• bloomberg

    Financial Times

    Βίκτωρ Ρέστης – Amanda Staveley: Θέλει να με οδηγήσει σε πτώχευση λέει η επιχειρηματίας της Νιούκασλ

    • NewsRoom
    Amanda Staveley - Βίκτωρ Ρέστης

    Amanda Staveley – Βίκτωρ Ρέστης


    Αντιμέτωποι στα δικαστήρια και πάλι Βίκτωρ Ρέστης και Amanda Staveley…

    Νέο κεφάλαιο στη διαμάχη του Βίκτωρα Ρέστη και της επιχειρηματία Amanda Staveley, μετόχου και μέλους του ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United (Νιούκασλ), ανοίγει μετά την απόφαση της τελευταίας να ζήτησει σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από το δικαστήριο να εμποδίσει τον εφοπλιστή να την οδηγήσει σε… πτώχευση.

    Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι της χαρακτηρίζουν «κατάχρηση διαδικασίας» την απαίτηση του Ρέστη να του επιστρέψει κάποια εκατομμύρια στερλίνες.

    Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Staveley χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την απαίτηση του Βίκτωρα Ρέστη να του επιστρέψει η Staveley το ποσό των 36 εκατομμύρια στερλινών περίπου που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του χρωστάει, σε μια δικαστική υπόθεση που φέρνει αντιμέτωπους αφενός μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον τομέα της εξεύρεσης χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τον χώρο των σπορ στη Βρετανία και αφετέρου έναν μεγιστάνα που υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία για περίπου δύο δεκαετίες.

    Υπενθυμίζεται ότι η Amanda Staveley έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αγορά της Νιούκασλ έναντι 300 εκατ. στερλινών, το 2021, για λογαριασμό του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

    Η ίδια η Staveley δεν μίλησε στο δικαστήριο το πρωί της Τετάρτης, αλλά ο δικηγόρος της, Ted Loveday, είπε ότι η διαμάχη έχει τις «ρίζες» της σε μια επένδυση 10 εκατομμυρίων στερλινών που έκανε ο Ρέστης το 2008, προσθέτοντας ότι είχε εκδώσει επίσημη απαίτηση τον Μάιο για περίπου 36 εκατομμύρια στερλίνες.

    Ο δικηγόρος της Staveley υποστηρίζει ότι η διαφορά θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαιτησίας, καθώς και ότι η Staveley είχε, σε κάθε περίπτωση, «ουσιώδεις λόγους να αρνηθεί την υποχρέωση» αυτή. Η επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι τα χρήματα δόθηκαν στην εταιρεία της, την PCP, και όχι σε αυτήν προσωπικά, κάτι που αρνείται ο Ρέστης.

    Ο δικηγόρος της Staveley υποστήριξε ότι η PCP είχε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από πληρωμές προς τον Ρέστη, συμπεριλαμβανομένου συνολικού ποσού 5,2 εκατ. στερλινών μεταξύ Μαΐου 2009 και Ιουνίου 2010.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει σε επίσημα νομικά έγγραφα η Staveley, το ποσό που ζητά ο Ρέστης περιλαμβάνει πάνω από 30 εκατομμύρια στερλίνες σε τόκους.

    Ο δικηγόρος είπε στο δικαστήριο ότι οι «στρατοσφαιρικές» απαιτήσεις του Ρέστη σε ό,τι αφορά τους τόκους αποδεικνύουν το «παράλογο της προσέγγισής του [του Ρέστη]». Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης «ένας βαθμός ασάφειας» σχετικά με το εάν τα ποσά που δόθηκαν αρχικά ήταν στην πραγματικότητα δάνειο ή «κάποια άλλη μορφή επένδυσης».

    Σε γραπτά επιχειρήματα που προετοιμάστηκαν συγκεκριμένα για το δικαστήριο, ο δικηγόρος της Staveley ανέφερε ότι «η πτώχευση δεν είναι μηχανισμός για την είσπραξη αμφισβητούμενων χρεών ή για την παράκαμψη συμφωνιών διαιτησίας», υποστηρίζοντας ότι το αίτημα του Ρέστη ισοδυναμεί με «κατάχρηση διαδικασίας».

    Η Staveley ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να μη λάβει υπόψη την απαίτηση του Βίκτωρα Ρέστη, η οποία έχει τη μορφή «statutory demand», είναι δηλαδή επίσημο τελεσίγραφο για την πληρωμή ενός χρέους εντός 21 ημερών. Εάν δεν πληρωθεί ή δεν απορριφθεί από τους δικαστές, η απαίτηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάθεση αίτησης στο δικαστήριο για έκδοση διαταγής πτώχευσης.

    Ο Ρέστης έχει καταθέσει και αίτηση εκκαθάρισης κατά της PCP.

    Η Raquel Agnello KC, εκπροσωπώντας τον Ρέστη, είπε ότι τόσο η PCP όσο και η Staveley ήταν «από κοινού και εις ολόκληρον υπεύθυνες για τα ποσά που ζητούνται». Σε γραπτά επιχειρήματα ανέφερε: «Σίγουρα ισχύει ότι δόθηκε δάνειο και ότι το υπόλοιπο παραμένει απλήρωτο».

    Η Agnello πρόσθεσε ότι η Staveley ήταν «μια εξαιρετικά έμπειρη διεθνής επιχειρηματίας».

    «Η οφειλέτρια καλεί το δικαστήριο να διαπιστώσει ότι υπάρχει διαφωνία για ουσιώδεις λόγους σε σχέση με την ικανότητά της να αντιμετωπίσει ένα απλήρωτο δάνειο και να διαπραγματευτεί ζητώντας επιπλέον χρόνο για την πληρωμή. Αυτό από πολλές απόψεις είναι απλώς εγγενώς απίθανο», ανέφερε.

    Η Staveley ήρθε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν διευκόλυνε την αγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον βασιλικό σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

    Στη συνέχεια βοήθησε τη βρετανική τράπεζα Barclays να εξασφαλίσει επένδυση από το Άμπου Ντάμπι στο πλαίσιο μιας έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα. Τα τελευταία χρόνια, η Staveley βρέθηκε ανεπιτυχώς μπλεγμένη σε μια δικαστική διαμάχη κατά της Barclays σε σχέση με τη συμφωνία.

    Η Staveley έχει μειοψηφικό μερίδιο στη Νιούκασλ, η οποία κατάφερε την περασμένη σεζόν να επιστρέψει στο Champions League για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Ωστόσο, η Νιούκασλ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ.

    Διαβάστε επίσης:

    Βίκτωρ Ρέστης: Κορυφώνεται η κόντρα με την Amanda Staveley – Αβάσιμο το χρέος των 37 εκατ. λιρών λέει η συνιδιοκτήτρια της Newcastle United


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ