• First Top Stories

    Δίκη Energa-Hellas Power: Ποιος θα πρωτοπάρει τα 103 εκατομμύρια;

    Energa - Hellas Power

    Από αριστερά: Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power) και Αριστείδης Φλώρος (Energa)


    Μάχη εκατομμυρίων έδωσαν οι νομικοί παραστάτες όσων φόρεσαν το “φέσι” από τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power.

    Ελληνικό Δημόσιο, 260 Δήμοι και ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ διεκδικούν τη μοιρασιά 103 δεσμευμένων εκατομμυρίων. Ποιος θα τα πρωτοπάρει όταν η συνολική χασούρα τους αγγίζει τα 256 εκατομμύρια ευρώ;

    Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση καταδίκης των επικεφαλής των εταιριών Άρη Φλώρου και Βασίλη Μηλιώνη και ακόμα 9 κατηγορουμένων για (κατά περίπτωση) υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεδρίασε σήμερα για να αποφασίσει για την τύχη των 103 δεσμευμένων εκατομμυρίων.

    Πάντως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτά τα χρήματα μπορούν να αποδεσμευτούν και να αποδοθούν αμέσως ή εάν  θα παραμείνουν δεσμευμένα και αναξιοποίητα μέχρι η απόφαση να τελεσιδικήσει. Σε 5-6 χρόνια δηλαδή και βλέπουμε…

    “Ετσι να γίνει η μοιρασιά…”

    Το άλλο ζητούμενο για το δικαστήριο είναι εάν θα λάβει απόφαση και για τα 103 εκ ευρώ ή μόνο για τα 2 εκ που αποδέχθηκε στην αρχική απόφαση του για τη λαθρεμπορία και κυρίως πώς θα μοιράσει το ποσό που είναι μικρότερο της φερόμενης ζημίας.

    Οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έκαναν τις δικές τους προτάσεις.

    Η υπεράσπιση του Αχ. Φλώρου είπε ότι τα 83 από τα 103 εκατ. πρέπει να αποδοθούν άμεσα στο Δημόσιο και τους Δήμους, καθώς τα ποσά που τους οφείλονται (από το ΕΤΗΔΕ και δημοτικά τέλη,) είναι δημόσια έσοδα και συνεπώς ακατάσχετα.

    Οι συνήγοροι του ΛΑΓΗΕ υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από την απόδοση των χρημάτων κανένα από τα παθόντα νομικά πρόσωπα και συνεπώς πρέπει να δοθούν  χρήματα αναλογικά και σε ΛΑΓΗΕ και σε ΑΔΜΗΕ.

    Οι κατηγορούμενοι με έγγραφες δηλώσεις εδώ και χρόνια  γνωστοποίησαν στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς. Στηρίζουν το αίτημά τους για την επιστροφή των χρημάτων στον νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει, διεκδικώντας έτσι πιο ήπια ποινική μεταχείριση.

    Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλλαν σειρά αιτημάτων για άρσεις δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι είναι παγωμένοι από την έναρξη της έρευνας.

    Η τελική απόφαση αναμένεται στις 7 Μαρτίου. 

    Οι πρωτόδικες καταδίκες

    Δύο εβδομάδες πριν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία του, στέλνοντας στη φυλακή τους τρεις από τους έντεκα καταδικασθέντες. Ο ισχυρός άνδρας της Energa Άρης Φλώρος βρίσκεται πλέον στις φυλακές……  Χωρίς αναστολή, μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ήταν τόσο η –μόλις- 7 ετών καταδίκη της πρώην γραμματέως του Φλώρου, Μαρίας Σκλαβάκη όσο και η 10ετής ποινή κάθειρξης του συζύγου της Πέτρου Νικολοθανάση. Το ζευγάρι «πλήρωσε» αμαρτίες του παρελθόντος καθώς η γυναίκα, λίγους μήνες πριν, είχε αφαιρέσει το «βραχιολάκι» της ηλεκτρονικής επιτήρησής της και επιχείρησε να εξαφανιστεί με τον καταζητούμενο μέχρι τότε σύζυγός της.

    Η απόφαση μιας πολύχρονης δίκης για τα «φέσια» των 256 εκατομμυρίων που –κατά την πρωτόδικη καταδίκη- έβαλαν στο Δημόσιο οι εταιρείες Energa και Hellas Power, επεφύλαξε διαφορετικά συναισθήματα για τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές. Τον Άρη (Αριστείδη Φλώρο) που «εισέπραξε» την πιο βαριά μεταξύ των συγκατηγορουμένων του ποινή (21 χρόνια) και τον επικεφαλής της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και αναστολή μέχρι την έφεσή του.

    Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες συνελήφθησαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους δύο παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγήθηκαν στη φυλακή, προσωρινά κρατούμενοι για βαρύτατα αδικήματα. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 18 και 8 μήνες αντίστοιχα. Αμφότεροι υποστήριζαν πως δεν εμπλέκονται στην υπεξαίρεση, προβάλλοντας ως ισχυρισμό την προγενέστερη πώληση και των δυο εταιρειών σε ρωσικο-αραβικό επιχειρηματικό όμιλο, στα τέλη του 2011.

    Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο Μηλιώνης έπεισε πως δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι όμως και ο Φλώρος που «γλίτωσε» τα ισόβια επειδή κέρδισε δύο ελαφρυντικά.

    Αναλυτικά, οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων:

    1.Αριστείδης Φλώρος κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς αναστολή η έφεσή του.

    1. Αχιλλέας Φλώρος κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ.  ευρώ για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση,  λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    1. Νικόλαος Δεκόλης κατά συγχώνευση για υπεξαίρεση,  λαθρεμπορία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ.
    1. Στέφανος Σιαφάκας κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, για λαθρεμπορία ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
    1. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση.
    1. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος.
    1. Χρήστος Σιαφάκας κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
    1. Κ. Κωνστάντος φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    1. Μαρία Σκλαβάκη ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ. Δεν δόθηκε αναστολή.
    1. Βασίλης Δημήτρακας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλακισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ.
    1. Πέτρος Νικολοθανάσης κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή στην έφεσή του.

    Η ζημία του Δημοσίου

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από τη δράση των κατηγορουμένων το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 256.521.323,96  ευρώ.

    Οι ‘Αρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης φέρονταν ως οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών που ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

    Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες, τα ποσά, ωστόσο, που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν και περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα είναι αστρονομικά. «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Βασίλης Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλλαν κατά περίπτωση τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω του ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ για την Energa».

    Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι με δεκάδες εταιρείες που είχαν στήσει διακίνησαν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «για να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Στα στοιχεία που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η περιγραφή στο βούλευμα της πώλησης από τον κατηγορούμενο Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power σε ρωσοαραβικό fund, «ταυτοχρόνως και παραλλήλως προς την πώληση προς το αυτό επιχειρηματικό fund, υπό την επωνυμία Worldwide Energy Limited, του κλάδου λιανικής της απολύτως ελεγχόμενης από τους Αριστείδη Φλώρο και Αχιλλέα Φλώρο της Εnerga Power Trading».

    Ωστόσο, συνεχίζει το βούλευμα, «στην πραγματικότητα άπαντες οι κατηγορούμενοι καλώς γνώριζαν ότι το ως άνω “ρωσοαραβικό fund” που εμφανιζόταν ως εταιρεία εδρεύουσα στο Ντουμπάι δεν ήταν υπαρκτό, και ως πραγματικός ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας είχε οριστεί ο κατηγορούμενος Στέφανος Σιαφάκας, ήδη πρόεδρος της Energa».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη από Barclays: Πώς η έκθεση του ΔΝΤ καθόρισε την απόφαση για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικός Τύπος: Θα επιστρέψει η κρίση του 2015 στην Ελλάδα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η κυβέρνηση πήρε ανάσα, τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά της



    ΣΧΟΛΙΑ