• Business

    Επιβεβαίωση mononews: Όλα ΟΚ με την επιταγή Σαββίδη (για τον ΟΛΘ) σε ΤΑΙΠΕΔ

    Ιβάν Σαββίδης


    Όλα κυλούν ομαλά όπως φαίνεται στο περίφημο θέμα του ΟΛΘ μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την εγγυητική επιταγή της κοινοπραξίας. Έτσι η South East Gateway Thessaloniki, η εταιρεία ειδικού σκοπού που σύστησαν το γερμανικό fund DIEP (47%), η Τerminal Link SAS, θυγατρική της γαλλικών συμφερόντων CMA CGM (33%) και η Belterra Investments, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη (20%) που πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην έκδοση νέας εγγυητικής επιταγής. Σχετικό ρεπορτάζ είχε από νωρίς χθες το mononews.gr Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, η νέα εγγυητική επιταγή, της τάξης των 24 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής έχει ήδη εκδοθεί και ανανεωθεί στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift και αναμένεται να εμφανιστεί στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Εκδότρια είναι εκ νέου η ρωσική τράπεζα Promsvyazbanκ, που μετά την κρατικοποίηση και ένταξή της σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, λειτουργεί κανονικά έχοντας λάβει επιπλέον ρευστότητα.

    Κύκλοι του επενδυτικού σχήματος South East Gateway Thessaloniki, που αποκτά τον έλεγχο του ΟΛΘ αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας προέρχεται από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται ότι οι λιμενικές υποδομές της Θεσσαλονίκης δεν πωλούνται, αλλά έχουν παραχωρηθεί – μισθωθεί στον ΟΛΘ, έως το 2051. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το τίμημα των 231.926.000 ευρώ που θα καταβάλει ο επενδυτής, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ) αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

    Εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για το 67% του ΟΛΘ, θα υπογραφεί την προσεχή Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου. Μετά την υπογραφή της και την έγκρισή της από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

    Σαββίδης
    Ιβάν Σαββίδης



    ΣΧΟΛΙΑ