• bloomberg

    Financial Times

    Λίνα Σουλούκου: Μια Ελληνίδα «Λύκαινα» στην «Αιώνια Πόλη» – Το πέρασμα από τον Ολυμπιακό στη Ρόμα και οι επόμενοι στόχοι

    • NewsRoom
    ΛΙΝΑ ΣΟΥΛΟΥΚΟΥ

    ΛΙΝΑ ΣΟΥΛΟΥΚΟΥ


    Από το ιστορικό λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα, η Λίνα Σουλούκου αποχώρησε από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Ολυμπιακού για να μετακομίσει σε μια άλλη ιστορική ευρωπαϊκή πόλη.

    Πρώην παίκτρια του βόλεϊ στην Εθνική Νεανίδων, εξειδικεύτηκε στο αθλητικό δίκαιο και τον περασμένο Απρίλιο  διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος της Ρόμα μετακομίζοντας με την οικογένειά της στην «Αιώνια Πόλη».

    Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση της ομάδας με την ολλανδική Feyenoord τον Φεβρουάριο, η κ. Σουλούκου μίλησε για την πορεία της προς ένα από τα υψηλότερα αξιώματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

    Τα πρώτα βήματα

    Η ελληνικής καταγωγής 40χρονη Λίνα Σουλούκου δεν είναι από εκείνες που επαναπαύονται. Στον Ολυμπιακό, ο οποίος ανήκει στον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη, ανέλαβε να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της διαφορετικότητας στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), έναν οργανισμό που εκπροσωπεί τις ποδοσφαιρικές ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στον αθλητισμό.

    Η ECA ήταν ένα κρίσιμο βήμα για τη Σουλούκου, η οποία εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο ως παρατηρητής και έμαθε πολλά δουλεύοντας δίπλα σε παράγοντες και φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκεί γνώρισε τον Ντάνιελ Φρίντκιν, τον δισεκατομμυριούχο με έδρα το Τέξας που αγόρασε τη Ρόμα σε μια συμφωνία αξίας 591 εκατ. ευρώ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

    «Ο Ολυμπιακός είναι μακράν ο καλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, είναι μεγάλη τιμή για μία Ελληνίδα να εργάζεται εκεί» λέει η κ. Σουλούκου.

    Βλέποντας όμως τα επιτεύγματα της ECA, αλλά και τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ήθελε να  εξερευνήσει αυτή τη νέα περιπέτεια εκτός Ελλάδας.

    «Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο κλάδο – όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, στον αθλητισμό γενικότερα», σημειώνει. «Αλλά ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό ως εμπόδιο ή ως κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα», τονίζει.

    Ο νέος ρόλος

    Υπό τη διοίκηση των Φρίντκιν, οι οποίοι έχουν επενδύσει σημαντικά στην ομάδα, οι παίκτες της Ρόμα κατέκτησαν το πρώτο Europa Conference League το 2022 και τερμάτισαν δεύτεροι στο Europa League το 2023. Η κ. Σουλούκου αναγνωρίζει επίσης στους Φρίντκινς ότι επένδυσαν στη γυναικεία ομάδα, η οποία κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στη Serie A το 2023 και καλεί και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ομάδων άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

    «Το κοινό αυξάνεται, η δημοσιότητα αυξάνεται, το επίπεδο βελτιώνεται», εξηγεί. «Αυτή είναι μια ευκαιρία. Αν κάποιος δεν μπορεί να το νιώσει αυτό, τότε μάλλον χάνει αυτή την  ευκαιρία».

    Η Ρόμα  έχει ήδη την δική της ιστορία και παράδοση: το σήμα της είναι μια λύκαινα, που επικαλείται τον μύθο των ιδρυτών της πόλης, του Ρωμύλου και του Ρέμου. Η πρόκληση του Σουλούκου, ωστόσο, είναι να προετοιμάσει την ομάδα για το μέλλον.

    Ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Πορτογάλος προπονητής που οδήγησε τον σύλλογο σε αυτές τις ευρωπαϊκές επιτυχίες, απολύθηκε τον Ιανουάριο μετά από μια απογοητευτική πορεία. Ορισμένοι οπαδοί απογοητεύτηκαν καθώς έφευγε από το προπονητικό κέντρο Trigoria, αλλά οι Φρίντκινς τον αντικατέστησαν με τον θρύλο της Ρόμα και νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιταλίας Ντανιέλε Ντε Ρόσι, ο οποίος έχει κερδίσει οκτώ από τους δέκα πρώτους αγώνες του ως επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένης της νίκης της Ρόμα με 4-0 επί της αγγλικής ομάδας της Premier League, Brighton & Hove Albion, τον Μάρτιο.

    Στόχος το ελίτ ποδόσφαιρο

    Εκτός γηπέδου, η Ρόμα λέει ότι έχει εκπληρώσει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει η Uefa, η ευρωπαϊκή διοργανώτρια αρχή, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς. Ο σύλλογος μείωσε τις ζημίες προ φόρων στα 99 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2023, από σχεδόν 219 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Παράλληλα τα έσοδα αυξήθηκαν πάνω από το  ένα τρίτο στα 277 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κερδών από πωλήσεις παικτών ύψους 47 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε, εν μέρει και από τη μείωση των μισθών στους παίκτες.

    Η Λίνα Σουλούκου, η οποία ανέλαβε μετά τον διακανονισμό που έκανε η ομάδα με την Uefa, στοχεύει τώρα στην οικονομική βιωσιμότητα και το ελίτ ποδόσφαιρο στο εσωτερικό της ομάδας αλλά και στην Ευρώπη.

    «Η οικογένεια Φρίντκιν… βλέπει τον εαυτό της  ως θεματοφύλακα ενός θεσμού που αγαπούν οι φίλαθλοι και θέλει αυτό να το καταστήσει βιώσιμο και ισχυρότερο», αναφέρει. «Αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια επιχείρηση».

    Ωστόσο, η Ρόμα αντιμετωπίζει δυσκολίες που βρίσκονται εκτός του ελέγχου της. Η Serie A, το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ιταλίας, υστερεί σε έσοδα και παγκόσμιο κοινό σε σχέση με τους αντιπάλους της όπως η αγγλική Premier League ή η ισπανική La Liga.

    Για τη Ρόμα, όπως και για πολλούς ιταλικούς συλλόγους, το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη μη ιδιοκτησία του γηπέδου της. Η επίμονη γραφειοκρατία της Ιταλίας έχει καταστήσει δύσκολο για τις ιταλικές ομάδες να κατασκευάσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και να αναπτύξουν ένα ελκυστικό προϊόν μετάδοσης ώστε να αυξήσουν τα έσοδα κατά τις ημέρες των αγώνων.

    Ωστόσο, οι Φρίντκινς έχουν σχέδια για ένα νέο γήπεδο και η Ρόμα «συνεργάζεται πολύ στενά με τον δήμο» και άλλους ενδιαφερόμενους, σημειώνει η κ. Σουλούκου. Ένα σύγχρονο γήπεδο είναι το κλειδί για την οικονομική βιωσιμότητα, αλλά τονίζει και την συμβολή αυτού που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον σύλλογο: τους φιλάθλους, αλλά και την ίδια την πόλη. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα γήπεδο που να είναι το σπίτι τους», υπογραμμίζει.

    «Το τι σημαίνει η Ρόμα για τους φιλάθλους είναι κάτι που το νιώθεις μόνο όταν ζεις σε αυτή τη μεγάλη πόλη», εξηγεί.

    Οι προκλήσεις

    Παράλληλα, η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει κι άλλα θέματα.

    Πρόσφατα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Super League, μία διοργάνωση που συζητούν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, με στόχο να αποσχιστούν από την παραδοσιακή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

    «Είμαστε ανοιχτοί σε μεταρρυθμίσεις και συμμετοχές, αλλά πάντα μέσα από τις παραδοσιακές δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», λέει η κ.  Σουλούκου.

    Μια νέα κινητήριος δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πληρώσει πολλά χρήματα για να προσελκύσει διάσημους παίκτες στο εγχώριο πρωτάθλημά της αλλά και για να χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκούς συλλόγους.

    Η κ. Σουλούκου σχολιάζει ότι η Ρόμα είναι «πολύ χαρούμενη» με τη συνεργασία της με την Riyadh Season, ένα φεστιβάλ για την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό, το οποίο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και το εμπορικό σήμα της οποίας εμφανίζεται στις φανέλες του συλλόγου.

    Αλλά διαψεύδει τις φήμες για εξαγορά της ομάδας από τη Σαουδική Αραβία: «Η οικογένεια Φρίντκιν» είναι εδώ για να μείνει. Είναι πραγματικά πιστοί στη δέσμευσή τους προς τους οπαδούς και πάντα σέβονταν πολύ την ιστορία του συλλόγου».

    Λίγο πριν από τον αγώνα

    Λίγο πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση με την ολλανδική Feyenoord, η Λίνα Σουλούκου κατευθύνεται προς τους παίκτες. Ο Πάολο Ντιμπάλα, ο αεικίνητος Αργεντινός νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σταματά για να μιλήσει λίγο μαζί της, ενώ ο αρχηγός της ομάδας Λορέντζο Πελεγκρίνι διηγείται ένα αστείο περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι παίκτες όσο και η κ. Σουλούκου φέρουν  το ίδιο αποφασιστικό βλέμμα ενόψει ενός αγώνα που θέλουν να κερδίσουν.

    Λίγες ώρες αργότερα, η Feyenoord προηγείται από  νωρίς και στο Stadio Olimpico επικρατεί σιωπή. Η κ. Σουλούκου παρακολουθεί ήρεμη τον αγώνα και δεν περνάει πολλή ώρα μέχρι η ομάδα να ισοφαρίσει και να ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς νικητή.

    Στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι, οι οπαδοί της Ρόμα υποδέχονται τους αντίπαλους παίκτες με χλευασμούς και σφυρίγματα. Δύο παίκτες της Feyenoord αστοχούν, η Ρόμα κερδίζει, προκαλώντας έξαλλους πανηγυρισμούς και τραγούδια του Grazie Roma.

    Αυτή είναι και η  απάντηση της διευθύνουσας συμβούλου της Ρόμα για το πώς διαχειρίζεται την πίεση. Μη μπορώντας να επηρεάσει άμεσα τη διαδικασία στο γήπεδο, τονίζει ότι δεν πρόκειται για μία μοναχική πράξη, αλλά για ομαδική προσπάθεια.

    «Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μια φορά κάθε εβδομάδα, ή δύο φορές την εβδομάδα, βρίσκεσαι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά ταυτόχρονα η μόνη απάντηση σε αυτό είναι να είσαι ενωμένος με τους ιδιοκτήτες, τον προπονητή σου, τους παίκτες και τους οπαδούς», αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Συμφωνία για άλλα 4 πλοία στα ναυπηγεία της Κίνας – mononewsTV

    Βαγγέλης Μαρινάκης για Ολυμπιακό: «99 χρόνια ασύγκριτης ιστορίας»

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Στην Αlter Εgo τα σήματα της Ελευθεροτυπίας έναντι 8,1 εκατ. ευρώ


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ