• bloomberg

    Financial Times

    Μάνατζερ της Lansdowne προβλέπει το τέλος των λιγνιτικών εντός τριετίας

    • Financial Times

    Per Lekander, hedge fund manager στην Lansdowne Partners


    Κατάρρευση της ζήτησης για άνθρακα στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη τριετία προβλέπει μεγάλος hedge fund manager της Lansdowne στο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εμπορευμάτων, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκτιναχθεί σε επίπεδα που θα οδηγήσουν σε «λουκέτο» τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα, ο Per Lekander, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 1,1 δισ. δολαρίων στην Lansdowne Partners στο Mayfair, είπε στους Financial Times πως η ζήτηση για άνθρακα θα πέσει σχεδόν στο «μηδέν» αν η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ανέλθει στα 50 ευρώ ανά τόνο, όπως στοιχηματίζει ότι θα γίνει, καθώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην πολιτική ατζέντα.

    «Προβλέπω ότι η συμβολή του άνθρακα θα μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 5% [της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη] μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, γιατί από τη στιγμή που η τιμή των δικαιωμάτων πιάσει τα 50 ευρώ η μονάδα κλείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lekander.

    «Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέμα πολιτικό, είναι πραγματικό. Και αν είναι πραγματικό, τότε πρέπει να μειωθεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων. Και αυτό πρόκειται να συμβεί. Θα μπορούσε μάλιστα να γίνει ακόμη πιο γρήγορα. Θεωρώ ότι θα είναι βασικά μηδενική», πρόσθεσε.

    Οι δηλώσεις του κ. Lekander έρχονται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Glencore, του μεγαλύτερου εξαγωγέα μεταφερόμενου δια θαλάσσης άνθρακα, ότι βάζει πλαφόν στην παραγωγή του καυσίμου, αποκλείοντας σχεδόν το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης των ανθρακωρυχείων της.

    Ο μεταλλευτικός κολοσσός δέχεται ισχυρές πιέσεις καθώς οι fund managers έχουν αρχίσει να δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως και σε θέματα διακυβέρνησης, αφού όλο και περισσότεροι επενδυτές ζητούν πλέον από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

    Σύμφωνα με τον κ. Lekander, υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση, η οποία θεωρεί ότι έχει μάλιστα επιταχυνθεί τον τελευταίο χρόνο, αναγκάζοντας τις εταιρείες να κάνουν δύσκολες επιλογές.

    «Όταν μια εταιρεία [όπως η Glencore] αρχίζει να συζητά το συγκεκριμένο θέμα, αυτό λέει πολλά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εισήχθησαν στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ως μέσο περιορισμού των πιο ρυπογόνων καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας, έναντι εναλλακτικών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

    Ο ίδιος ο κ. Lekander ήταν ένας από τους λίγους ειδικούς σε θέματα ενέργειας και άνθρακα που πέτυχε ισχυρές αποδόσεις το περασμένο έτος αναγνωρίζοντας ότι η προσαρμογή στους κανονισμούς της ΕΕ σήμαινε ότι η προσφορά πιστώσεων θα περιοριστεί δραματικά από το 2019 και μετά. Όμως, η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκε πολύ το 2019, υποχωρώντας ξανά κάτω από τα 20 ευρώ, αφού τετραπλασιάστηκε σχεδόν το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τα 25 ευρώ ανά τόνο.

    Η αδυναμία που παρουσιάζει η αγορά άνθρακα μέχρι στιγμής φέτος έχει επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του fund του κ. Lekander, η οποία έχει αυξηθεί μόλις κατά 1%, σε σύγκριση με απόδοση 6% το 2018 και 24% το 2017.

    Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Lekander υποστηρίζει πως η διόρθωση είναι προσωρινή.

    Ο σχετικά ήπιος χειμώνας έχει επηρεάσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και τις τιμές, κάτι που τείνει να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

    Ο ίδιος επιμένει ότι το ράλι της τιμής του άνθρακα θα ξαναπάρει μπροστά σύντομα, καθώς οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού βλέπουν την προσφορά να «μαζεύει», ενώ οι πολιτικοί είναι απίθανο να αλλάξουν στόχευση.

    «Συνεχίζω να πιστεύω στις αγορές άνθρακα, επειδή πιστεύω ότι η τιμή του άνθρακα σε κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 50 ευρώ», λέει. Επιπλέον, εκτιμά ότι οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών θα στηρίξουν πιθανότατα την τιμή.

    Το βασικό fund του ιδίου, το οποίο έχει υπό διαχείριση κεφάλαια γύρω στα 900 εκατ. δολάρια, έχει περίπου το 80% των θέσεών του σε εταιρείες που επικεντρώνονται στην ενέργεια και ένα 20% για trading εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

    Ένα μικρότερο fund, το οποίο έχει μόνο long θέσεις, διαχειρίζεται γύρω στα 250 εκατ. δολάρια σε εταιρείες καθαρής ενέργειας.

    Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του άνθρακα στην Ευρώπη είναι απίθανο να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο.

    Η Πολωνία, για παράδειγμα, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, κατήγγειλε πέρυσι ότι οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά γρήγορα, με αρνητική επίπτωση για τη βιομηχανία της.

    Επιπλέον, αν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα αναγκαστούν να κλείσουν γρήγορα, κάποιες χώρες θα δυσκολευτούν να βρουν γρήγορα εναλλακτικές πηγές για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

    Ο κ. Lekander ανέφερε επίσης ότι η μείωση της τιμής της ανανεώσιμης ενέργειας επηρεάζει επίσης τη ζήτηση άνθρακα, οπότε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς.

    Αν η τιμή του άνθρακα συνεχίσει να ανεβαίνει, όπως εκτιμά ο ίδιος, ο ρυθμός αύξησής της ενδέχεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

    «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει είναι ότι ο άνθρακας ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν δουλεύει», λέει. Και προσθέτει: «Το σοκ θα είναι τεράστιο».

    [ft_copy]


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ