• First Top Stories

    Ο Άρης Ξενόφoς του ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΛΘ και η μεγάλη αποζημίωση της Eurobank

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Όλα τα βλέμματα στο ΤΑΙΠΕΔ: Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης Ξενόφος μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα της εγγυητικής επιστολής του σχήματος που πλειοδότησε στον διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΘ. Κι αυτό γιατί το σχήμα των αγοραστών θα επανεκδώσει νέα εγγυητική από την ίδια τράπεζα, την Promsvyazbank PJSC, που τέθηκε υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.  Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει, παρομοιάζοντας την τράπεζα  Promsvyazbank PJSC ως ρωσική Proton Bank. Οπότε το ΤΑΙΠΕΔ θα δεχθεί εγγυητική από μία ρωσική τράπεζα που είναι σε εποπτεία;  Πάντως αυτός ο Άρης Ξενόφoς, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ όπου πάει κάτι συμβαίνει. Πήγε στο ΤΧΣ κι έγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015. Εκεί δεν πήρε χαμπάρι τι ακριβώς συνέβη σε μία μεγάλη συστημική τράπεζα κι έφυγε νύχτα από το Ταμείο.

    Τώρα, ήρθε στο ΤΑΙΠΕΔ και πάλι κάτι συμβαίνει. Πρόεδρε καλύτερα να έμενες εκεί στις ελίτσες σου και στα λαδάκια σου να τρως την αποζημίωση της Eurobank, αφού αποχώρησε με μεγάλη αποζημίωση από την Eurobank.

    ¨Η μήπως τελείωσε η αποζημίωση και είπες να επιστρέψεις στη δουλειά ως υπερ-καλοπληρωμένος υπάλληλος;

    Με τη βοήθεια της γνωστής εταιρείας επιλογής προσωπικού, που σε προτιμάει, βεβαίως-βεβαίως.

    Πάντως, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να φεύγει ανώτατο διοικητικό στέλεχος νύκτα από έναν οργανισμό και να προσλαμβάνεται ως κατάλληλο σε ένα άλλο αντίστοιχο οργανισμό με τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο (Ποιόν; Τον Τσακαλώτο).

    Ο Γιάννης Μπενίσης και ο… πόλεμος στην ΕΥΔΑΠ

    Στο «Vezene», στο βραβευμένο «ελληνικό μπιστρό» του Αρη Βεζενέ πίσω από το Hilton, μάζεψε χθες τους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης. H στήλη πληροφορήθηκε πως ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκε το όνομα Ρένα Δούρου! Ο Γ. Μπενίσης παραπονέθηκε, όμως, ιδιωτικά, πως κάποιοι τον πολεμούν γιατί έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιφερειάρχη Αττικής! Λες και ο ίδιος δεν διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ λόγω της σχέσης του με την περιφερειάρχη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοκρατικά.  Εκεί πάντως, που αγρίεψε λίγο ήταν όταν ρωτήθηκε για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ την οποία θεωρούν σίγουρη ακόμα και κάποιοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Βλέπετε, οι φίλοι μας οι Γάλλοι καραδοκούν!

    Ο Γιάννης Μπενίσης ήταν βράχος σ’ αυτό το σημείο! «Πουλάμε μόνο το 11% και ας το πάρει όποιος θέλει» βροντοφώναξε.

    «Η ΕΥΔΑΠ θα μείνει πλειοψηφικά στο δημόσιο και με διοίκηση που θα διορίζει το δημόσιο» επανέλαβε. Εμείς τον πιστεύουμε, το πρόβλημα είναι πως πρέπει να τον πιστέψουν και οι συνδικαλιστές της εταιρείας.

    Οι τελευταίοι αντιδρούν και ας μοίρασε περίπου 10 εκατομμυριάκια η σημερινή διοίκηση.

    Ο αεικίνητος Δημήτρης Ανδριόπουλος

    Μαζί με την EBRD θα προχωρήσει η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου τα έργα ανάπλασης τόσο στο συγκρότημα του πρώην Παπαστράτου στον Πειραιά (ήδη συνεργάζεται και με την Grivalia), αλλά και στην Πάτρα για την αναβάθμιση συγκροτήματος προκειμένου να δημιουργηθούν διαμερίσματα για φοιτητές.

    Πρόκειται για ένα από τα δύο ακίνητα που απέκτησε η Εθνική Πανγαία στην αχαϊκή πρωτεύουσα το οποίο θα μετασκευάσει η Dimand ώστε να δημιουργηθούν 48 επιπλωμένα διαμερίσματα.

    Από που αγόρασε το ακίνητο η Εθνική Πανγαία; Μα από την Dimand! Αφού είπαμε, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι παντού! Μήπως θα συνεργαστεί με την EBRD και για το άλλο ακίνητο της Πάτρας που προορίζεται για ξενοδοχείο; Σχεδόν σίγουρα λένε οι γνωρίζοντες.

    Γιατί ανησυχούν στον Πειραιά;

    Για πόσο καιρό νόμιζαν πως θα αλωνίζουν στα ελληνικά λιμάνια οι Κινέζοι της Cosco; Δεν γνώριζαν πως κάποια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα προχωρούσε στην πώληση και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που έχει στρατηγικό χαρακτήρα για πολλές γειτονικές βαλκανικές χώρες;

    Δεν είχαν δέκα χρόνια, από το 2007 που πάτησαν το πόδι τους στον Πειραιά, να εδραιώσουν τη θέση τους; Γιατί, λοιπόν, ανησυχούν σήμερα για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη; Μα γιατί θα έχουν σοβαρό ανταγωνισμό!

    Μπορεί η πώληση του ΟΛΘ να σκοντάφτει στις απανωτές γκάφες του επενδυτικού σχήματος υπό τους Γερμανούς της DIEP, αλλά αν προχωρήσει θα είναι αργά. Αλλωστε η Πέμπτη είναι πολύ κοντά. Και οι Γάλλοι της CMA CGM δεν είναι χθεσινοί, γνωρίζουν από διαχείριση λιμένων, γνωρίζουν από ναυτιλία.

    Αν τους αφήσουν μπορούν πραγματικά να αναστήσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς έχουν ένα πλεονέκτημα: Τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και μεγάλου τμήματος της τοπικής κοινωνίας.

    Κατά τα άλλα, οι Γερμανοί είχαν παραδεχθεί προ μηνών πως για πρώτη φορά επενδύουν σε λιμάνι και γενικά σε υποδομές. Ας αφήσουν αυτούς που γνωρίζουν να κάνουν τη δουλειά, όσο είναι ακόμα καιρός!

    Οσο για την Cosco, αν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την Αλεξανδρούπολη και την Ηγουμενίτσα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα.

    Αλέξης Χαρίτσης, ο αρχιμάγειρας του ΕΣΠΑ!

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης πανηγύριζε χθες στη Βουλή καθώς κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια απορροφήσεων κοινοτικών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ! Άφωνη παρακολουθούσε η αγορά η οποία ακούει για ΕΣΠΑ, αλλά ΕΣΠΑ δεν βλέπει παρά μόνο στις ανακοινώσεις του κ. Χαρίτση για την «ενεργοποίηση» προγραμμάτων, την «έναρξη», κ.α.

    Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός αναγκάστηκε προ ημερών να «φορτώσει» τις καθυστερήσεις σε άλλους συναδέλφους του όταν ρωτήθηκε το αυτονόητο: «Αφού είμαστε πρωταθλητές απορροφήσεων γιατί δεν έχει ξεκινήσει κανένα νέο σημαντικό έργο σε ολόκληρη τη χώρα;»



    ΣΧΟΛΙΑ