Leaders

ΛΙΝΑ ΣΟΥΛΟΥΚΟΥ

CEO και Γενική Διευθύντρια της Ρόμα

Το 2023 ήταν η χρονιά της. Η Λίνα Σουλούκου, έχοντας χαράξει μέσα σε πολύ λίγα χρόνια μια εντυπωσιακή πορεία στους κόλπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, και του αθλητισμού γενικότερα, αναλαμβάνει την πιο σημαντική θέση στο οργανόγραμμα ενός θρυλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου: της Ρόμα.

Αποδεικνύοντας ότι όταν διαθέτει κανείς την ικανότητα και τη θέληση να πετύχει, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Γίνεται, έτσι, τον Απρίλιο του 2023, τρόπον τινά «το αφεντικό του Μουρίνιο».

Με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της ομάδας των «τζαλορόσι» να την καλωσορίζουν στην οικογένεια της Ρόμα, βλέποντας στο πρόσωπό της τον άνθρωπο που θα οδηγήσει τον ιστορικό σύλλογο της «αιώνιας πόλης» στο επόμενο βήμα.

Η ίδια αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνουσας Συμβούλου και Γενικής Διευθύντριας του συλλόγου ως έτοιμη από καιρό. «Στην αρχή ήταν δύσκολα», παραδέχεται η ίδια σε συνέντευξή της, εξηγώντας πως «είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να εμπιστευτούν μια γυναίκα».

Κι όμως, το διεθνούς εμβέλειας περιοδικό «Off the Pitch» την προλογίζει με τον τίτλο: «Λίνα Σουλούκου: Η υψηλών επιδόσεων Ελληνίδα που σκοτώνει δεινόσαυρους στις αίθουσες συνεδριάσεων του ποδοσφαίρου». Αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα των αλλαγών που φέρνει σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο κόσμο.

Η θέση που αναλαμβάνει την «απογειώνει» ταυτόχρονα στην κορυφή του μισθολογικού πίνακα της Serie A, της πρώτης κατηγορίας του ιταλικού ποδοσφαίρου, στην οποία βρίσκεται η Ρόμα σχεδόν αδιάλειπτα (με εξαίρεση μία σεζόν) από το 1927.

Η Λίνα Σουλούκου έχει τον δεύτερο υψηλότερο μισθό ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες της κατηγορίας μετά τον Κλαούντιο Λοτίτο, τον πρόεδρο (και ιδιοκτήτη) της Λάτσιο, λαμβάνοντας ετησίως το ποσό των 850.000 ευρώ.

Κι όλα αυτά σε εξαιρετικά μικρή ηλικία, για τη γεννημένη το 1983 «σιδηρά κυρία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η επιτυχία ήρθε, ωστόσο, ως επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής πορείας στον χώρο του αθλητισμού.

Κόρη τερματοφύλακα και προπονητή, η CEO της Ρόμα είχε παραστάσεις από το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη από πολύ μικρή ηλικία.

Γνωρίζοντας τον αθλητισμό εκ των έσω, αφού υπήρξε αθλήτρια του βόλεϊ για αρκετά χρόνια, σπούδασε Νομικά, με ειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο, πριν εργαστεί ως ανεξάρτητη γενική σύμβουλος.

Το 2018 διορίσθηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ολυμπιακού, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Από τα τέλη, δε, του 2019 και μέχρι σήμερα, είναι εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), όπου ηγείται της στρατηγικής για τη διαφορετικότητα. Θέλοντας, όπως λέει, να «δώσει ρυθμό» στην αλλαγή «από τη Φινλανδία μέχρι την Κύπρο και από την Ιρλανδία μέχρι το Μπακού».

«Πιστεύω ότι η γυναικεία ηγεσία σε αυτό το άθλημα μπορεί πραγματικά να φέρει και να κάνει τη διαφορά», επισημαίνει. Και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε της βήμα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα