• bloomberg

    Financial Times

    Κέρκυρα: Η «Τοσκάνη της Ελλάδας» εξακολουθεί να μαγεύει τους ξένους

    Κατοικία έξι υπνοδωματίων με θέα στο κανάλι ανάμεσα στην Αλβανία και την Κέρκυρα, 15 εκατ. ευρώ (Φωτογραφία: Henry Woide)


    Τα καλοκαίρια που έζησε ως παιδί στην Κέρκυρα ο Nick Cookson θυμίζουν την απλή, ανέμελη ζωή που περιγράφει λεπτομερώς ο Βρετανός φυσιοδίφης Gerald Durrell στα βιβλία του για την παραμονή της οικογένειάς του εκεί τη δεκαετία του 1930: κολύμπι με μάσκα προς αναζήτηση χταποδιών, βόλτες κάτω από τα ελαιόδεντρα για να βρουν χελώνες και ούτω καθ’ εξής. Και, όπως λένε οι μεσίτες της Κέρκυρας, η τηλεοπτική σειρά «The Durrells» του ITV, η οποία βασίζεται στην τριλογία του Durrell για την Κέρκυρα, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το νησί.

    Οι γονείς του Cookson, από την πλευρά τους, έφτασαν στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1970.

    «Ήρθαν επειδή ένας φίλος από την Οξφόρδη έπαιζε κρίκετ στην πλατεία της πόλης και κατέληξαν να αγοράσουν ένα γκαράζ και ένα σπιτάκι από αυτά που βάζουν τις βάρκες στην Κασσιόπη», λέει ο Cookson. Ένα σπιτάκι που επεκτάθηκε αργότερα, παράλληλα με τις μεγάλες καινούργιες βίλες που χτίστηκαν γύρω του.

    Οι Cookson άνοιξαν, μάλιστα, και μια δική τους εταιρεία ενοικίασης παραθεριστικών κατοικιών, τη CV Villas. Εταιρεία που διευθύνει πλέον ο Nick, με το όνομα «The Villa Collective», και η οποία νοικιάζει ακίνητα έως και 50.000 ευρώ την εβδομάδα.

    Ενοικιαζόμενη κατοικία στο Κανόνι

    Η βορειοανατολική Κέρκυρα -το τμήμα ανάμεσα στην Κασσιόπη, τον Άγιο Στέφανο, τους όρμους Καλάμι και Αγνή- είναι ένας μικρός θύλακας παρθένας ακτογραμμής με ανεπιτήδευτες κατοικίες ανάμεσα σε βραχώδεις ορμίσκους και ελαιώνες, μακριά από τα μεγάλα ξενοδοχεία.

    Το γεγονός ότι τα νερά στην περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλή για πάσης φύσεως βαρκάδες είναι από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής, λέει ο Piers Williams της κτηματομεσιτικής Ionian International: «Θα τους δεις να τριγυρίζουν όλοι με τα σκάφη τους στο κανάλι ανάμεσα στην Αλβανία και την Κέρκυρα. Δεν υπάρχουν τέλη ελλιμενισμού, τα εστιατόρια σε βοηθούν να δέσεις και δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος για να χαλαρώσεις».

    Αν και μπορεί κανείς να αγοράσει μια κατοικία με λιγότερα από 200.000 ευρώ, οι τιμές για τις πιο αναβαθμισμένες κατοικίες κυμαίνονται από 2 εκατ. μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

    «Οι τιμές για τα ακίνητα που βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα είναι αντίστοιχες με εκείνες στη Σαρδηνία, στις Βαλεαρίδες ή του γαλλικού Νότου», λέει.

    Κατοικία έξι υπνοδωματίων που λειτουργεί ως boutique ξενώνας

    Η ζήτηση από τους Βρετανούς επιβραδύνθηκε πέρυσι, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε για το θέμα του Brexit, ενώ, σύμφωνα με τον Williams, ρόλο έπαιξε και το θέμα των σκουπιδιών που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Κέρκυρα.

    Ωστόσο, όπως λέει ο Andrew Langton, γενικός διευθυντής της κτηματομεσιτικής Aylesford International, ο οποίος έχει τη δική του βίλα στην Κασσιόπη εδώ και 30 χρόνια, η Κέρκυρα προσελκύει πλέον πολύ περισσότερες εθνικότητες, όπως Ολλανδούς, Ελβετούς, αλλά και Σουηδούς.

    Ενοικιαζόμενη πολυτελής κατοικία στο Νησάκι

    Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θέλουν σπίτι με πισίνα και θέα στη θάλασσα, λέει η Φανή Δρίτσα, σύμβουλος ακινήτων στη Savills. Προσθέτει, όμως, ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ζήτηση και για διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, κυρίως με στόχο τη μίσθωσή τους μέσω Airbnb. Οι τιμές για τα διαμερίσματα αυτά, λέει, κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Πολυτελής κατοικία πάνω από τον Άγιο Στέφανο
    Πολυτελής κατοικία πάνω από τον Άγιο Στέφανο
    Πολυτελής κατοικία πάνω από τον Άγιο Στέφανο

    Η γεννημένη στην Αυστρία Marina McAlpine και ο Άγγλος σύζυγός της, ο Bruce, αποφάσισαν, πριν από 12 χρόνια, να χτίσουν τη δική τους κατοικία στην Κέρκυρα, σε στιλ παλιού κερκυραϊκού αρχοντικού.

    «Θέλαμε να έχουμε ένα μέρος να περνάμε επτά ή οκτώ μήνες τον χρόνο», λέει. «Η πόλη της Κέρκυρας έχει πανεπιστήμιο, μια καλή μουσική σκηνή και ιταλικές επιρροές. Μας άρεσαν οι καταπράσινοι λόφοι και τα κυπαρίσσια που βλέπει κανείς στην Κέρκυρα σε σχέση με άλλα νησιά. Την αποκαλούν “Τοσκάνη της Ελλάδας”», προσθέτει.

    Η κατοικία του ζευγαριού διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και απέχει με τα πόδια 10 λεπτά από τη θάλασσα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο νοικιάζεται μέσω της «The Villa Collective», ενώ διατίθεται προς πώληση έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

    Όσο για τους φαν της τριλογίας του Gerald Durrell, μπορούν να νοικιάσουν το σπίτι στο οποίο έμενε παλιά η οικογένεια.

    Το σπίτι της οικογένειας Durrell στην Κέρκυρα

    Ο «Λευκός Οίκος», όπως ονομάζεται, στον Όρμο Καλάμι, με τα τέσσερα υπνοδωμάτια νοικιάζεται έως 350 ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…

    Εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

    [ft_copy]


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ