• First Top Stories

    Οι 12 πλουσιότερες χώρες με τις πιο σπάταλες κυβερνήσεις. Στην 3η θέση η Ελλάδα

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Ελλάδα και οικονομική κρίση πάνε, δυστυχώς, μαζί εδώ και περίπου 6 χρόνια, επιφέροντας ένα σύνολο δυσμενών συνθηκών και καταστάσεων στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Το WEF (World Economic Forum) πραγματοποίησε έρευνα για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, η οποία αφορά την οικονομική κατάσταση αλλά και τα ρίσκα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες ανά τον κόσμο! Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας έχει να κάνει με το πώς η κάθε κυβέρνηση διαχειρίζεται τα έσοδα που προέρχονται από τις φορολογίες.

    Οι χώρες βαθμολογήθηκαν από το 1 έως το 7, όπου το 1 σημαίνει “εξαιρετικά αναποτελεσματική” και το 7 “εξαιρετικά αποτελεσματική στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών”. Όσο χαμηλότερη η βαθμολογία τόσο και χειρότερα η χώρα χρησιμοποιεί τις κρατικές δαπάνες.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι καμία από τις χώρες δεν κατάφερε να έχει βαθμολογία 7 στο σύνολο, ωστόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το Κατάρ βαθμολογήθηκαν με 6 ενώ η Σιγκαπούρη πήρε 5.9 .

    Αυτή είναι η λίστα με τις 12 χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες κρατικές σπατάλες:

     

    Αυστρία 3.4

    16-austria

    Η αυστριακή κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύει πολλά για τις κρατικές υπηρεσίες της, όμως από ότι φαίνεται οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι!

    Βέλγιο 3.3

    15-belgium-

    Η κυβέρνηση του Βελγίου ήρθε αντιμέτωπη με τους διαδηλωτές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν ότι παρά τις μεγάλες εισφορές η κυβέρνηση δεν επενδύει σωστά τα δημόσια έσοδά της, ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας.

    Νότια Κορέα 3.2

    14-republic-of-korea-south-korea-

    Η χώρα επενδύει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην ανάπτυξη, ωστόσο πολλοί συμφωνούν ότι ο τρόπος που το διαχειρίζεται είναι αναποτελεσματικός. Γι’ αυτό και αποφάσισε να επενδύσει μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

    Γαλλία 3.1

    t12-france--

    Οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν ένα καυτό θέμα στην Γαλλία. Ο Νικολά Σαρκοζί, είχε υποσχεθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δις ευρώ και τους φόρους κατά 40 δις ευρώ, έχοντας όμως ως απώτερο σκοπό να ενισχύσει τη δύναμή του εναντίον του Francois Hollande.

    Λετονία 3.0

    t10-latvia-

    Η Λετονία μπορεί να καταταχθεί χαμηλά στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών,  που αφορά τις δημόσιες δαπάνες, όμως σύμφωνα με την έρευνα του WEF  ο τρόπος που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα της είναι αναποτελεσματικός.

    Πολωνία 2.9

    9-poland

    Η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες κοινωνικές δαπάνες, τοποθετούν την Πολωνία σε κίνδυνο υπέρβασης του ορίου του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ε.Ε. για το 2017.

    Πορτογαλία 2.8

    8-portugal--

    Η Πορτογαλία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες, αλλά για να το καταφέρει έχει μειώσει τα ποσά σε τομείς όπως η υγεία, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της πλειοψηφίας του πληθυσμού της.

    Ουγγαρία 2.6

    hungary

    Η ουγγρική κυβέρνηση ξόδεψε ένα πολύ μεγάλο ποσό στην πρόσφατη εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε για το δημοψήφισμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ψηφοφορία κρίθηκε άκυρη καθώς λιγότερο από το 50% του πληθυσμού προσήλθε στις κάλπες.

    Ισπανία 2.5

    5-spain

    Οι δαπάνες της Ισπανίας είναι επί της ουσίας εκτός ελέγχου καθώς η χώρα δεν είχε, μέχρι το τέλος του 2015, λειτουργική κυβέρνηση.

    Σλοβακία 2.3

    4-slovak-

    Η Σλοβακία θεωρείται ως μία από τις πιο αναποτελεσματικές χώρες στο ζήτημα των δημοσίων δαπανών, καθώς επενδύει πολλά χρήματα στις γενικές υπηρεσίες και τη δημόσια τάξη, αδιαφορώντας για τους άλλους τομείς.

    Ελλάδα 2.2

    tsakalotos

    Παρά τα αρκετά χρόνια εφαρμογής των μέτρων της αυστηρής λιτότητας, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες που φτάνουν το 55% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ βρίσκεται ακόμη υπό κατάρρευση καθώς πρέπει να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσει το χρέος της.

    Σλοβενία 2.2

    t2-slovenia-

    Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 50% της οικονομίας της μέσω των δημοσίων εταιρειών και υπηρεσιών της. Παράλληλα, έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική.

    Ιταλία 1.91-italy-

    Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καθώς οι Ιταλοί καλούνται να βάλουν την ψήφο τους σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας.  Θα ψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αναδιαμορφώσουν το σύνολο της κυβέρνησης καθώς και των δημοσίων οικονομικών.

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/se-simpligades-o-prothipourgos-etimazete-gia-to-sinedrio/79524



    ΣΧΟΛΙΑ