• First Top Stories

    Φωτιές άναψαν τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων – Η φράση που εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά

    • NewsRoom
    Κοτζιάς

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς


    Ένα δεύτερο, αλλά καθόλου δευτερεύον θέμα, ήρθε στην επιφάνεια από τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρώτου. Πρόκειται για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων, θέμα για το οποίο θα κάνει έκτακτη ενημέρωση σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

    Τα μυστικά κονδύλια είναι χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένοι υπουργοί, για να τα διαθέτουν κατά το δοκούν, χωρίς να είναι απαραίτητα τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να χρηματοδοτούνται μυστικά πρόσωπα και φορείς για λόγους εθνικής ασφαλείας. Μυστικά κονδύλια διαθέτουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, μόνο το υπουργείο Εξωτερικών έχει ορίσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στα μυστικά κονδύλια του, βάσει νόμου που προώθησε ο Νίκος Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

    Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο κ. Βούτσης θα ενημερώσει εκτάκτως τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σήμερα το πρωί. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει από χθες το βράδυ ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά στην ηθική ακεραιότητα Κοτζιά».

    Το ιστορικό της σύγκρουσης για τα μυστικά κονδύλια

    Το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, που είχε στόχο να σβήσει μια φωτιά, άναψε μια άλλη. Στη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας εκτοξεύτηκαν κατηγορίες και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων. Κατά πληροφορίες, εδώ και καιρό ο κ. Κοτζιάς χρεώνει στον υπουργό Άμυνας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο μεγαλοεπενδυτής Σόρος χρηματοδοτεί πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους με σκοπό την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Μεγάλες διαστάσεις πήρε και η κόντρα του Π. Καμμένου με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την οποία εμμέσως κατηγόρησε ότι χρηματοδοτείται από τον Σόρος για τον ίδιο σκοπό. Τις υπόνοιες του κ. Καμμένου διέψευσε κατηγορηματικά η εφημερίδα.

    Στο προχθεσινό υπουργικό ο κ. Κοτζιάς, πάνω στην έκρηξή του, ανέφερε στον κ. Καμμένο ότι ο ίδιος από το 2016 έχει δημιουργήσει επιτροπή, η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να κάνει το ίδιο στο δικό του υπουργείο. Στο σημείο αυτό ο κ. Καμμένος εκτόξευσε βαριές καταγγελίες για τον κ. Κοτζιά, ο οποίος θεώρησε ότι μένει εκτεθειμένος από τη στάση του πρωθυπουργού, που επέλεξε να τηρήσει ίσες αποστάσεις.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, το σημείο βρασμού του κ. Κοτζιά ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε ενώπιον όλων των υπουργών «βλέπετε τι τραβάω με τον Καμμένο και τον Κοτζιά. Είναι μπελάς!».

    Σε συνομιλίες με δημοσιογράφους συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά ανέφεραν ότι «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια», καθώς και από άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκος Κοτζιάς: Τα τινάζει όλα στον αέρα – Ανοίγει το θέμα των «μυστικών κονδυλίων» του Άμυνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοτζιάς: «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»



    ΣΧΟΛΙΑ