• Top Stories

    Τσίπρας: Εκλογές τον Οκτώβριο με την ελπίδα το ματς να γίνει ντέρμπι

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Να τα παίξει όλα για όλα και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο φαίνεται πως έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, στρώνοντας τον δρόμο προς τις κάλπες με υποσχέσεις και προεκλογικές παροχές. Πέραν της δημοσιονομικής διάστασης του θέματος, την οποία είπε ότι θα εξετάσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά το Πάσχα, για να αποφασιστεί τι θα μοιραστεί και σε ποιους, ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του την πολιτική απόφαση να εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης, αγνοώντας τις εισηγήσεις για εκλογές μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι το καλοκαίρι.

    Οι υποστηρικτές της άποψης ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες θεωρούν ότι η απόφαση για τον Οκτώβριο εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο, καθώς εκτιμούν ότι η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην πολιτικά διαχειρίσιμη μετά τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα απρόοπτο μέσα στη διάρκεια της καλοκαιρινής ραστώνης.

    Ωστόσο, εκείνοι που συντάσσονται με την άποψη του πρωθυπουργού θεωρούν ότι με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό, καθώς ούτε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάση μείωσης της ψαλίδας με τη ΝΔ, όπως ήταν η πρωθυπουργική προσδοκία. Έτσι, δεν του μένει παρά να λάβει την πολιτική απόφαση να εξαντλήσει την τετραετία, ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει μέχρι τον Οκτώβριο.

    Μέσα σε αυτά που μπορεί να αναστρέψουν το κλίμα, πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι και η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στις αρχές του Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, μία από τις προσδοκίες στην Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει κόπωση στην ΝΔ τόσο εξαιτίας της μακράς προεκλογικής περιόδου, κάτι που μπορέι να σιχύσεικαι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω της μεγάλης διαφοράς που μπορεί να πετύχει στις ευρωεκλογές. Ελπίζουν, επίσης, ότι η ΝΔ θα δεχθεί πλήγματα από τα αντάρτικα ψηφοδέλτια σε πολλούς δήμους.

    Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις κάλπες του Μαΐου όλο και πιο ορατό γίνεται το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, αφού τυπικά ο κ. Τσίπρας έχει δικαίωμα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές ως και τις 4 Μαΐου, δηλαδή 20 ημερολογιακές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους.

    Αν λοιπόν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και οριστικοποιηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στις προεκλογικές παροχές, τις οποίες θα προβάλει δυναμικά, «οργώνοντας» όλο το επόμενο διάστημα την Επικράτεια, με την ελπίδα το… ματς να γίνει ντέρμπι.

    Οι προθέσεις φάνηκαν εξάλλου από την πρόσφατη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, όπου όταν ρωτήθηκε εάν τελικώς θα ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου στις 5.600 ευρώ από 1/1/2020, εκείνος έδωσε μια απάντηση με διπλή ερμηνεία: «Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ». Πέραν του αφορολόγητου ο κ. Τσίπρας προσδοκά αναστροφή του κλίματος και από το «προεκλογικό καλάθι» που θα ετοιμάσει σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και σκοπεύει να παρουσιάσει μετά το Πάσχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μετά τον Τσακαλώτο και ο Δραγασάκης προεξοφλεί εμμέσως νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση: 10,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ