• Business

    Λεωνίδας Μπακούρας (ΕΔΑ Αττικής): Ετοιμάζουμε το δίκτυο για βιομεθάνιο και υδρογόνο – Επενδύσεις €261 εκατ.

    O κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΑ Αττικής

    O κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΑ Αττικής


    Επενδύσεις 261 εκ. ευρώ προγραμματίζει η ΕΔΑ Αττικής, της ΔΕΠΑ Υποδομών θυγατρικής της Italgas, τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2029, στο πλαίσιο των επενδύσεων 1 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει στην Ελλάδα η ιταλική εταιρεία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής κ. Λεωνίδας Μπακούρας, τόνισε ότι η ΕΔΑ Αττικής θα επενδύσει σε βιώσιμα δίκτυα φυσικού αερίου που θα μπορούν να μεταφέρουν και μίγμα φυσικού αερίου με βιομεθάνιο και υδρογόνο και σημείωσε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα το ότι ο τρίτος μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι εδώ για να επενδύσει συνολικά 1 δισ. μέχρι το 2ο29.

    Για να προστεθεί το βιομεθάνιο στο μίγμα αερίου που μεταφέρουν οι αγωγοί της ΕΔΑ Αττικής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είπε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε η εταιρεία να συνεργαστεί με το Σύνδεσμο παραγωγών βιοαερίου και  οι 60 μονάδες που παράγουν βιοαέριο στην Ελλάδα να μπορούν να διοχετεύουν το βιοαέριο στην ΕΔΑ Αττικής.

    Επίσης, σημείωσε ότι το 2023 προγραμματίζονται επενδύσεις 41,49 εκ. ευρώ, από τις οποίες 23,48 εκ. ευρώ αφορούν επεκτάσεις του δικτύου και 18 εκ. ευρώ για ψηφιοποίηση.

    Όπως είπε, για φέτος η κατανάλωση αναμένεται στα 353 εκ. κυβικά, μικρότερη από το 2022 καθώς το πρώτο εξάμηνο 7 βιομηχανίες διέκοψαν τη χρήση φυσικού αερίου γιατί ήταν πολύ ακριβό αλλά το τελευταίο δίμηνο, συνδέθηκαν και πάλι.

    Στο μεταξύ η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη του δικτύου της στην Αττική με στόχο τις 13.500 συνδέσεις μέχρι το τέλος του έτους.

    Σχετικά με το ρυθμό  ανάπτυξης του δικτύου του 1ου 6μηνου 2023, σημείωσε ότι προστέθηκαν 5.061 νέες συμβάσεις σύνδεσης, 58 χλμ. δικτύου,  πραγματοποιήθηκαν 19,6 εκατ. ευρώ επενδύσεων και προστέθηκαν 202,1 κυβικά διανεμόμενοι όγκοι.

    Δίκτυο συνεργατών

    Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πελατών της η ΕΔΑ Αττικής θα αναπτύξει σε 15 σημεία δίκτυο συνεργατών, στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πελάτες της για να ενημερωθούν και να συνδεθούν στο δίκτυο.

    Στα τέλη του 2022 είχαν συνδεθεί στο δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής 440.000 νοικοκυριά και 230 βιομηχανικοί πελάτες και 7.500 εμπορικοί καταναλωτές.

    Η διείσδυση του φυσικού αερίου είχε φτάσει στο 28,5% του πληθυσμού σε 52 δήμους.

    Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας μέχρι το 2029 περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου με σκοπό την αύξηση της κάλυψης της περιοχής άδειας (633km ΧΠ & 16km ΜΠ), την κατασκευή 4 σημείων έγχυσης βιομεθανίου στην Αττική  και την κατασκευή 1 σημείου έγχυσης υδρογόνου στην Αττική

    Επίσης, σχεδιάζει να κάνει εφικτή την πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε απομακρυσμένους Δήμους της Ηπειρωτικής Αττικής με 7 σταθμούς LNG μικρής κλίμακας έως το 2029, την αντικατάσταση του συνόλου των συμβατικών μετρητών με έξυπνους από το 2025 και να προχωρήσει το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του δικτύου της εταιρείας με εγκατάσταση 14.514 μετρητών, αλλά και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, δηλαδή 55 χλμ. μέχρι το 2026.

    Το πλάνο ανάπτυξης 2023 – 2029 της ΕΔΑ Αττικής περιλαμβάνει την τροφοδότηση 58 δήμων με φυσικό αέριο.

    Υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές

    Στη συνέχεια ο κ Μπακούρας αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές που θα επιτευχθεί μέσω της: Νέας Ψηφιακής Υπηρεσίας για την Υπογραφή Συμβολαίου Σύνδεσης και την ηλεκτρονική υποβολή των εγγράφων με  τη νέα υπηρεσία e-CONTRACT  Ηλεκτρονική Αποστολή Σύμβασης Σύνδεσης – ΕΔΑ Αττικής (edaattikis.gr) και με τη δημιουργία σημείων εξυπηρέτησης εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ΕΔΑ Αττικής.

    Ακόμη αναφέρθηκε στον συντονισμό των έργων με τις Δημοτικές Αρχές μέσω της ανάπτυξης διαύλου επικοινωνίας με τις Δημοτικές Αρχές της Αττικής και  της δυναμικής απεικόνισης των ενεργών και προγραμματισμένων προς κατασκευή δικτύων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΑΙΠΕΔ: Αεροδρόμιο, Helleniq Energy και στο βάθος ΔΕΠΑ Εμπορίας-Μέσω ΧΑ οι αποκρατικοποιήσεις

    Mytilineos: Καλύφθηκε ήδη κατά μία φορά η ομολογιακή έκδοση των 500 εκατ. ευρώ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με τη Νέα Οδό καλύπτει τις ζημιές της Κεντρικής Οδού στις οδικές παραχωρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ