ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την προηγούμενη Δευτέρα (02 Ιουνίου) ο όμιλος Autohellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2025 εμφανίζοντας σημαντική μείωση, ή μάλλον καλύτερα σχεδόν μηδενισμό, των καθαρών κερδών μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 97%.
Συγκεκριμένα, αυτά διαμορφώθηκαν στα 0,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Ο τίτλος του ομίλου στο ταμπλό του ΧΑ την ίδια μέρα δέχθηκε πιέσεις της τάξεως των 7 ποσοστιαίων μονάδων.
Εκ πρώτης όψεως, μια τέτοια αρνητική επίδοση τιμωρείται αυστηρά από την επενδυτική κοινότητα και, μάλιστα, το ποσοστό πτώσης είναι μάλλον πολύ μικρό αν αναλογιστούμε την υποχώρηση στην κερδοφορία.
Αυτό θα συνέβαινε, βέβαια, αν η εν λόγω επίδοση είχε εν τέλει αυξημένη βαρύτητα. Και εξηγούμαι.
Καταρχήν, είναι μάλλον γνωστό ότι τα αποτελέσματα του ομίλου Autohellas χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, δεδομένου ότι συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον τουριστικό κλάδο.

Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας το Α΄ τρίμηνο του 2024 ήταν μόλις περί το 6% των συνολικών αφίξεων ολόκληρου του έτους.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Α΄ τρίμηνο 2024 του ομίλου συνεισέφερε το 22% των εσόδων, το 18,5% των λειτουργικών EBITDA, το 11,5% των λειτουργικών κερδών και μόλις το 9,5% των κερδών προ φόρων του συνόλου της προηγούμενης χρήσης.
Λιγότερα έσοδα επιμερίζονται στο ίδιο πάγιο κόστος. Μάλιστα, η εποχικότητα που εμφανίζουν τα έσοδα της εισηγμένης έχει εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα επηρεάζει την τελική γραμμή.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα του α’ τριμήνου το 2025 ήταν οριακά χειρότερα (μειωμένα κατά 0,2%) έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, αλλά αισθητή βελτίωση εμφανίζει η υποκατηγορία «ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα», η οποία έχει και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους έναντι των υπολοίπων δραστηριοτήτων της εισηγμένης.
Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα και με την διοίκηση του ομίλου το περιβάλλον των μισθώσεων εσωτερικού χαρακτηρίζεται από συγκρατημένες τιμές ενοικίασης.
Κατά δεύτερον, η εισηγμένη αναφέρει ξεκάθαρα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι το περσινό Α΄ τρίμηνο περιείχε έκτακτες θετικές προσαρμογές από κλείσιμο συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων (swaps), το μέγεθος των οποίων δεν αναφέρεται αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ολόκληρη την χρήση του 2024 το όφελος που αναγνωρίστηκε από την μεταφορά του κέρδους από τον τερματισμό των σχέσεων ανταλλαγής επιτοκίων και τον τερματισμό της λογιστικής πολιτικής αντιστάθμισης ταμειακών ροών ήταν €9,9 εκατ. με το μεγαλύτερο μέρος να αναγνωρίζεται το Α΄ εξάμηνο του 2024.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό στα αποτελέσματα της Autohellas για το Α΄ τρίμηνο 2025, τουλάχιστον κάτι που να δικαιολογεί την υποχώρηση του τίτλου.
Ωστόσο, περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν με το πέρας του Α΄ εξαμήνου καθώς θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα την πορεία των εσόδων αλλά και τα περιθώρια κέρδους που ορίζει η αγορά.
Εν τέλει, η μετοχή κινείται ελαφρώς χαμηλότερα από την ημερομηνία αποτελεσμάτων (02 Ιουνίου) και δεν είχε και την καλύτερη πορεία στο ταμπλό σε σχέση με την εκτιμώμενη, αλλά διατηρεί ακόμα μια έκπτωση περί το 15% έναντι διεθνών ομοειδών εταιρειών.
Ο κλάδος διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστές EV/ EBITDA που κινούνται χαμηλότερα του 5 λόγω και της κυκλικότητας που εμφανίζει.
Συνολικά, παραμένουμε σταθερά θετικοί για τον τίτλο αναπροσαρμόζοντας τα λειτουργικά EBITDA του 2025 στα €290εκ εν μέσω ελαφρώς χαμηλότερης ανάπτυξης εσόδων και οριακά χαμηλότερων λειτουργικών περιθωρίων, ενώ για το 2026 διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας για λειτουργικά EBITDA πάνω από €300εκ.
Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν σε πολλαπλασιαστή EV / EBITDA που κινείται στην περιοχή του 3.7 για το 2025 και 3,5 για το 2026.
Παράλληλα, αναπροσαρμόζουμε χαμηλότερα και το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού (WACC) στην περιοχή του 9,2% έναντι 9,5% προηγουμένως με αποτέλεσμα η τιμή στόχος να διαμορφώνεται στα €16,02 ανά μετοχή.
Υπερτονίζουμε ότι ο όμιλος Autohellas συνεχίζει να δυναμώνει την στρατηγική του θέση έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού στους κλάδους που ενεργοποιείται.
Επίσης, δίνουμε έμφαση στην υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου με τον καθαρό δανεισμό προς λειτουργικά EBITDA να βρίσκεται στην περιοχή του 2,5, μέτρηση από τις χαμηλότερες του κλάδου.
Τέλος, δεν πρέπει να αγνοούμε τις συμμετοχές του ομίλου που φέτος θα αποφέρουν μερίσματα περί τα 11 εκατ. ευρώ.
Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται στο mononews.gr, και γράφεται από τον Νίκο Καυκά, Πιστοποιημένο Αναλυτή Μετοχών και Αγοράς για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το στυλ αγγίζει το νερό: Η Kith και η Cigarette Racing επαναπροσδιορίζουν την ταχύτητα εν πλω
- Νίκος Ρασσιάς (RAFARM): Το κυνήγι της επιτυχίας και η διαδρομή από το Γεωργίτσι με «όπλο» την εντιμότητα – Η βιογραφία του
- Μάχη στα 4play πακέτα – Τι δίνουν Cosmote Telekom – Nova – Vodafone
- Το κόμμα του Σαμαρά, γιατί παραιτήθηκε η Συρεγγέλα, η μάχη στον Αρειο Πάγο, τι συμβαίνει με την Γκιλφόιλ κι ο Ελληνας σεφ που μάγεψε τον Λευκό Οίκο
