• First Top Stories

    Σε αυτές τις χώρες οργιάζει το οργανωμένο έγκλημα! Η Ελλάδα και τα outsider στην Ε.Ε.

    • NewsRoom


    Το ότι η Ελλάδα απασχολεί την τρέχουσα επικαιρότητα εδώ και μερικά χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, είναι λίγο – πολύ γνωστό, ωστόσο η χώρα μας από ότι φαίνεται εκτός από τις οικονομικές λίστες που αφορούν σε χρέη, κατέχει και θέσεις σε άλλες λίστες, εξίσου μη κολακευτικές!

    Πιο συγκεκριμένα, το WEF (World Economic Forum), δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα, η οποία συγκεντρώνει δεκάδες μέτρα της οικονομικής και θεσμικής κατάστασης των κρατών. Μία από τις υποκατηγορίες που χρησιμοποίησε για την έκθεσή του το WEF αφορά στο δείκτη “ασφαλείας” των χωρών αυτών και αναφέρεται συγκεκριμένα στην επικράτηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στοιχεία όπως ο εκβιασμός, η χρήση βίας, οι υλικές ζημιές, αποτελούν, σαφώς, ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη μίας χώρας.

    Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τις 11 χώρες που ανήκουν στον Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD) και έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται μία χώρα στη λίστα του WEF τόσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα.

    Ελλάδα

    greece

    Βαθμός Διαφθοράς: 5.1

    Η τεράστια ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας σε συνδυασμό με την γεωγραφική της θέση, συμβάλουν άμεσα στην αύξηση του λαθρεμπορίου.

    Γαλλία

    france

    Βαθμός Διαφθοράς: 5.1

    Η Γαλλία κατατάσσεται σε χειρότερη θέση από τις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κορσική μαφία υπήρξε μεγάλη δύναμη στη διακίνηση ηρωίνης στην Αμερική.

    Ισραήλ

    israel

    Βαθμός Διαφθοράς: 5.1

    Το Ισραήλ αντιμετώπισε μια αύξηση της δραστηριότητας της μαφίας από τη Ρωσία καθώς ενθάρρυνε τη μετανάστευση από τη χώρα, μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Μέλη του οργανωμένου εγκλήματος όπως Itzhak Abergil και ο Zeev Rosenstein, έχουν εκδοθεί στην Αμερική.

    Γερμανία

    germany

    Βαθμός Διαφθοράς: 5.0

    Το οργανωμένο έγκλημα στην Γερμανία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει επίσης έντονη ανησυχία ότι οι συμμορίες της χώρας αποβλέπουν στο προσηλυτισμό των μεταναστών, με σκοπό να δράσουν ως έμποροι ναρκωτικών.

     Νότια Κορέα

    south-korea

    Βαθμός Διαφθοράς: 4.9

    Η συμμορία γνωστή και ως  “Kkangpae”, δρα στη Νότια Κορέα. Όπως και η Ιαπωνική Yakuza έτσι και εδώ τα μέλη της έχουν tattoos που φανερώνουν την δράση τους.

    USA

    usa

    Βαθμός Διαφθοράς: 4.9

    Παρά τον πλούτο της χώρας, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση στην παγκόσμια κατάταξη για το οργανωμένο έγκλημα.

    Σλοβακία

    slovak-republic

    Βαθμός Διαφθοράς: 4.9

    Η Σλοβακία είναι η δεύτερη χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα στην κατάταξη που αφορά το οργανωμένο έγκλημα. Στη χώρα έχουν διαρρεύσει τρεις λίστες με συνεργάτες και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.

     Τουρκία

    turkey

    Βαθμός Διαφθοράς: 4.8

    Η Τουρκία γεωγραφικά αποτελεί την είσοδο προς την Ευρώπη, κάτι που η τουρκική μαφία εκμεταλλεύεται με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών από την Ανατολή. Ωστόσο το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα έχει έντονη παρουσία και στο Λονδίνο.

    Ουγγαρία

    hungary

    Βαθμός Διαφθοράς: 4.6

    Η Ουγγαρία γνώρισε μία απότομη αύξηση στο οργανωμένο έγκλημα τη δεκαετία του ’90 καθώς οι συμμορίες προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την έλλειψη τάξης αλλά και την ξαφνική εμφάνιση της εμπορικής δραστηριότητας.

    Ιταλία

    italy

    Βαθμός Διαφθοράς: 3.5

    Η Ιταλία έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μας ως η πατρίδα της μαφίας και είναι με διαφορά η χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα στην κατάταξη για το οργανωμένο έγκλημα.

    Μεξικό

    mexico

    Βαθμός Διαφθοράς: 2.6

    Το Μεξικό φημίζεται για τα πολυδύναμα και εξαιρετικά βίαια καρτέλ που δρουν στη χώρα, κατατάσσοντάς την σε μία από τις χειρότερες θέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάζει πλώρη για Μέση Ανατολή η Neptune Lines

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ