• bloomberg

    Financial Times

    Γιατί οι γυναίκες που σπουδάζουν βγαίνουν κερδισμένες


    Το 2018 μοιάζει να ήταν ένα μακρύ έτος για τις γυναίκες. Μια σταθερή ροή ειδήσεων μάς υπενθύμισε όλους τους τρόπους με τους οποίους εξακολουθούμε να είμαστε πίσω στην αγορά εργασίας, από την παρενόχληση μέχρι τις επίμονες διαφορές στους μισθούς μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανία επισημαίνει έναν τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες φαίνονται να κερδίζουν.

    Μια ομάδα ερευνητών που επιστρατεύτηκε από την βρετανική κυβέρνηση ανέλυσε τα αρχεία μόρφωσης και εσόδων για περισσότερους από ένα εκατομμύριο νέους ανθρώπους για να απαντήσει σε μια σημαντική ερώτηση: Αξίζει πραγματικά να πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο; Και διαπίστωσαν ότι, για τις γυναίκες, είναι μια αυτονόητη απόφαση. Μέχρι την ηλικία των 29 ετών, οι γυναίκες που πήγαν στο πανεπιστήμιο κέρδιζαν κατά μέσο όρο 26% περισσότερα από τις γυναίκες που είχαν μεν παρόμοιο υπόβαθρο, τα πήγαιναν εξίσου καλά στο σχολείο, αλλά δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο. Το ποσοστό των γυναικών που είχε πάρει πτυχίο πανεπιστημίου αλλά δεν είχε δε σημαντικό αντίκτυπο σε επίπεδο οικονομικών απολαβών ήταν μόλις 1%.

    Τα ευρήματα για τους άνδρες ήταν πολύ διαφορετικά. Τα έσοδά τους ήταν κατά μέσο όρο μόλις 6% υψηλότερα από ό,τι για τους άνδρες που προέρχονταν από παρόμοια υπόβαθρο και δεν επέλεξαν να πάνε σε πανεπιστήμιο και το ένα τρίτο περίπου ακολούθησαν σπουδές που αποδείχθηκαν αμελητέας οικονομικής αξίας.

    Η μελέτη εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το αν είναι σωστό να ενθαρρύνουμε περισσότερους νέους να πάνε στο πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και μαθήματα φαίνεται να τους προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό (τουλάχιστον οικονομικά – μπορεί φυσικά να βελτιώσουν τη ζωή τους με άλλους τρόπους). Αλλά έχει επίσης και μία “παρενέργεια”: την αποκάλυψη των δραματικών διαφορών μεταξύ των εμπειριών των νέων ανδρών και γυναικών. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα κορίτσια τα πάνε καλύτερα από τα αγόρια στο σχολείο και είναι πιο πιθανό να πάνε στο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης καλύτερες στο να επιλέγουν τα πιο προσοδοφόρα μαθήματα και ιδρύματα;

    Μια πιο προσεκτική ματιά στα νούμερα αποκαλύπτει μια διαφορετική ιστορία. Οι γυναίκες που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο κερδίζουν κατά μέσο όρο 31.000 λίρες στην ηλικία των 29 ετών, σε σύγκριση με 37.000 λίρες για τους άνδρες συνομηλίκους τους. Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα καταφέρνουν τόσο καλύτερα από τις γυναίκες μη αποφοίτους πανεπιστημίων με αξιοπρεπείς βαθμούς στο σχολείο είναι ότι οι τελευταίες κερδίζουν πολύ λίγα: περίπου 21.000 λίρες, έναντι σχεδόν 30.000 λιρών για τους άνδρες μη αποφοίτους.

    Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί οι γυναίκες που δεν πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο τα καταφέρνουν τόσο άσχημα στην αγορά εργασίας. Η μελέτη εξέτασε μόνο τα εισοδήματα των ανθρώπων, και όχι τον αριθμό των ωρών που εργάζονταν. Γνωρίζουμε όμως ότι οι γυναίκες που δεν πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο τείνουν να κάνουν παιδιά νωρίτερα και είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση στα τέλη κοντά στα 30 τους. Με απλά λόγια, το πανεπιστήμιο φαίνεται να μεταφέρει τις γυναίκες σε ένα διαφορετικό μονοπάτι ζωής.

    Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία από άλλες χώρες σχετικά με τη διαφορά των φύλων στα κέρδη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό το μοτίβο είναι μοναδικό για το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και φαίνεται απίθανο. Είναι επίσης πιθανό οι επιλογές στην αγορά εργασίας για λαμπρές γυναίκες χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου να είναι χειρότερες από τις επιλογές για συγκρίσιμα ευφυείς άνδρες.

    Οι πρακτικές ασκήσεις προορίζονται να παράσχουν εναλλακτικές οδούς προς εξειδικευμένες θέσεις εργασίας για άτομα που εγκαταλείπουν το σχολείο και δεν πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο. Εντούτοις, μία έρευνα σχετικά με τα στοιχεία μαθητείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι ενισχύουν, αντί να περιορίζουν, τον διαχωρισμό των φύλων στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 16% στην αγορά της πληροφορικής, το 8% στους μηχανικούς και τη μεταποίηση, και το 3% στις πρακτικές ασκήσεις στις κατασκευές. Αυτοί είναι τομείς που προσφέρουν σαφείς διαδρομές προς υψηλότερα αμειβόμενη εργασία για μη πτυχιούχους. Ωστόσο, οι γυναίκες – είτε λόγω των δικών τους προτιμήσεων, ή λόγω των κοινωνικών προσδοκιών ή των διακρίσεων – δεν εισέρχονται σε αυτές. Οι θέσεις εργασίας που διευκολύνουν την εργασία μερικής απασχόλησης, όπως το λιανικό εμπόριο, τείνουν να είναι χαμηλότερης αμοιβής και με λιγότερα περιθώρια για πρόοδο.

    Ήταν μια ευχάριστη σκέψη για τους ανθρώπους της εποχής μου ότι οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας εξισορροπούνται σταθερά με κάθε επόμενη γενιά. Αλλά αυτή η μελέτη είναι μια υπενθύμιση για το πόσο διαφορετικά παραμένουν τα πράγματα. Για μια τάξη 17χρονων που κάνουν σήμερα τις επιλογές τους για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια, το φύλο τους έχει σημασία, πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί από εμάς θα ήθελαν να πιστεύουν.

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Magic Diabetes Bus, o Κρατερός Κατσούλης, ο διαβήτης και ο εμβολιασμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πέντε λόγοι για να ζεις στη Ρώμη

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Νέες καταδίκες για τα εξοπλιστικά – Αθώος ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ