Δικαστήριο του Μιλάνου έθεσε τη Loro Piana υπό δικαστική εποπτεία, καθώς επιχειρήσεις που εργάζονταν για λογαριασμό της, παράγοντας προϊόντα για την ίδια, φέρεται να εκμεταλλεύονταν εργαζομένους. Μετά από αυτό, ο οίκος που έχει γίνει γνωστός διεθνώς για τα κασμίρ του, μέλος του ομίλου LVMH, έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους οίκους μόδας που εμπλέκονται σε έρευνες για παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο ανέφερε ότι η Loro Piana είχε αναθέσει την παραγωγή ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων σακακιών, στην Evergreen Fashion Group, η οποία ανήκει σε κινεζική εταιρεία.
«Η παραγωγή αυτών των ενδυμάτων πραγματοποιούνταν σε πλαίσιο εργασιακής εκμετάλλευσης», σύμφωνα με την απόφαση που είδε η εφημερίδα Financial Times.
Η Loro Piana τέθηκε σε καθεστώς εποπτείας για έναν χρόνο προκειμένου να διορθώσει τις ελλείψεις στην εφοδιαστική της αλυσίδα, όπως αναφέρει η απόφαση. Η κύρωση σημαίνει ότι ένας διαχειριστής διορισμένος από το δικαστήριο θα εποπτεύει τις δραστηριότητες του brand.
Ο οίκος δεν τελεί υπό ποινική διερεύνηση και το μέτρο θα αρθεί εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις πριν τη λήξη της 12μηνης προθεσμίας.
Η Loro Piana δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας:
«Κατά παράβαση των νομικών και συμβατικών του υποχρεώσεων, ο προμηθευτής δεν ενημέρωσε τη Loro Piana για την ύπαρξη αυτών των υπεργολάβων. Η Loro Piana ενημερώθηκε για την κατάσταση στις 20 Μαΐου και, ως αποτέλεσμα, τερμάτισε κάθε σχέση με τον εμπλεκόμενο προμηθευτή μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Η Loro Piana καταδικάζει απερίφραστα κάθε παράνομη πρακτική και επαναβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμμόρφωσης με όλους τους σχετικούς κανονισμούς σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα».
Η Evergreen δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό.
Η Loro Piana εξαγοράστηκε από τον LVMH, τον μεγαλύτερο όμιλο πολυτελείας παγκοσμίως, το 2013. Ο Frédéric Arnault, γιος του ιδρυτή του ομίλου Bernard Arnault, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού οίκου μόδας τον Μάρτιο.
Η Loro Piana είναι η πέμπτη εταιρεία μόδας που τίθεται υπό δικαστική εποπτεία λόγω εργασιακών θεμάτων στην Ιταλία τα τελευταία 18 μήνες, σε ένα σκάνδαλο που έχει πλήξει την εικόνα της πολυτελούς ιταλικής βιομηχανίας.
Οι εισαγγελείς του Μιλάνου ερευνούν εδώ και χρόνια την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας, έπειτα από δημοσιογραφικές έρευνες που αποκάλυψαν πολλά περιστατικά εργασιακής κακομεταχείρισης σε εταιρείες με Κινέζους ιδιοκτήτες, με έδρα τη Λομβαρδία και την Τοσκάνη.
Οι μάρκες πολυτελείας είχαν αναθέσει μέρη της παραγωγής σε υπεργολάβους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που καταγράφηκε στα χρόνια της πανδημίας.
Η Dior της LVMH, η ιταλική Armani και η Alviero Martini είχαν επίσης τεθεί υπό περιορισμούς, οι οποίοι όμως άρθηκαν πριν από τη λήξη της 12μηνης προθεσμίας.
Ο οίκος Valentino, που ανήκει εν μέρει στον δεύτερο μεγάλο γαλλικό όμιλο πολυτελείας, τον Kering, τέθηκε και αυτός υπό παρόμοιο καθεστώς τον Μάιο. Δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για να κατανοήσει τι προκάλεσε τα μέτρα.
Διαβάστε επίσης:
LVMH: Επιστρέφει ο «ρυθμιστής» Μάικλ Μπερκ ως επικεφαλής του ομίλου στις ΗΠΑ
Louis Vuitton: Χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα πελατών στη Βρετανία – Τρίτο κρούσμα στον όμιλο
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Pagani παρουσιάζει το Huayra Codalunga Speedster
- Ιδρύεται το πρώτο κέντρο ημιαγωγών στην Ελλάδα – Ο στόχος για είσοδο στην αγορά του €1 τρισ.
- Praktiker: Η κίνηση του Πρεμ Γουάτσα που ανακατεύει τον κλάδο του DIY στην Ελλάδα
- Ευτύχης Βασιλάκης: Το Μάρτιο του 2026 η Aegean πετάει στην Ινδία -Νέο κεφάλαιο για την εταιρεία
