• First Top Stories

    Γιατί η κ. Μαρία Βλαζάκη και τα συμφέροντα έχουν το Ελληνικό σε ομηρεία

    the wise man

    the wise man


    Η Μαρία Βλαζάκη και το Ελληνικό: Συγκρατήστε ένα όνομα. Μαρία Βλαζάκη. Οκτώ ώρες συνεδρίαζε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), χωρίς απτό αποτέλεσμα. Το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό ούτε εγκρίθηκαν, ούτε… δεν εγκρίθηκαν.

    Η συζήτηση διακόπηκε όταν κάποιος τηλεφώνησε στις 2 τα ξημερώματα προς την πρόεδρο του συμβουλίου και γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

    Η οποία ήδη έψαχνε τρόπο να αναβάλει τη γνωμοδότηση, καθώς τα σχέδια που είχε για κήρυξη του μισού οικοπέδου της επένδυσης, δεν ήταν σίγουρο πως θα έβγαιναν.

    Τι κι αν η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μην κηρυχθεί αρχαιολογικός ο χώρος; Ο αγώνας περί του αντιθέτου υπήρξε σκληρός. Και ακόμα δεν έχει λήξει.

    Το Ελληνικό (προς το παρόν) σε ομηρεία.

    Ποια τρίτη αξιολόγηση; 

    Ανάλογα με το κυβερνητικό στέλεχος που συνομιλείς λαμβάνεις και λίγο διαφορετική εκδοχή για το πότε και πως θα κλείσει η περίφημη τρίτη αξιολόγηση. Όσο πιο κοντά βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο πιο γρήγορα θεωρούν πως θα ολοκληρωθεί και πως δεν θα επαναληφθεί το σίριαλ της προηγούμενης.

    Η δεύτερη αξιολόγηση καθυστέρησε τόσο πολύ που η χώρα αναγκάστηκε να υπογράψει συμπληρωματικό μνημόνιο.

    Οι προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να ακουμπήσει πριν από τη ΔΕΘ τα ευαίσθητα θέματα.

    Ξεκινούν από τη σύσταση της ΕΔΗΣ, της θυγατρικής του υπερταμείου στην οποία θα μεταφερθεί ο έλεγχος των ΔΕΚΟ και φτάνουν μέχρι το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν να τρέχουν οι υπουργοί για να καλύψουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

    Υπάρχουν, βέβαια και οι απαισιόδοξοι που θεωρούν πως και τον καινούργιο χρόνο θα συζητάμε τα ίδια.

    Όσο για το γνωστό παραμύθι του ΥΠΟΙΚ πως τα 95 προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση είναι “τεχνικής φύσεως”, ας το πουν στους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ!

    Η χθεσινή παρέμβαση της Κομισιόν για τις τράπεζες δείχνει, επίσης, πως το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να παίξει σκληρό παιχνίδι. Το βαρύ κλίμα με το Ταμείο το μετέφερε και ο πρωθυπουργός στους τραπεζίτες την Παρασκευή, όπως έλεγαν άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνάντηση.

    Ο Μακρόν και η τύχη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

    Μέσα στις επόμενες 10 – 15 ημέρες θα κριθεί η τύχη της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση.

    Οι ίδιοι συνδέουν την τύχη της επένδυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν.

    Επισημαίνουν πως εξαιτίας των παραδοσιακών σχέσεων Γαλλίας – Καναδά, αλλά και γαλλικών συμφερόντων που συνδέονται με τη Eldorado Gold, ο κ. Μακρόν θα ζητήσει να πέσουν οι τόνοι.

    Στην Eldorado Gold είναι πλέον «στα κάγκελα» μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία για το θέμα των Σκουριών. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις.

    Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρατούν μέχρι σήμερα σθεναρή στάση, στην ουσία κατά της μεγάλης επένδυσης.

    Οι Καναδοί φαίνεται πως εξετάζουν ακόμα και το κλείσιμο των μεταλλείων στην περίπτωση που συνεχιστεί η παρελκυστική τακτική, με παράλληλη προσφυγή στη διαιτησία.

    Προ ημερών, εξάλλου, ολοκλήρωσαν την απορρόφηση αξιόλογης εταιρείας που διαθέτει εξορυκτική δραστηριότητα στον Καναδά.

    Ο παραλογισμός και η υποκρισία στην αποκατάσταση λατομείων

    the wise man
    the wise man

    Στην Σουηδία, μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, το ανενεργό μεταλλείο αργύρου της Σάλα λειτουργεί σήμερα σαν ξενοδοχείο, που έχει μετατρέψει τις υπόγειες στοές σε δωμάτια και χώρους εστιατορίου.

    Ακόμη βορειότερα, το εγκαταλειμμένο λατομείο ασβεστόλιθου Νταλχάλα, αποτελεί έναν από τους διασημότερους χώρους συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

    Στην Φινλανδία, στο υπόγειο μεταλλείο ασβεστόλιθου Τίτιρι (Tytyri limestone mine) λειτουργεί σήμερα μουσείο και πολυτελέστατο εστιατόριο, που αποτελούν βασικό οικονομικό πόρο της ευρύτερης περιοχής.

    Τι ισχύει στην Ελλάδα; Η νομοθεσία προβλέπει πως όχι μόνο δε μπορεί κάποιος να μετατρέψει ένα πρώην λατομείο σε ξενοδοχείο (ή εστιατόριο ή άλλη τουριστική εγκατάσταση), αλλά πως για πάρει ένας επενδυτής άδεια για ξενοδοχείο πρέπει να απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα από έναν τέτοιο χώρο!

    Στη χώρα μας, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός (άσχετα με τις αμαρτίες που κληρονόμησαν οι Καναδοί…), περισσεύει η υποκρισία με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αλλά και την αξιοποίηση πρώην μεταλλείων, κλπ.

    Χαρακτηριστική περίπτωση το πρώην λατομείο στο Μαρκόπουλο που αντί για πόλος ανάπτυξης μετετράπη σε παράνομη χωματερή, ακόμα και επικίνδυνων αποβλήτων. Η μαφία των σκουπιδιών είναι η μοναδική κερδισμένη, αντί για τους κατοίκους της περιοχής.



    ΣΧΟΛΙΑ