• ESG Today

    ZeroNorth: Πώς μειώνει τις εκπομπές της ναυτιλίας 440.000 τόνους/έτος με τη δύναμη των δεδομένων

    Pelle Sommansson, Επικεφαλής Zero North

    Pelle Sommansson, Επικεφαλής Zero North


    Η ZeroNorth χρησιμοποιώντας  δεδομένα καταφέρνει να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών ώστε να μειώνει τις εκπομπές τους και να γίνονται πιο πράσινες.

    Η διαδραστική πλατφόρμα παρέχει προσομοιώσεις, προβλέψεις, αναλύσεις και γνώσεις βάσει δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες στην προσπάθειά τους να διασχίζουν τους ωκεανούς καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα.

    Η start-up εταιρεία έχει έδρα την Κοπεγχάγη, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020, έχει τώρα περίπου 200 υπαλλήλους σε έξι σημεία σε όλο τον κόσμο. Η ZeroNorth σημειώνει ότι βοήθησε στην αποτροπή της εκπομπής περισσότερων από 440.000 τόνων CO2 από τα πλοία των πελατών της μέσα σε ένα χρόνο, το 2022.

    H εταιρεία ξεκίνησε με έξι άτομα και λίγο κώδικα και σήμερα υποστηρίζει περισσότερους από 150 πελάτες και έχει περισσότερα από 4.000 πλοία στην πλατφόρμα της. Αυτό που κάνει την εταιρεία μοναδική  είναι ο τρόπος που συνδυάζει τα δεδομένα με την τεχνολογία και την εξειδικευμένη γνώση στη ναυτιλία, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει μια ισχυρή πλατφόρμα που μπορεί να προβλέπει σωστά  τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών

    Η επιτυχία του Pelle Sommansson – ο οποίος ήταν προηγουμένως υπεύθυνος δεδομένων και ανάλυσης για το IKEA – είναι ο τρόπος που αξιοποιεί τα δεδομένα, τα αναλυτικά στοιχεία για τα ταξίδια στον ωκεανό και τις πληροφορίες από τους καπετάνιους και τα πληρώματα στην προσπάθεια μεταμόρφωσης ενός κλάδου στον οποίο είναι δύσκολες οι αλλαγές.

    Σε μια εποχή που η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι πρώτη προτεραιότητα όλων στη ναυτιλία, στόχος του ZeroNorth, είναι να εντοπίζει την αναποτελεσματικότητα που δημιουργεί σπατάλη και τις λάθος αποφάσεις που οδηγούν σε χαμηλές επιδόσεις.

    Έτσι μπορεί να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και  πιο οικολογικό τρόπο λειτουργίας.

    Το ζητούμενο, είναι η ανάλυση δεδομένων να καταλήγει σε γνώσεις και λύσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες, ώστε  να μειωθούν οι εκπομπές, δημιουργώντας  όφελος και για τα κέρδη  των εταιρειών και για τον πλανήτη.

    Ξεκίνησε με ένα προϊόν και σήμερα προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών

    Η ZeroNorth ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια με ένα προϊόν που επικεντρωνόταν στη βελτιστοποίηση ταχύτητας για πλοία.

    Ακολούθως ανέπτυξε μια πλήρη υπηρεσία πρόβλεψης καιρού για να βοηθήσει στον σχεδιασμό δρομολογίων πλοίων με βάση και τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Αφού τα δύο αυτά προϊόντα ήταν στην αγορά, τον τελευταίο χρόνο προστέθηκε ένα χαρτοφυλάκιο νέων υπηρεσιών.

    Τώρα η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο κατανάλωσης καυσίμου με δυνατότητα AI που αποτελεί  ένα ψηφιακό δίδυμο του σκάφους.

    Είναι σε θέση να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια την κατανάλωση καυσίμου του σκάφους σε οποιαδήποτε δεδομένη ταχύτητα, σε οποιαδήποτε δεδομένη RPM, με οποιοδήποτε βύθισμα, σε οποιονδήποτε καιρό, σε οποιοδήποτε σημείο σε όλο τον κόσμο.

    Άλλο προϊόν  μετρά την απόδοση διαφόρων εξαρτημάτων του σκάφους —όπως το κύτος, η προπέλα, ο λέβητας και ο βοηθητικός κινητήρας— για να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωση της απόδοσης του σκάφους.

    Επίσης, προσφέρει  τη λύση βελτιστοποίησης του ταξιδιού, που δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστεί ο καλύτερος τρόπος μετάβασης από το σημείο Α στο σημείο Β, διατηρώντας παράλληλα το πλήρωμα του πλοίου ασφαλές, μεγιστοποιώντας το οικονομικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές.

    Μέσω της ZeroNorth  οι εταιρείες μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα σε σχέση με το καύσιμο που καίνε, τον τρόπο που το καταναλώνουν, τις διαδικασίες εφοδιασμού, τη βέλτιστη χρήση και απόδοση του.

    Διαβάστε επίσης:

    Λεωνίδας Μπακούρας (ΕΔΑ Αττικής): Ετοιμάζουμε το δίκτυο για βιομεθάνιο και υδρογόνο – Επενδύσεις €261 εκατ.

    Βίκτωρ Ρέστης: Κορυφώνεται η κόντρα με την Amanda Staveley – Αβάσιμο το χρέος των 37 εκατ. λιρών λέει η συνιδιοκτήτρια της Newcastle United

    Naval Group: Ελληνικές εταιρίες σε έργα της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας



    ΣΧΟΛΙΑ