντιπρόεδρο Ευστάθιο Γ. Καρέλια και τη μητέρα τους (και πρόεδρο του Δ.Σ.) Βικτωρία Καρέλια από την άλλη πλευρά μεγαλώνει. Ποια είναι η άλλη πλευρά;

    Είναι η σύζυγος και η κόρη του αδικοχαμένου Κώστα Ι. Καρέλια, το πτώμα του οποίου είχε εντοπιστεί από εργάτες της μαρίνας στην Καλαμάτα, να επιπλέει κοντά στη θαλαμηγό του “Ιωάννα”, παραμονές Χριστουγέννων του 2009.

    Η μία πλευρά, που ασκεί και τη διοίκηση, ελέγχει περί το 49,7% της ιστορικής καπνοβιομηχανίας.

    Η Μίνα Σπυροπούλου, χήρα του Κ. Ι. Καρέλια, και η κόρη τους Ιωάννα Καρέλια (δεύτερη εξαδέλφη του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου) κατέχουν περί το 45%, αλλά από το 2013 δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. Χθες, εκπροσωπήθηκαν στη γενική συνέλευση δια των δικηγόρων τους Μιχάλη Δημητρακόπουλου, Θεόδωρου Λύτρα και Αλέξανδρου Σπυρίδωνος και απείχαν από την ψηφοφορία.

    Από την ανακοίνωση του κ. Δημητρακόπουλου προκύπτει, πάντως, πως οι τόνοι ανεβαίνουν. Αναφέρεται πως η κα Σπυροπούλου και η κα Ι. Καρέλια αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, “θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων”.

    Για πρώτη φορά, επίσης, μαθαίνουμε πως “έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας”.

    Στην Καλαμάτα, που η Καρέλιας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας από τους καλύτερους εργοδότες (στην Ελλάδα), ελπίζουν πως η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές δυναστείες της χώρας.

    Από το 1888 που την ίδρυσαν ο Γιώργος Καρέλιας και ο αδερφός του Ευστάθιος, άντεξε τέσσερις γενιές. Θα αντέξει και την πέμπτη;

    Υπουργικό συμβούλιο για τα ρουσφέτια!

    Χίλιες λέξεις αφιέρωσαν χθες στην κυβέρνηση προκειμένου να μας εξηγήσουν, με εκτενές non paper, πως το νομοσχέδιο Σκουρλέτη με τα ρουσφέτια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει «θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία».

    Στον μακρύ κατάλογο των «θετικών διατάξεων» παρέλειψαν να συμπεριλάβουν και το 50 ευρω για τα μέλη των μουσικών συνόλων σε δήμους.

    Ούτε και την αναστολή των διώξεων κατά των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν είχαν στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το προσωπικό τους όπως όριζε νόμος του 2012.

    Οι «αγωνιστές» επιβραβεύονται με νομοθετική ρύθμιση με την οποία «παύει κάθε δίωξη». Φωτογραφική για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για συγκεκριμένους δημάρχους.

    Με το σχέδιο νόμου Σκουρλέτη πέφτουν βροχή τα επιδόματα και οι αυξήσεις μισθών στους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Αγνώστου αριθμού και καθηκόντων…

    Ένα ακόμα ΣΔΙΤ υπογράφει αύριο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Kαλά τα πήγε η έκδοση του ομολογιακού δανείου των 60 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύφθηκε 2,7 φορές, αλλά έχει και άλλες θετικές ειδήσεις η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Αύριο υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή και διαχείρισης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

    Η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διευθύνει ο Γιώργος Περιστέρης θα κατασκευάσει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, με κόστος διαχείρισης περί τα 64 ευρώ ανά τόνο. Το κόστος της επένδυσης, χωρίς τον ΦΠΑ, φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ.

    Το διήμερο που κρίνει την έξοδο

    Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία θα παρουσιάσει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και η αυριανή ανακοίνωση της Standard & Poor’s, θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, την έξοδο στις αγορές. Για να μπορούμε να πληρώνουμε άφοβα τα επιδόματα ανθυγιεινούς εργασίας και τους μισθούς “σε είδος”.



    ΣΧΟΛΙΑ