• First Top Stories

    Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος για την τουρκική προκλητικότητα – Έρχεται θερμό επεισόδιο;

    F-16

    F-16


    Ανησυχία προκάλεσαν την Πέμπτη οι διαρροές από το υπουργείο Άμυνας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον ερχόμενο Ιούνιο, με αφορμή την έναρξη της εξόρυξης φυσικού αερίου από τη γαλλική Total.

    “Πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη. Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό τους πλοίο το Μπαρμπαρός”, έλεγαν πηγές του υπουργείου Άμυνας, εξηγώντας πως τα αυξημένα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα του Ταγίπ Ερντογάν πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο “θερμό επεισόδιο”, το οποίο όμως δεν θα γίνει στο Αιγαίο, αλλά στην Κύπρο, καθώς δεν τους παίρνει στο Αιγαίο, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό”, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ακόμα πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, σε αντίθεση με τις τουρκικές, που βρίσκονται σε καθεστώς αναταραχής λόγω των μέτρων έκτακτης αποστρατείας που έχει λάβει η κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ παράλληλα η “εκκαθάριση” στην οποία έχει προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος στην τουρκική πολεμική αεροπορία έχει προκαλέσει σημαντική απώλεια έμπειρων και ικανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, και πλέον τα πληρώματα των αεροσκαφών τους αποτελούνται από νέους και άπειρους πιλότους. “Οι Έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των ελλήνων και έριξαν flares. Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να πάρει θέση ως προς τις διαρροές περί επικείμενου “θερμού επεισοδίου”, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι “δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί”.

    Είναι γεγονός πάντως ότι η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται καθημερινά τους τελευταίους μήνες με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ την Τετάρτη σημειώθηκε και παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις κυπριακές αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τόμας Βίζερ: Πρώτα τα μέτρα, μετά οι παρεμβάσεις για το χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο 24ωρο ταλαιπωρίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ – Πιθανό το ενδεχόμενο για συνέχιση της απεργίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι big business της κυβέρνησης με την Lockheed Martin και ο Ντένης Πλέσσας – Πού χάθηκε ο Φίλης;



    ΣΧΟΛΙΑ