• First Top Stories

    Alpha Bank: Θα δώσει νέα δάνεια 1 δισ. ευρώ. Ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσει.

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Με τoυλάχιστον 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια με εξαγωγικό προσανατολισμό η Alpha Bank το 2017. Η διοίκηση υπό τον Δήμο Μαντζούνη και με τη νέα, πιο αποτελεσματική δομή της, επικεντρώνεται στην χρηματοδότηση της οικονομίας, με έμφαση σε επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία ενώ έχει αναπτύξει έναν δυναμικό σχεδιασμό μείωσης των προβληματικών δανείων και απελευθέρωσης πόρων από αυτό το κομμάτι.

    Για το τρέχον έτος η Alpha Bank έχει budget για νέα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων κυρίως σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και η μεταποίηση, με έμφαση σε εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Η τράπεζα θα στηρίξει επίσης τις επιχειρήσεις που έχουν επιδείξει αντοχή την περίοδο της κρίσης ενώ μέσω συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, όπως η EBRD, το IFC, η EIB, αξιοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, έχοντας ως βάση την δική της ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

    Η στρατηγική του Δήμου Μαντζούνη και των αναπληρωτών CEO Γιώργου Αρώνη, Αρτέμη Θεοδωρίδη και Σπύρου Φιλάρετου περιλαμβάνει δύο άξονες: την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το νέο οργανωτικό σχήμα συμβάλλει προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων.

    Η διοίκηση της τράπεζας υπό τον Δήμο Μαντζούνη αναβάθμισε τους τρεις Γενικούς Διευθυντές σε αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, με τον Γιώργο Αρώνη να αναλαμβάνει την ευθύνη τόσο για τη λιανική όσο και τις επιχειρήσεις, αλλά και το διεθνές δίκτυο της Alpha Bank και τον Σπύρο Φιλάρετο ως Chief Operating Officer να έχει την ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου. Ο Γενικός Διευθυντής Αρτέμης Θεοδωρίδης ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, με τομέα ευθύνης το κρίσιμο «μέτωπο» των καθυστερήσεων και τη διαχείριση διαθεσίμων.

    Η Alpha Bank έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 10 δισ. ευρώ από περίπου 27,5 δισ. ευρώ σήμερα σε 17,5 δισ. ευρώ το 2019, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν από 19,7 σήμερα σε 10,4 δισ. ευρώ. Ηδη στο τρίτο τρίμηνο καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις αφού μείωσε κατά 71% τα νέα NPEs.

    Yπό τον Δημήτρη Μαντζούνη, η Αlpha Bank βγαίνει μπροστά στο πρόβλημα των NPLs αφού συνδυάζει την εσωτερική διαχείριση με τις συνεργασίες με εξειδικευμένους τρίτους παρόχους, τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη. Το μίγμα δράσεων περιλαμβάνει ρευστοποιήσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις ενώ ειδικά οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις είναι το βασικό εργαλείο.

    Η τράπεζα επιδιώκει το προβάδισμα έχοντας δύο συμφωνίες ανάθεσης της διαχείρισης, η μία για τα δάνεια λιανικής με την Aktua και η άλλη με το αμερικανικό fund KKR από κοινού με την Eurobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Ρουμελιώτης (Attica Bank): Η αξιολόγηση θα κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις δανειστών και Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξώδικο απέστειλε ο Ιβάν Σαββίδης στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Πάρτε πίσω τον χαρακτηρισμό «λαγός»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η ΝΔ ξεκαθαρίζει: Δεν υπάρχει θέμα Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη. Τι εννοούσε ο πρώην Πρόεδρος

     



    ΣΧΟΛΙΑ