• First Top Stories

    Μα ζουν 88 εθνικότητες μεταναστών στα κέντρα κράτησης; Που βρέθηκαν;


    **Κάηκε ο καταυλισμός των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου και τώρα 5.700 άτομα ζουν στο ύπαιθρο, ανεξέλεγκτα. Διάβασα ότι «οι αρχές σκέπτονται να ναυλώσουν πλοίο για να τους φιλοξενήσουν» αλλά οι αρχές δεν εξήγησαν με ποιον τρόπο θα πείσουν όλον αυτόν τον κόσμο να μπει σε καράβι. Δεν θα μπουν και ο λόγος είναι απλός: φοβούνται ότι το καράβι θα βάλει πλώρη για Τουρκία.

     *Θα σταθώ σε έναν αριθμό που είδα και με εντυπωσίασε καθώς δεν μπορώ να τον αναλύσω. Έγραψε ο Σκάι ότι «στο κέντρο φιλοξενίας που μετετράπη σε κέντρο κράτησης διέμεναν 88 εθνικότητες». Αν είναι ακριβής ο αριθμός 88, θα ήθελα να ξέρω από που προέρχονται όλοι. Υποθέτω ότι υπολογίζουν και τις εθνικότητες εθελοντών των ΜΚΟ, διαφορετικά δεν βγαίνει νόημα. Εκτός αν για τους προερχόμενους από την Αφρική λένε «εθνικότητα» τη φυλή οπότε από κάθε κράτος μετρούν καμιά δεκαριά εθνικότητες.

    *Συνάντησα πριν λίγο στο δρόμο τον γιο ενός παλιού φίλου. Η οικογένειά του πλούτισε στην Αφρική και ο γιος ζει σε διαμέρισμα 200 τετραγωνικών στο Κολωνάκι. Έχει κάποια επιχείρηση απροσδιόριστου αντικειμένου. Τον είδα λοιπόν με τις σάκες, την ώρα που πήγαινε με τα παιδιά του σε πανάκριβο σχολείο στην Πλάκα. Ήταν έξαλλος με τους νησιώτες που έκαναν πορεία χθες και ακόμα πιο έξαλλος με όσους δικαιολογούν τον θυμό τους. Προσπάθησα να του πω ότι είναι η μικρή εγκληματικότητα είναι πρόβλημα. Προσπάθησα να του πω ότι κάποιοι άνθρωποι καταστράφηκαν χθες αφού κάηκαν ελαιόδεντρα. Το λάδι είναι το εισόδημά τους. Τί ήθελα να ανοίξω το στόμα; Είπα την λάθος κουβέντα, ότι μερικές χιλιάδες έχουν εισέλθει λαθραία. «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, αυτά τα λένε οι φασίστες» φώναξε στα μούτρα μου και έφυγε τραβώντας τα παιδάκια για να μην αργήσουν στο σχολείο. Ναι, με τόσα λεφτά για δίδακτρα δεν είναι να χάνεις την πρώτη ώρα.

    *Το ξέρω ότι είμαι αναίσθητος ίσως και μαλθακός αλλά φασίστας δεν είμαι. Θα πάω αύριο την ίδια ώρα στην πλατεία, να συναντήσω ξανά τον γιο του φίλου μου. Θέλω να μου δώσει εκείνος μια λέξη για όσους εισέρχονται σε μια χώρα χωρίς διαβατήριο και χωρίς άδεια παραμονής. Εντάξει, δεν είναι λαθρομετανάστες αλλά δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω «τουρίστες». Θέλω μια λέξη, προοδευτική και σωστή. Αν δεχτώ ξανά φραστική επίθεση, θα δώσω στον αναιδή μερικές φωτογραφίες από την Αφρική και θα του πω «καλά κάνεις και έχεις τύψεις, ο παππούς σου και ο πατέρας σου είχαν για σκλάβους αυτούς που προστατεύεις εσύ σήμερα, για τιμωρία τους έκοβαν τα χέρια, τιμωρία για το παραμικρό». Και όπως εκείνος με λέει «φασίστα», εγώ θα τον αποκαλέσω «αλληλέγγυο».

    *Έτσι για την ιστορία, να σας πω ότι στα νησιά έφτασαν ακόμα 300 άτομα το σαββατοκύριακο. Δεν ξέρω αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, δεν ξέρω αν έχουν χαρτιά ή μάλλον ξέρω. Δεν τολμώ να το πω μέχρι να μου βρουν οι προοδευτικοί εθελοντές έναν χαρακτηρισμό για τα άτομα που δεν έρχονται από πόλεμο αλλά εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να εισέλθουν και να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/ekato-epichirimaties-tha-chasoun-ton-elegcho-ton-eterion-tous-pii-vriskonte-sto-stochastro-ton-trapezon/75443

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/kalogritsas-gate-pire-dania-22-ekat-2016-ta-15-ekat-ligo-prin-tis-adies/75419



    ΣΧΟΛΙΑ