• First Top Stories

    Ποιος “κρέμασε” τη πρόεδρο της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη; Το κυβερνητικό παρασκήνιο, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Moscovici

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος


    Aποχαιρετά την καρέκλα του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και το βασικό ερώτημα είναι «ποιος την κρέμασε»;. Ποιος την άφησε να κάνει αλλεπάλληλες επισκέψεις στο αρχηγείο του SSM στη Φραγκφούρτη και να ακούει από την Ντανιέλ Νουί  την ίδια, ευγενική αλλά και αυστηρή απάντηση: θα ισχύσει ο νόμος. Πρόκειται για το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Νοέμβριο, χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις, και τον οποίο επικαλέστηκε το κορυφαίο στελέχη του SSM η Ντανιέλ Νουί. Όπως τονίζουν άτομα που γνωρίζουν το παρασκήνιο, μετά την πρώτη επεισοδιακή συνάντηση στην Αθήνα, όταν η Λούκα Κατσέλη απευθύνθηκε πολύ έντονα στη σιδηρά κυρία του SSM για το θέμα ακριβώς του πλαισίου που αφορά τις διοικήσεις, στις επόμενες συναντήσεις που αφορούσαν και θέματα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών το κλίμα βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε αμοιβαία εκτίμηση.

    Η Νουί τόνιζε παγίως αυτό που και ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «υπάρχει ο πρόσφατος νόμος». Ο γάλλος Επίτροπος έκλεισε την πόρτα στην τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης για αλλαγή του πλαισίου, όπως επισήμανε το mononews.

    Αυτό που επισημαίνουν άτομα κοντά στην πρόεδρο της Εθνικής είναι ότι η ίδια κινητοποιήθηκε όλους αυτούς τους μήνες για την αλλαγή του νόμου, επιχειρώντας να πείσει τους Θεσμούς και η κυβέρνηση την άφησε αβοήθητη. Το ενδιαφέρον του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου εκδηλώθηκε πολύ αργά – κάποιοι λένε μόνο για την τιμή των όπλων – με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμια πιθανότητα εκ νέου διαπραγμάτευσης.

    Η Λούκα Κατσέλη λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει πρόεδρος κυρίως από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη χωρίς όπως αποδείχθηκε, να μην ερωτηθούν καν οι Θεσμοί, παρά μόνο όταν άρχισε η διαδικασία υλοποίησης του νόμου.

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Την αντίθεσή της τόσο με το πνεύμα όσο και με το ίδιο το περιεχόμενο του νόμου για το νέο μοντέλο διοίκησης των τραπεζών, επανέλαβε η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Η νέα παρέμβαση της κ. Κατσέλη έρχεται λίγες μέρες μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχε για το θέμα με την επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy.

    “Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο, ναι μεν προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το δ.σ. ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις”, παρατήρησε η πρόεδρος της ΕτΕ.

    Τα περιοριστικά αυτά κριτήρια επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο με μέλη διοικητικών συμβουλίων που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο, , πρόσθεσε στο ίδιο ύφος και χαρακτήρισε ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό

    Mε την πάγια απάντησή της, ο «νόμος είναι ο νόμος», ανταποκρίθηκε η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy στην αναφορά της Λούκας Κατσέλη στο φλέγον θέμα της αντικατάστασης της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

    Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο αρχηγείο του Single Supervisory Mechanism (SSM), στην Φρανκφούρτη και αυτή τη φορά η απάντηση της κ. Nouy άνοιξε ένα «παράθυρο» αφού το «μπαλάκι» για το ζήτημα της αντικατάστασης πέρασε πλέον στους Θεσμούς.

    Η επικεφαλής του SSM άφησε να εννοηθεί ότι αν αλλάξει ο νόμος -κάτι για το οποίο απαιτείται η συγκατάθεση των Θεσμών – η ίδια δεν έχει ένσταση για την παραμονή της κ., Κατσέλη στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει προαναγγείλει  αλλαγή του νόμου, ενώ ήδη έχουν γίνει ζυμώσεις με τους Θεσμούς. Commission και ΕΚΤ δεν προβάλλουν  αντιρρήσεις, όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει να διαφωνεί επί του παρόντος, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης απεμπλοκή των διοικήσεων από την εγχώρια πολιτική ζωή.

    Στην ουσία θα επιδιωχθεί μία γενικότερη βελτίωση του νόμου και όχι μία φωτογραφική διάταξη που να αφορά την πρόεδρο της Εθνικής, αφού άλλωστε ο νόμος είναι προβληματικός.

    Όπως όλοι στην αγορά παραδέχονται, οι περιορισμοί που επιβάλλει, δυσκολεύουν τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών. Υπό το πρίσμα αυτό άλλωστε και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δίνεται παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την αντικατάσταση των μελών δ.σ. και επιτροπών.

    Λούκα Κατσέλη και Daniel Nouy συζήτησαν εκτενώς θέματα που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυρίως τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls που ζητούν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης .

    Όχι» στις παρεμβάσεις που ήθελε να προωθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες είπαν οι Θεσμοί, απαντώντας αρνητικά σε σχετική επιστολή των Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Στο θέμα είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, ο οποίος ορίζει ότι οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 15 χρόνια εμπειρίας σε διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και να μην έχουν καμία σχέση με τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, «είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψηφίους».

    Πρόκειται βέβαια για έναν νόμο που η ίδια η σημερινή κυβέρνηση πέρασε, ωστόσο όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» πρόσφατα ο Γιάννης Δραγασάκης, ο νόμος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά επιβολής από τους δανειστές, και τώρα που η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τον νόμο αυτό στην πράξη, ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επανεξεταστούν και να διορθωθούν.

    Μόνο που αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον επίμαχο νόμο προσκρούει και πάλι στην αντίθεση των δανειστών, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν δέχονται καμία συζήτηση για αναθεώρηση του νόμου, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο του Μαξίμου να βρίσκεται «παγιδευμένο» στο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε, χωρίς να μπορεί να βρει διέξοδο που να εξομαλύνει την κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα που μπορούν να την διαδεχτούν είναι μεταξύ άλλων ο τέως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, Πλούταρχος Σακελλάρης κλπ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜA:

    http://www.mononews.gr/giati-louka-katseli-tis-ethnikis-tsakothike-tin-daniele-nouy-tou-evropekou-michanismou-epoptias/51955

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/cholomeni-katseli-ethniki-kaftiriazi-nomo-gia-tin-allagi-stis-diikisis-ton-trapezon/57475



    ΣΧΟΛΙΑ